Drepturile salariale câştigate în instanţă au ajuns la 7 mld.lei. Guvernul amână plăţile pentru 2012
Sumele reprezentând drepturi salariale câştigate în instanţă de bugetari au ajuns în pezent la 7 miliarde lei, după ce s-a mai acumulat aproape un miliard lei din luna mai, iar acestea vor fi plătite eşalonat din 2012, pentru a permite Guvernului să se încadreze în ţintele fiscale stabilite cu FMI.
Drepturile salariale câştigate în instanţă au ajuns la 7 mld.lei. Guvernul amână plăţile pentru 2012
Drepturile salariale câştigate în instanţă de personalul din instituţiile publice finanţate integral de la bugetul de stat şi bugetele de asigurări sociale reprezintă 3,77 miliarde de lei, iar cele pentru personalul din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat sunt de 3,22 miliarde de lei, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Finanţelor Publice.
"La momentul actual, plata sumelor rezultate din titlurile executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale formulate de personalul din sectorul bugetar implică un efort deosebit pentru bugetul de stat", se menţionează în nota de fundamentare.
Astfel, Guvernul va plăti aceste sume eşalonat, pe o perioadă de 3 ani, începând cu anul 2012. În fiecare an beneficiarii vor primi o treime din suma totală, care va fi actualizată cu rata inflaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Având în vedere impactul acestor sume asupra bugetului de stat, respectiv de peste 6,99 miliarde lei, reprezentând 1,4% din produsul intern brut estimat pe anul 2010, s-a impus identificarea unei modalităţi de executare care să permită respectarea ţintei de deficit bugetar stabilită, iar, pe de altă parte, să răspundă necesităţii respectării dreptului de acces la justiţie al titularilor acestor titluri executorii, drept garantat de Constituţia României şi de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale", se arată în notă.
Anul trecut, Guvernul a decis să plătească toate drepturile câştigate până la finele lui 2009 în trei tranşe, respectiv 34% în 2010, 33% în 2011 şi 33% în 2012. Un tratament similar era aplicabil şi drepturilor salariale care sunt obţinute prin decizii definitive şi irevocabile în 2010, respectiv plata unei prime tranşe de 34% în 2011 şi câte 33% în 2012 şi 2013.
În luna mai a acestui an, Finanţele au elaborat un alt act normativ prin care amâna cu doi ani primele plăţi, deja eşalonate, care se ridicau la 2,16 miliarde de lei.
În nota de fundamentare a actualului proiect se arată că în perioada mai-decembrie 2010, suma totală aferentă titlurilor executorii, reprezentând drepturi de natura salarială obţinute de personalul din sectorul bugetar este de 973 milioane lei, reprezentând 0,2% din produsul intern brut estimat pe anul 2010.
Potrivit documentului, executarea eşalonată a unor titluri executorii care au ca obiect drepturi băneşti nu este interzisă în niciun mod de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
"Având în vedere obligaţiile asumate de ţara noastră prin acordurile negociate cu organismele financiare internaţionale în privinţa ţintei de deficit bugetar stabilite pentru acest an, dar şi a importanţei şi volumului obligaţiilor financiare concurente ale statului, măsura eşalonării plăţii titlurilor executorii este nu numai urgentă, dar singura în măsură a face posibilă executarea integrală a titlurilor executorii", se mai arată în notă.
Guvernul s-a angajat în faţa FMI că va păstra deficitul bugetar în limita a 6,8% din PIB în acest an, urmând să să fie redus la 4,4% din PIB în 2011.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO