DSP Constanţa: Numărul deceselor în rândul copiilor născuţi prematur este în creştere în judeţ

Numărul deceselor în rândul copiilor născuţi prematur în judeţul Constanţa este în creştere, de la 80 în 2009, la 91 în 2010, astfel că reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa au decis să ia măsuri pentru a încerca să reducă cazurile de naşteri premature.

Urmărește
28 afișări

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, Constantin Dina, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că judeţul Constanţa se situează peste media naţională în privinţa copiilor născuţi prematur, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"La prematuritate media pe ţară este de nouă la sută. Noi suntem undeva pe la 14,5 la sută. Anul trecut în judeţul Constanţa s-au născut aproximativ 600 de copii prematuri", a afirmat Dina.

El a prezentat şi o statistică referitoare la numărul deceselor în rândul copiilor născuţi prematur, care arată o creştere a acestor cazuri de la an la an.

Astfel, în 2009, în judeţul Constanţa, au fost înregistrate 80 de decese pentru grupa de vârstă 0-1 an, dintre acestea 57 fiind înregistrate în spital, 21 la domiciliu, iar două în alte situaţii.

Principalele cauze de deces în 2009 au fost afecţiunile perinatale - 28 de cazuri, aparatul respirator - 30 de cazuri, malformaţiile congenitale - 13 cazuri, accidentele - un caz şi alte cauze - opt copii.

De asemenea, în anul 2010, în judeţul Constanţa, pe grupa de vârstă 0-1 an au fost înregistrate 91 de decese, principalele cauze fiind afecţiunile perinatale - 35 de cazuri, aparatul respirator - 39 de cazuri, malformaţiile congenitale - zece cazuri, accidente - patru cazuri, aparatul digestiv - un caz, alte cauze - două decese. Un număr de 66 dintre aceste decese au avut loc la spital, 22 la domiciliu, iar două în alte situaţii.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa a precizat că cele mai multe dintre decese s-au înregistrat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiu.

Astfel, în 2009, la SCJU Constanţa au murit 41 de copii născuţi prematur, la Spitalul Municipal Medgidia - 15, la Spitalul Municipal Mangalia - un copil, în timp ce în anul 2010 cele mai multe decese s-au înregistrat tot la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa - 51, Spitalul Municipal Medgidia - şase şi clinici particulare - cinci.

Potrivit sursei citate, numărul mare de decese înregistrat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa este determinat de faptul că în această unitate medicală sunt trimise toate cazurile grave de la celelalte unităţi medicale din judeţ.

"Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă deserveşte tot judeţul şi marea majoritate a gravidelor vin să nască aici. De asemenea, cazurile mai dificile sunt dirijate tot aici, de aceea e un număr mai mare de decese la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă", a explicat directorul DSPJ Constanţa.

El a mai spus că, în judeţul Constanţa, sunt în creştere şi cazurile de copii născuţi cu malformaţii, de la 183 în 2009, la 195 în 2010.

Dina a precizat că pentru reducerea numărului de cazuri de prematuritate a stabilit un plan de măsuri, printre care se află analiza tuturor acestor cazuri pentru stabilirea factorilor de risc, dar şi realizarea unor materiale informative pentru femeile însărcinate referitoare la măsurile de prevenire a prematurităţii şi importanţa controalelor medicale în timpul sarcinii, care vor fi distribuite în cabinetele medicilor de familie, în clinicile de obstretică-ginecologie şi a asistenţilor sociali.

Directorul DSPJ Constanţa a explicat că printre factorii de risc care pot duce la naştere prematură se află bolile cronice, consumul de alcool, de droguri, fumatul.

De asemenea, vârsta maternă sub 18 ani sau peste 40 de ani constituie un risc de prematuritate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici