Dragnea la Eşelniţa: S-au dat autorizaţii de construcţie într-o zonă supusă riscului de calamitate

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marţi, la Eşelniţa, judeţul Mehedinţi, unde patru case au fost luate de viitură şi alte 17 au fost avariate în urma inundaţiilor puternice, că locuinţele au primit autorizaţii de construcţie emise de Primărie într-o zonă "supusă riscului de calamitate".

Urmărește
956 afișări
Imaginea articolului Dragnea la Eşelniţa: S-au dat autorizaţii de construcţie într-o zonă supusă riscului de calamitate

Dragnea la Eşelniţa: S-au dat autorizaţii de construcţie într-o zonă supusă riscului de calamitate (Imagine: Justin Stavaru/Mediafax Foto)

Cele patru case care au fost luate de viitură în cursul zilei de luni se aflau pe malul râului Eşelniţa, care în mod normal, potrivit localnicilor, are o albie de trei metri, dar viitura a făcut ca aceasta să crească luni cu peste 50 de metri, până la casele afectate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Trebuie să spunem încă o dată pentru a nu ştiu câta oară că nu se respectă regimul de autorizare, s-au acordat autorizaţii de construcţii în această zonă care este supusă riscului de calamitate. Indiferent ce se spune că sunt cursuri de apă care sunt seci sau cursuri de apă care au debit foarte mic, atunci când plouă pe aceşti versanţi nu îţi trebuie foarte multă carte ca să înţelegi că se strânge foarte multă apă şi loveşte exact în malul apei. Din acest motiv s-a întâmplat ce s-a întâmplat aici, sper să înţeleagă toată lumea că asta nu este o zonă unde se poate construi”, a spus Liviu Dragnea, la Eşelniţa, după ce a mers în zona în care patru case şi patru imobile ale unor agenţi economici au fost distruse de viitură.

Vicepremierul Dragnea a fost însoţit la Eşelniţa de ministrul de Interne, Gabriel Oprea, care a a criticat şi el faptul că s-au acordat cu prea mare uşurinţă autorizaţii de construcţie a caselor în zone cu risc de calamitate.

"Din păcate, foarte multe case pe malul apei. Spunea domnul primar că doar la o sută de ani se întâmplă, dar uitaţi că o dată la 100 de ani dacă e aşa, se întâmplă. Avem aici pompieri, jandami, poliţişti, care ajută locuitorii să-şi dea apa din curţi. Sunt oameni speriaţi, aţi văzut bătrâna care plângea, aşa este la greu. Noi am venit aici să le arătăm oamenilor că nu sunt singuri, că suntem aici să-i ajutăm. Solicitarea iniţială a fost să aducem motorină, alimente, cazarmament. Le-am adus. Acum primarul care este aici, primarul de la Orşova, prefectul încep să facă evaluări.De ce au nevoie îi ajutăm de la Bucureşti”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Cei doi reprezentanţi ai Guvernului au mers, marţi, şi la Orşova, municipiu afectat de asemenea de inundaţii în cursul zilei de luni, solicitând autorităţilor locale să facă o evaluare a pagubelor produse de inundaţii atât la Orşova, cât şi Eşelniţa, în funcţie de această raportare urmând ca Guvernul să acorde ajutor.

Marţi, efective sporite de la Pompieri, Poliţie, Jandarmerie şi Poliţie de Frontieră se aflau la Eşelniţa pentru a-i ajuta pe localnici la scoaterea apei din gospodării.

Gabriel Oprea a spus că în zonă vor fi aduşi alţi o sută de jandarmi de la Craiova pentru a ajuta la decolmatarea râului Eşelniţa.

"Principalul lucru pe care trebuie să-l facem este să aducem utilaje aici, trebuie blocat un braţ de la acest râu, în sat trebuie redirecţionată scurgerea de pe versanţi pentru a proteja un rând de case. Cei de la Ministerul de Interne ajută să scoatem noroiul din case şi din curţi. Este important aici, în această zonă, să protejăm de viitură, s-a găsit un drum pe unde să vină un utilaj ca să poată aduce pietre mari pentru a bloca un braţ al râului să nu mai lovească în această zonă. În Orşova le-am cerut să se implice mai mult să-l ajute mai mult pe primar, să fie mult mai coerenţi în decizii pentru că acolo este într-adevăr un oraş foarte mult lovit”, a mai spus vicepremierul Liviu Dragnea.

Potrivit primarului comunei Eşelniţa, Ioan Ciuru, în localitate au fost luate de apă un număr de patru case, patru imobile ale unor agenţi economici au fost distruse, alte 17 locuinţe fiind avariate în proporţie de 10 - 80 la sută. Două persoane au fost date dispărute în cursul zilei de luni, acestea fiind căutate de localnici fără rezultat.

Totodată, în Orşova, 15 case din cartierul Graţca au fost avariate şi o locuinţă a fost complet distrusă, în timp ce alte zeci de gospodării au fost afectate în urma inundaţiilor, primarul Ion Manea spunând că tot oraşul a fost afectat de mâlul adus de viitură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici