- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (19.09.2012, 14:17)
- Livia Ispas , Catalin Lupasteanu ,
Dragnea: Nu am de unde să ştiu ce morţi au înviat şi s-au dus să voteze la referendum
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, la ieşirea de la DNA, că nu are de unde să ştie "ce morţi au înviat şi s-au dus să voteze" la referendum, precizând că el a stat atunci de dimineaţă până a doua zi dimineaţă în sediul de campanie şi a ieşit doar când a votat.
Urmărește
1596 afișări
Liviu Dragnea (Imagine: Stefan Birlodeanu/Mediafax Foto)
Întrebat, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în legătură cu neregulile găsite de anchetatori în cazul referendumului, referitoare la persoane decedate care apar pe liste că ar fi votat, Liviu Dragnea a spus că nu are cunoştinţă despre aceste situaţii.
"Nu am de unde să ştiu ce morţi au înviat şi s-au dus să voteze. Eu în ziua referendumului am stat de dimineaţă până a doua zi dimineaţă în sediul de campanie. Am ieşit doar când am votat", a precizat Dragnea.
Întrebat în legătură cu sistemul informatic de raportare la partid a numărului de votanţi la referendum, Dragnea a spus că "este un sistem informatic prin care se comunică rezultatul alegerilor după ce se termină votarea."
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
"Este irelevant dacă se transmite prin telefon, prin porumbei teleport sau prin internet. Sigur că noi am făcut transmiterea mai târziu decât a facut-o PD în 2009", a adăugat Dragnea.
Secretarul general al PSD Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, a fost citat, miercuri, la DNA pentru a fi audiat în dosarul în care este acuzat în cazul referendumului.
Liviu Dragnea a spus, la ieşirea de la DNA, că nu a dat declaraţii în faţa procurorilor, dar în schimb le-a lăsat un memoriu privind faptele de care este acuzat.
Dragnea a precizat că analizarea activităţii sale politice în cadrul campaniei electorale crează "un precedent estrem de periculos" în ceea ce priveşte funcţionarea partidelor politice.
"Repet ce am spus la început, dacă se analizează activitatea mea politică în cadrul unei campanii electorale consider că este un dosar eminamente politic. Mi se pare un precedent extrem de periculos, funcţionarea unor partide, stabilirea unor obiective politice să fie considerate sau să poată fi interpretate ca nişte fapte penale. De asemenea, mi se pare extrem de periculos şi cred că ar trebui să modificăm legea partidelor", a declarat Dragnea.
Secretarul general al PSD a precizat că, în context actual, ar trebui eliminat unul dintre obiectivele principale ale partidelor politice, respctiv acela de a-şi îndemna oamenii să-şi exercite dreptul la vot.
"Ar trebui să nu mai avem acolo ca unul dintre obiective principale pentru partidele politice să îşi îndemne oamenii să-şi exercite dreptul la vot. Poate ar fi bine să propun în PSD şi în USL să ne propunem pierderea alegerilor. Altfel, dacă ne propunem ca obiectiv să câştigăm alegerile din 9 decembrie, s-ar putea să fie considerat ca şi foloase necuvenite", a mai arătat Dragnea.
Liviu Dragnea a fost şi în 6 septembrie la Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii prezentându-i atunci învinuirile în dosarul privind referendumul.
Dragnea declara atunci că principala acuzaţie adusă de procurori ar fi că el "s-a asociat cu mii şi zeci de mii de persoane pentru a asigura la vot o prezenţă mai mare de 50 plus unu" la referendumul din 29 iulie.
Întrebat de jurnalişti dacă acest dosar penal ar putea reprezenta o formă de răzbunare a lui Traian Băsescu, Liviu Dragnea spus: "Este o certitudine asta".
"Ceea ce am, făcut noi au făcut toate partidele şi fac tot timpul, pentru că fiecare partid are dreptul legal să primească informaţii cu ceea ce se întâmlplă de la membrii săi", mai declara Liviu Dragnea.
Secretarul general al PSD spunea că acuzaţiile DNA la adresa lui sunt "nefondate" şi că, de fapt, se urmăreşte îndepărtarea sa din campania electorală, dar el nu se teme de luptă şi le spune şi colegilor săi: "La luptă, băieţi!".
Ulterior, DNA a transmis un comunicat de presă în care informa că procurorii au început urmărirea penală faţă de Nicolae Liviu Dragnea, pentru folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.
Liviu Dragnea, în calidate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.
Astfel, Dragnea ar fi iniţiat o asociere formată din numeroase persoane (preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare coordonaţi de responsabili locali şi judeţeni, preşedinţi de organizaţii judeţene şi locale, precum şi primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârşirea de infracţiuni prevăzute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
"În acest sens, a fost utilizat un sistem informatic complex ce permitea unui număr restrâns de persoane să obţină, în timp real, informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în secţiile de votare. Astfel, oră de oră, coordonatorii partidului aveau reprezentarea prezenţei la urne, identificând secţiile de vot cu prezenţă slabă", preciza DNA.
Sistemul informatic a asigurat comunicarea de date, mesaje, ordine şi recomandări cu conţinut ilicit, destinate coordonatorilor sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea măririi artificiale a numărului de votanţi, mai arătau procurorii.
După ce procurorii au anunţat că îl cercetează pe Liviu Dragnea, preşedintele PSD, Victor Ponta, declara că el şi toţi membrii BPN şi CExN au semnat autodenunţuri la DNA pentru că au îndemnat oamenii să vină la vot la referendum.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl amenință pe Putin: „O putem rezolva pe calea ușoară … sau pe cea grea”. Cum vrea președintele să oprească războiul din Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe