Năstase a prezentat, miercuri, membrilor Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, un punct de vedere asupra scrisorii procurorului general şi a cerut conducerii Camerei să trimită scrisoarea la comisiile juridică şi de regulament care să se pronunţe asupra inadmisibilităţii ei şi, în final, plenul Camerei să decidă.
Potrivit unui document pe care deputatul PSD l-a distribuit presei înaintea şedinţei Biroului Permanent, plenul Camerei Deputaţilor a respins, în luna august a anului trecut, prin vot secret cu bile, solicitarea Parchetului şi DNA de începere a urmăririi penale a sa şi "în niciun caz nu se poate solicita un nou vot pe un subiect în legătură cu care Camera Deputaţilor a dat, legal, o hotărâre definitivă şi executorie".
"Votul deputaţilor este un vot politic, exprimat în cadrul unor reglementări procedurale foarte clare şi stricte. Procurorul General nu ar trebui să încalce prevederile constituţionale şi dispoziţiile Codului de Procedură penală, care îngrădesc dreptul procurorilor de a redeschide oricând şi oricum o cauză penală", a apreciat Năstase.
El a arătat, potrivit documentului, că procurorul general se prevalează acum de o decizie a Curţii Constituţionale care a dus la modificarea Regulamentului Camerei, pentru a redeschide un dosar în legătură cu care Parlamentul s-a pronunţat deja.
"Reamintesc însă că deciziile Curţii C onstituţionale au putere numai pentru viitor", a adăugat Năstase.
Deputatul PSD a mai arătat că se va crea un precedent grav dacă se va accepta solicitarea de a se relua un vot politic.
"Dacă s-ar accepta această paradigmă, foarte multe hotărâri luate deja de Camera Deputaţilor în baza vechiului regulament ar trebui resupuse votului. Şi mă refer la hotărârile privind validarea deputaţilor, cele privind alegerea conducerii camerelor, cele privind numirea unor judecători la Curtea constituţională", a precizat Năstase.
El a apreciat că mulţi vor crede că se ascunde în spatele uşilor Parlamentului, dar, de fapt, susţine "nevoia de respectare a legilor şi a procedurilor, chiar şi atunci când vine vorba de Traian Băsescu şi de apropiaţii lui".
Năstase a mai arătat că această solicitare a procurorului general este făcută din nou în plină campanie electorală, ceea ce demonstează că "dosarul Năstase este unul politic".
Adrian Năstase a precizat că, la începutul anului, a fost de acord cu votul privind începerea urmăririi penale în cazul său, "pentru dosarele care respectau o minimă legalitate în formularea lor", dar, acum, nu poate fi de acord cu o procedura propusă de procurorul general , "fiindcă este jugnitoare pentru parlament şi periculoasă pentru democraţie".
Biroul permanent al Camerei Deputaţilor are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri discutarea scrisorii procurorului general privind solicitarea de începere a urmăririi penale a lui Adrian Năstase. Conducerea Camerei a amânat, luni, o decizie în privinţa acestei scrisori, la solcitarea viceliderului grupului PSD Aura Vasile şi prin votul membrilor PSD şi PNL din Birou.