Dragnea: Poliţia, prestaţiile sociale, porturile, plajele şi cinematografele nu sunt descentralizate

Descentralizarea prevede transferul către autorităţile locale a competenţelor în sănătate, agricultură, mediu, cultură, tineret şi sport, autorizare şi clasificare în turism, pescuit, dar nu include poliţia, porturile, plajele, prestaţiile sociale şi cinematografele, a anunţat vicepremierul Dragnea.

Urmărește
794 afișări
Imaginea articolului Dragnea: Poliţia, prestaţiile sociale, porturile, plajele şi cinematografele nu sunt descentralizate

Vicepremierul Liviu Dragnea (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Guvernul a aprobat, joi, proiectul legii descentralizării, documentul urmând să fie transmis imediat Parlamentului, pentru ca Executivul să îşi angajeze răspunderea pentru acest proiect săptămâna viitoare, 19 noiembrie.

Vicepremerul Liviu Dragnea, coordonatorul proiectului de lege, a precizat că domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt sănătatea, agricultura, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi clasificarea în turism, cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare, precum şi competenţele teritoriale legate de pescuit.

Liviu Dragnea a arătat că în procesul de descentralizare nu vor fi incluse porturile, pentru care în perioada următoare va exista o "abordare separată", şi nici plajele.

În privinţa plajelor, va fi transferat doar dreptul de administrare al acestora, urmând să rămână în proprietaea publică a statului. De la transferul dreptului de administrare vor fi exceptate însă plajele unde sunt în derulare proiecte cu finanţare europeană.

Proiectul de lege introduce totuşi posibilitatea ca pe Dunăre, pe anumite râuri sau alte cursuri de apă, la solicitarea autorităţilor locale, Apele Române să poată da în administrare porţiuni de plaje naturale, care pot apărea întâmplător şi unde autorităţile locale pot organiza acitivităţi de turism sau agrement.

Clădirile cinematografelor nu vor fi transferate autorităţilor locale, a mai precizat Dragnea, pentru că majoritatea acestor imobile sunt afectate de contracte de închiriere.

"În aceste clădiri care sunt prinse în evidenţă ca şi cinematografe se desfăşoară gogoşerii, cofetării, cluburi, discoteci şi alte acitvităţi de «cultură» de acest gen. Sunt multe cazuri în care firmele de cultură respective, care au înfiinţat cofetării şi cluburi, au făcut nişte investiţii, zic ei, au cerut la RADEF să li se dea banii pentru investiţii, RADEF, bineînţeles, nu le-a dat banii pentru investiţii, au dat în judecată RADEF, ca să ia banii pentru investiţii, dar au cerut clădirea pentru care au făcut investiţii şi sunt şi câteva cazuri în care au şi câştigat în primă instanţă. Drept pentru care s-a hotărât să fie o abordare separată a acestui fenomen, să nu spunem flagel", a explicat Dragnea.

El a adăugat că va fi realizată şi o analiză aparte a RADEF şi a situaţiei juridice a instituţiei, care în acest moment este condusă de doi directori generali.

Dragnea a mai spus că poliţia nu se descentralizează, ci dimpotrivă "se întăreşte", iar în aceeaşi situaţie se află şi Agenţia de Prestaţii Sociale.

Potrivit lui Dragnea, în urma procesului, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate, fiind preluaţi din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale şi cu cheltuielile de personal aferente, la instituţiile descentralizate care vor intra în subordinea autorităţilor locale.

Descentralizarea va implica, totodată, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor teritoriale.

După ce, în urmă cu o săptămână, ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu afirma că aproximativ 10% din posturile adminsitraţiei centrale vor fi desfiinţate prin descentralizare, premierul Victor Ponta a arătat că este vorba de o reducere cu acest procent a cheltuielilor de personal, de funcţionare şi cu bunuri şi servicii, care va fi efectivă în 2015.

"Era vorba de o decizie politică legată de finanţare şi de descentralizare, nu în bugetul pe 2014, dar în 2014, în momentul în care se fac standardele de cost ale tuturor structurilor autorităţilor locale, obiectivul este de a reduce cheltuielile de ansamblu, salariale, de bunuri şi servicii şi de funcţionare cu 10%, prin faptul că se comasează diferite structuri. Asta trebuie făcută în cursul anului 2014 pentru a avea în 2015 baza legală pentru acea economie de 10%", a declarat Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici