- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Drogurile de sinteză sfidează politicile represive prin internet
Drogurile de sinteză, printre care mephedrona, interzisă în Marea Britanie, apare ca o sfidare la adresa politicilor represive ale unor state pentru că oferă alternative legale substanţelor prohibite şi se adaptează cu uşurinţă noilor resticţii.
Drogurile de sinteză sfidează politicile represive prin internet (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Stimulent din clasa cathinonelor, mephedrona este considerată un substituent uşor, de genul ecstasy, amfetamină sau cocaină.
În Europa, mephedrona este interzisă în Danemarca, Germania, Norvegia, Croaţia, Estonia şi în România, dar se găseşte la liber sub formă de capsule şi pudră în celelalte ţări.
Distribuirea acestui tip de droguri de sinteză a fost folosită pentru creşterea traficului de substanţe pe reţeaua de internet după 2007, arată Emmanuel Lahaie şi Agnès Cadet-Taïrou de la Observatorul Francez al Drogurilor şi Toxicomanilor (OFDT), care cred că chimiştii pot zădărnici interdicţiile creând un produs similar a cărui formulă să nu fie interzisă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Observatorul European al Drogurilor şi Toxicomanilor OEDT, care va prezenta în mai un raport despre această substanţă împreună cu Europol, a stabilit că, la sfârşitul lui 2009, pe cel puţin 31 de site-uri de internet, marea majoritate având baza în Marea Britanie şi Ţările de Jos, drogul se vindea la preţuri cuprinse între 9 şi 17 euro gramul şi adesea fără nicio informaţie despre acest produs botezat "miau-miau" sau "îngrăşământ vegetal".
Utilizatorii francezi au declarat, pentru AFP, că această substanţă cu miros persistent "provoacă răni ale nărilor" şi poate da "o stare înspăimântătoare însoţită de tahicardie şi crize de anxietate şi panică
În prezent există un singur deces confirmat (prin autopsie) ca urmare a consumului de mephedronă în 2008 în Suedia şi mai multe alte decese suspecte (25) în Regatul Unit, potrivit OEDT.
În Franţa, unde substanţa a apărut în 2008 în regiunea Metz (Est) şi unde consumul rămâne scăzut, autorităţile cred totuşi că problema nu va creşte rapid.
De asemenea, Comisia de stupefiante şi psihotrope se va pronunţa "înaintea verii" asupra unui eventual clasament al mephedronei ca substanţă ilicită, a spus, pentru AFP, Fabienne Bartoli, adjunct al directorului general al Agenţiei Franceze de Securitate Sanitară a Produselor de Sănătate (AFSSPS).
În Marea Britanie, în 29 martie, Guvernul a anunţat, după o discuţie cu experţii, că mephedrona va fi, într-o lună, clasată printre drogurile ilegale de categorie B, precum canabis şi amfetamine.
Numeroşi experţi europeni estimează că ar fi mai judicios să fie permisă folosirea produselor de tipul mephedronei pentru adulţi, arătând că interdicţia ar putea stimula consumul clandestin.
"Noile droguri de sinteză vândute pe internet readuc în discuţie chestiunea pertinenţei penalizării în cazul stupefiantelor", subliniază Pierre Chappard de la Asociaţia Franceză de Reducere a Riscurilor (ASUD), care militează pentru realizarea unei noi clase de droguri vândute adulţilor, în cantitate limitată, cu avertismente şi în producţie controlată.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO