DSP Bihor a trimis Ministerului Sănătăţii propunerile privind clasificarea spitalelor din judeţ
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor a trimis Ministerului Sănătăţii sugestiile făcute în vederea clasificării spitalelor din judeţ, cinci fiind propuse pentru categoria a doua, şase pentru categoria a patra şi unul pentru categoria a cincea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Am trimis ministerului (Ministerului Sănătăţii - n.r.) propunerile pe care le-am făcut în baza documentaţiei de autoevaluare a managerilor de spitale din judeţ conform Ordinului 323 din 2011, urmând ca la nivel central să fie luată o decizie în acest sens până la sfârşitul lunii", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, şeful DSP Bihor, dr. Marius Pîrcioagă.
Pîrcioagă a spus că dacă Ministerul Sănătăţii va aproba propunerile, în Bihor ar urma să existe cinci unităţi sanitare cu paturi de categoria a doua, cu nivel de competenţă ridicat, ceea ce înseamnă că deservesc populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, dar şi din judeţele limitrofe, că au un nivel înalt de dotare şi de încadrare cu personal calificat, precum şi că asigură furnizarea unor servicii medicale cu grad mare de complexitate.
Cele cinci spitale propuse pentru categoria a doua sunt: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (care încorporează fostele spitale de Pneumoftiziologie şi de Obstetrică şi Ginecologie, comasate), Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea, Spitalul Clinic de Urgenţă "Avram Iancu" Oradea (fostul spital militar), Spitalul "Pelican" (unitate privată) şi Spitalul Clinic de Recuperare Băile Felix.
De asemenea, potrivit propunerilor DSP Bihor, în judeţ urmează să funcţioneze şase unităţi sanitare cu paturi de categoria a patra, cu nivel de competenţe bazal, ceea ce înseamnă că vor deservi populaţia din aria administrativ-teritorială, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. Acestea sunt Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Ştei, Spitalul Clinic CF Oradea (aflat în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii), Spitalul Municipal Episcop "Nicolae Popovici" Beiuş, Spitalul Municipal "Dr. Pop Mircea" Marghita, Spitalul Municipal Salonta şi Spitalul Orăşenesc Aleşd.
În judeţ va exista şi un spital de categoria a cincea, cu nivel de competenţe limitat, care va putea asigura servicii pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative, fiind vorba de Spitalul de Psihiatrie Nucet.
"Decizia finală privind încadrarea în categorii de competenţă a spitalelor aparţine Ministerului Sănătăţii şi va fi luată până la finele acestei luni ( luna mai - n.r.). Clasificarea spitalelor va avea, pe termen mediu şi lung, un rol esenţial în finanţarea spitalelor, în funcţie de competenţă şi performanţă", a afirmat şeful DSP Bihor, Marius Pîrcioagă.
Conform legislaţiei în vigoare, până la 1 iunie, data intrării în vigoare a noului contract-cadru, toate unităţile sanitare trebuie clasificate, în funcţie de competenţă, într-una din cele cinci categorii de clasificare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO