Dragnea acuză că nu există nicio anchetă serioasă privind situaţia din vămi: 14 scannere din vămi nu merg. Cum le reparau, cum intra tirul în ele/ Preşedintele ANAF: Am sesizat DNA. Vom demara o nouă procedură de achiziţii publice

Preşedintele PSD acuză că nu există nicio anchetă serioasă privind situaţia din vămi şi nici în ceea ce priveşte afacerile mari privind importurile. Dragnea acuză şi că scannerele din vămi sunt stricate intenţionat tocmai pentru a proteja ce se întâmplă acolo.

Urmărește
3770 afișări
Imaginea articolului Dragnea acuză că nu există nicio anchetă serioasă privind situaţia din vămi: 14 scannere din vămi nu merg. Cum le reparau, cum intra tirul în ele/ Preşedintele ANAF: Am sesizat DNA. Vom demara o nouă procedură de achiziţii publice

Liviu Dragnea: Nicio anchetă de ce 14 scannere din vămi nu merg. Cum le reparau, cum intra tirul în ele/ Preşedintele ANAF: Am sesizat DNA în privinţa situaţiei scanerelor din vămi

”Nu ştiu ce viziune au procurorii şefi. Sunt mulţi oameni care mi-au trimis mesaje cum nu se deschid dosare faţă de primii 10 indivizi care scot sume mari din România. Eu vorbesc despre mafia din cele două categorii de import: legume şi fructe şi de carne şi produse din carne. Nu am văzut nimic spectaculos. Nicio anchetă serioasă, de ce cele 14 scannere nu mai merg brusc după ce au fost instalate?! Camionul venea brusc şi intra în ele. Când le montau, după 4 luni, intra un tir şi le dărâma. Merita o anchetă, dar nu e o chestiune atât de importantă ca Brazilia...Vorbim de miliarde pe care ţara le pierde anual. Dacă asta nu e mafie, nu şti care ar fi”, a declarat luni Liviu Dragnea.

Preşedintele ANAF: Am sesizat DNA în privinţa situaţiei scanerelor din vămi

Preşedintele ANAF, Bogdan Stan, vorbeşte despre situaţia scanerelor din vămi, într-un interviu acordat MEDIAFAX, arătând că a a sesizat DNA în ceea ce priveşte acordul cadru ce asigură funcţionalitatea scanerelor.

“Am luat hotărârea încetării acordului cadru în urma constatărilor făcute de organismele de control, care au arătat că derularea acestuia este de natură să prejudicieze bugetul ANAF şi vom demara o nouă procedură de achiziţii publice, în paralel cu reabilitarea tuturor platformelor de scanare pe care funcţionează aceste echipamente”, a declarat, Bogdan Stan, preşedintele ANAF, în interviul acordat MEDIAFAX.

Reporter: Care este în acest moment situaţia scanerelor din vămi?

Bogdan Stan: De când am preluat funcţia de preşedinte al ANAF, în ianuarie, scanerele din vămi au fost nefuncţionale, în ciuda existenţei unui acord cadru care ar fi trebuit să asigure funcţionarea echipamentelor de scanare mobile, dar procedura de derulare a acestui acord a fost complet contraproductivă. Avem un raport al Curţii de Conturi din 2015 care a constatat că derularea acordului cadru este de natură să prejudicieze bugetul ANAF. Pe fondul inacţiunii conducerii anterioare a Agenţiei, am dispus, după preluarea mandatului, efectuarea unui control de către Direcţia generală de Integritate din cadrul ANAF, care a întocmit un raport înaintat deja Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Rep: Aţi informat guvernul în legatură cu acestă situaţie?

BS: În nenumărate rânduri. ANAF a adus la cunoştinţa fostului prim ministru aceste aspecte, prin informări succesive în peroada martie-iunie. Pe lângă calendarul de reoperaţionalizare pe care ni l-am asumat, am cerut atunci sprijin din partea Guvernului, pentru suplimentarea bugetului şi pentru ieşirea din blocajul provocat de acest acord cadru-capcană. Din păcate, am găsit deschidere pentru a rezolva aceasta situaţie, doar după instalarea noului cabinet. După cum am anunţat deja, am luat hotărârea încetării acordului cadru în urma constatărilor făcute de organismele de control, iar în perioada imediat următoare vom finaliza demersurile legale în acest sens.

Rep: Ce se va întâmpla în acest caz? Care este următoarea etapă?

BS: Următoarea etapă este derularea unei noi proceduri de achiziţii, în paralel cu reabilitarea tuturor platformelor de scanare pe care funcţionează aceste echipamente. Suntem constrânşi de termenele impuse de legea achiziţiilor publice. Avem nevoie de un nou acord cadru, dat fiind faptul că vorbim despre componente ale unei unităţi nucleare. Este imperativ să asigurăm funcţionarea în cel mai scurt timp a acestor sisteme mobile de scanare, care ţin de domeniul siguranţei naţionale.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a constatat, la jumătatea lunii iunie, că doar unul din cele 15 echipamente de scanare tip Roboscan ale Direcţiei Generale a Vămilor este funcţional, astfel că a sesizat organele de urmărire penală.

ANAF precizează că principala sa prioritate este cea de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale şi a contrabandei, iar „funcţionalitatea acestor scannere asigură un mijloc important în acest domeniu, în condiţiile în care tehnologia la care am făcut referire realizează imaginea radiografică a unui autovehicul, camion, container sau orice alt obiect cu dimensiuni similare în vederea depistării de mărfuri de contrabandă sau materiale interzise”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici