Dragomir, despre "culoarul Justiţiei": Nota SRI din care reies cei 4 paşi prin care se ajunge la un dosar penal

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir, cel care a vorbit despre "culoarul" din Justiţie şi presă, a făcut publică o notă SRI din anul 2014 din care spune că reies cei patru paşi prin care se ajunge la un dosar penal cu implicare Serviciul Român de Informaţii.

Urmărește
1399 afișări
Imaginea articolului Dragomir, despre "culoarul Justiţiei": Nota SRI din care reies cei 4 paşi prin care se ajunge la un dosar penal

Dragomir, despre "culoarul Justiţiei": Nota SRI din care reies cei 4 paşi prin care se ajunge la un dosar penal

Nota SRI declasificată este din 30 iunie 2014 şi este un răspuns la o solicitare a DNA făcută în data de 7 mai 2014. Daniel Dragomir, fost colonel SRI, spune, pe blogul său, că sunt patru paşi prin care se poate observa implicarea SRI în actul de Justiţie.

"Ca să descifrăm paşii modului în care se întocmeau rechizitoriile, să observăm că SRI aduce aminte DNA-ului, prin Notă, că “verificările întreprinse de Comisia de Verificare Specială a SRI au evidenţiat că, din rechizitoriul de trimitere în judecată a procurorului Nicolae Eugenia Angela, întocmit de DNA la 17.12.2013, au rezultat o serie de aspecte. În concluzie, SRI “cunoştea” în detaliu rechizitoriul în speţă şi indica DNA-ului “aspectele de interes” din propriul rechizitoriu", scrie Dragomir.

"Pasul 1: La 14.11.2012, analiza efectuată la sediul Direcţiei Generale a Securităţii Economice” relevă “un amplu mecanism evazionist şi derularea unor acte/fapte de corupţie, activităţi de natură să prejudicieze bugetul de stat cu peste 200 de milioane de lei anual”. SRI decide că a venit timpul pentru un dosar. A strâns date şi hotărăşte că e momentul să discute cu DNA".

Fostul colonel SRI merge mai departe şi vorbeşte despre vizitele angajaţilor SRI la sediul DNA.

"Pasul 2: Verificările efectuate au relevat că primele analize în acest sens, derulate şi cu participarea cadrelor instituţiei, au fost cele coordonate de procurorul Cazacu Radu Mihăiţă, la data de 28.01.2013”, întâlnirea realizându-se la sediul DNA. Modul de lucru ne arată cum ofiţerii SRI mergeau la sediul DNA şi, fără nicio sesizare oficială, determinau deschiderea unui dosar penal. Pentru a oficializa echipa operativă, procurorul deschide un dosar, 19/2013, şi trimite la 05.02.2013 o solicitare de date, având caracter strict secret, către SRI".

Urmează interceptările şi percheziţiile.

"Pasul 3
Mai departe, echipa mixtă a binomului începe să lucreze, iar în 26.04.2013 obţine autorizaţii de interceptare şi “acorda sprijin informativ pentru clarificarea faptelor”.

Pasul 4
În 28.10.2013, zeci de persoane sunt arestate, sute de firme închise, mii de oameni rămân pe drumuri, ies la bilanţ şi raportează prejudicii de peste 100 de milioane de euro. Şi apoi tăcere.
Suntem în 2 octombrie 2017 şi suspiciunile împotriva acestor oameni nici măcar nu au ajuns în faţa unui judecător.

Descifrând paşii implicării în percheziţii domiciliare, tot SRI aduce aminte DNA, prin Notă: “cu ocazia percheziţiei domiciliare din 28.10.2013, de la domiciliul inculpatei Nicolae Eugenia Angela, au fost identificate şi ridicate înscrisuri cu privire la dosarele penale …..”.Aspectele de mai sus certifică, fără putinţă de tăgadă, implicarea directă a SRI în efectuarea actelor de urmărire penală, lucru confirmat şi în mod oficial de bilanţurile din 2008 şi 2013", scrie Daniel Dragomir.

Fostul angajat SRI a vorbit în mod repetat de culoarul din Justiţie, spunând că SRI întocmea rechizitorii, alegea complete de judecată şi apoi facilita traseul în sistem până la obţinerea unei sentinţe dosarite. În replică, SRI a transmis că Serviciul nu a fost implicat niciodată în întocmirea de rechizitorii şi nici nu are acoperiţi printre magistraţi, aşa cum susţinea Dragomir.

Comisia SRI a decis însă să îl cheme pe Dragomir şi să spună tot ce ştie despre implicarea SRI în justiţie, dar şi despre culoarul media sau despre firmele acoperite. Aşa a ajuns Dragomir să dea o listă cu 65 de nume care ar putea confirma spusele sale, printre aceştia aflându-se jurnalişti, magistraţi, un fost secretar de stat din ministerul Justiţiei sau politicieni.

"Mecanismul consta în “sesizarea” SRI, cooptarea procurorului DNA, strângerea “probelor” informative şi livrarea acestora pe masa procurorului. Procurorul iniţia reţineri şi măsuri preventive, introducând dosarul pe culoarul justiţiei, având sprijinul culoarului media. Nu interesa nici rezultatul, nici finalizarea dosarului, ci doar doborârea ţintei prin transformarea acesteia în “penal", scrie Dragomir.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici