Dublu asasinat de la Siret: Principalul suspect a fost reţinut dar apoi expulzat - VIDEO
Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a anunţat, sâmbătă, că în cazul dublului asasinat de la Siret au fost prinşi în Ucraina doi principali suspecţi, cetăţeni ucraineni, însă a precizat că nu este exclus ca pe lângă cei doi să fi fost implicate şi alte persoane.
Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
Chestorul principal de poliţie Petre Tobă a declarat că principalul suspect în cazul uciderii, în luna februarie, la Siret, a unei femei de 39 de ani şi a fetiţei sale de şase ani este cetăţean ucrainean, are 50 de ani şi a intrat în România fraudulos, în 16 februarie. Acesta a fost depistat în 18 februarie, iar în următoarea zi a fost expulzat.
Întrebat de ce principalul suspect în cazul dublului asasinat de la Siret nu a fost reţinut în România, Tobă a spus că ulterior expulzării acestuia s-a stabilit că este principalul suspect în acest caz. El a explicat că expulzarea cetăţeanului ucrainean a avut loc înainte de finalizarea cercetării la faţa locului, care s-a încheiat în 20 februarie.
"A fost abordat în acest caz, dar nu am avut probe să-l punem sub acuzare. În afară de trecerea frauduloasă a frontierei nu existau alte elemente la momentul respectiv. Nu aveam niciun temei legal să-l ţinem în România", a declarat Tobă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
-
SUA anunţă o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea preşedintelui din Venezuela
Inspectorul general al Poliţiei Române a menţionat că cercetarea în cazul de la Siret s-a desfăşurat în perioada 17-20 februarie şi a fost una laborioasă, completă, cu prelevare de urme şi microurme. Concomitent cu cercetarea la faţa locului au fost efectuate filtre, acţiuni şi razii în mediile infracţionale, fiind verificate atunci aproximativ 700 de persoane, dintre care circa 50 cetăţeni străini.
Principalul suspect a fost reţinut pentru deţinere de arme şi muniţie şi trafic de droguri
Potrivit sursei citate, principalul suspect a fost reţinut în 11 martie, pe teritoriul Ucrainei, într-un alt dosar, pentru deţinere de arme şi muniţie şi trafic de droguri, iar vineri pe numele acestuia a fost emis un mandat de arestare.
Şeful IGPR a mai precizat că se ştia că ucraineanul de 50 de ani este principal suspect înainte ca acesta să fi fost reţinut, vineri, de autorităţile ucrainene şi a menţionat că acesta seamănă foarte bine cu portretul robot întocmit de poliţiştii români.
Chestorul principal de poliţie Petre Tobă a mai spus că, săptămâna trecută, a fost prins, cu sprijinul autorităţilor ucrainene, şi complicele acestuia, cetăţean ucrainean în vârstă de 29 de ani, însă nu este exclus ca în acest caz să fi fost implicate şi alte persoane.
"Există convingerea că încă două persoane care au fost identificate au stat la uşa apartamentului. Nu exclud să mai fi fost şi alte persoane în zonă", a declarat Tobă.
El a mai spus că în cazul celui de-al doilea suspect se fac cercetări pentru a se stabili gradul de implicare al acestuia. În privinţa principalului suspect, inspectorul principal al IGPR a declarat că nu poate confirma dacă acesta este din Cernăuţi, precizând doar că este dintr-o localitate limitrofă graniţei.
Scopul dublului asasinat a fost jaful
Tobă a mai spus că acest caz ar putea fi considerat unul atipic de jaf, mai ales că în primă fază s-a mers pe varianta răzbunării. El a afirmat însă că în prezent sunt excluse alte variante decât jaful.
El a precizat că din locuinţa unde au fost comise crimele, şi unde erau făcute ilegal schimburi valutare, au dispărut 14.000 de euro şi 2.000 de dolari.
Directorul adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale, Mihai Pitulescu, care a participat la cercetarea la faţa locului în cazul de la Siret, a declarat, în conferinţa de presă, că în apartamentul unde au fost comise crimele nu au fost găsite urme de răvăşire care să indice în prima fază jaful. El a precizat că în casă a mai fost găsită o sumă de bani, dar din declaraţiile soţului a rezultat că din apartament dispăruseră 14.000 de euro şi 2.000 de dolari.
SRI a ajutat la rezolvarea cazului
Procurorul de caz şi poliţiştii din Suceava se vor deplasa în Ucraina pentru a participa la interogatoriul principalului suspect în cazul dublului asasinat de la Siret.
Tobă a precizat că principalul suspect ar putea fi judecat şi condamnat în lipsă în România, ulterior mergându-se pe procedura de recunoaştere internaţională. Şeful Poliţiei Române a mai spus că, din informaţiile pe care le are, în Ucraina pedeapsa pentru crimă este similară cu cea din România.
Şeful Poliţiei Române a adăugat că în acest caz poliţia a fost sprijinită şi de către Serviciul Român de Informaţii.
Totodată, Petre Tobă a spus că ministrul de Interne, Vasile Blaga, a recompensat, vineri, 13 poliţişti cu mulţumiri scrise şi a aprobat avansarea în gradul următor înainte de termen pentru cinci poliţişti de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO