Drumuri din Harghita şi Cluj, afectate de ninsori

Mai multe drumuri din Harghita şi Cluj au fost afectate de ninsorile căzute în noaptea de marţi spre miercuri.

Urmărește
73 afișări
Imaginea articolului Drumuri din Harghita şi Cluj, afectate de ninsori

Drumuri din Harghita şi Cluj, afectate de ninsori (Imagine din arhiva; Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Primele ninsori din acest sezon au căzut şi în judeţul Harghita, în noaptea de marţi spre miercuri, iar drumarii intervin cu utilaje şi cu material antiderapant pe drumurile naţionale, pentru a nu se crea blocaje.

Drumarii intervin în Harghita pentru curăţarea drumurilor

Directorul Secţiei de Drumuri Naţionale (SDN) Harghita, Cătălin Romanescu, a declarat, miercuri, că în cursul nopţii s-a intervenit cu utilaje cu lamă şi cu material antiderapant pentru a se asigura desfăşurarea traficului rutier în condiţii optime.

Astfel, s-a intervenit pe DN 15, Topliţa-Borsec, pe DN 13 B, Praid-Bucin şi DN 12 C, Gheorgheni-Lacu Roşu. Drumarii au acţionat preventiv cu antiderapant şi pe DN 13 A, Miercurea Ciuc-Odorheiu Secuiesc, în zona vârfului Harghita, pe DN 12 A, Miercurea Ciuc-Comăneşti, în zona Lunca şi pe DN 12, în zona localităţilor Băile Tuşnad şi Izvoru Mureşului.

Potrivit sursei citate, în afara şoselei s-a depus un strat de zăpadă de 3-5 centimetri.

Cea mai scăzută temperatură din judeţ s-a înregistrat, miercuri dimineaţă, la Staţia Meteo Bucin, unde termometrele au indicat minus 5 grade Celsius, iar stratul de zăpadă depus în zonă măsura cinci centimetri. La Miercurea Ciuc, Joseni, Topliţa şi Odorheiu Secuiesc, temperatura nu a scăzut sub zero grade Celsius. Minima absolută a lunii octombrie, de minus 13,5 grade Celsius, s-a înregistrat la Miercurea Ciuc în anul 1988.

Trei tiruri au rămas blocate în zăpadă pe DN13B

Circulaţia rutieră se desfăşoară, miercuri, pe un singur fir, pe DN 13 B, în zona Pasului Bucin, după ce trei tir-uri au rămas blocate în pantă, din cauza ninsorilor

Directorul Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Harghita, Cătălin Romanescu, a declarat că cele trei tir-uri urcau pe vârful Bucin dinspre Praid.

"Tir-urile nu erau echipate corespunzător, circulau cu anvelope de vară şi nu au mai putut urca panta, blocând circulaţia pe un fir", a spus şeful SDN.

Potrivit acestuia, drumarii au chemat în ajutor trei utilaje grele care să le tracteze, iar în prezent circulaţia pe DN 13 B, în zona Pasului Bucin, se desfăşoară îngreunat, pe un singur fir şi în condiţii de iarnă.

Romanescu a adăugat că stratul de zăpadă depus pe carosabil măsoară cinci centimetri şi ninge în continuare, iar utilajele de deszăpezire şi camioanele cu material antiderapant acţionează pentru îndepărtarea statului de omăt depus pe drumul naţional.

Trafic rutier pe un singur fir pe DN 1 E 60, în judeţul Cluj, din cauza zăpezii

Traficul rutier pe Drumul European E 60, care face legătura între Cluj-Napoca şi Oradea, s-a desfăşurat, miercuri dimineaţă, pe un singur fir în zona localităţii clujene Negreni, din cauza zăpezii şi a crengilor de copaci rupte de vânt, care au căzut pe carosabil.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, inspector Gina Pop, a declarat că în zona Negreni traficul a fost blocat, în noaptea de marţi spre miercuri, timp de câteva ore, în urma căderilor de zăpadă, iar în cursul dimineţii circulaţia a fost deschisă pe un fir.

Tronsonul cel mai dificil a fost în zona localităţilor Păniceni, Izvorul Crişului, unde stratul de zăpadă a atins peste 15 centimetri, iar mai multe autocamioane au derapat, blocând drumul. Cozile formate de tir-uri au depăşit, în noaptea de marţi spre miercuri, cinci kilometri, în direcţia Cluj-Napoca - Oradea. Mai multe maşini de tonaj greu care nu au cauciucuri de iarnă au oprit pe marginea drumului, din cauză că au început să derapeze.

Directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Ion Pantelimon, a declarat că circulaţia s-a desfăşurat, miercuri dimineaţă, pe un singur fir şi în zona localităţilor Morlaca şi Piatra Craiului, din cauza copacilor căzuţi pe carosabil şi a zăpezii.

Traficul rutier a fost reluat pe ambele sensuri, pe E60, în jurul orei 11.00.

Probleme au fost şi pe drumurile judeţene din zona de munte a judeţului Cluj, unde zăpada a atins 15-20 de centimetri pe carosabil în localităţile Râşca, Tarniţa, Mărişel.

"Au intervenit echipele de intervenţie ale Regiei Autonome a Drumurilor Judeţene (RADJ), cu sare şi autogredere, iar traficul a fost îngreunat", a declarat directorul Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat al judeţului Cluj, Mircea Avram.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici