- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ducu Bertzi, despre hotărârea Curţii de Apel Bucureşti privind colaborarea sa cu Securitatea: E o campanie de defăimare
Ducu Bertzi a declarat, într-un comunicat remis MEDIAFAX joi, după ce Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a dat publicităţii motivarea deciziei prin care a stabilit că interpretul a colaborat cu fosta Securitate, că a depus recurs încă din 31 ianuarie, procesul fiind în desfăşurare.
Ducu Bertzi (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
CAB a dat publicităţii, miercuri, motivarea deciziei prin care a admis acţiunea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi a stabilit că Bertzi a colaborat cu fosta Securitate. Potrivit CAB, Bertzi a fost recrutat pe 28 aprilie 1988 de Securitatea Municipiului Bucureşti, în calitate de gazdă a unei case de întâlniri având numele conspirativ "Victoria".
De cealaltă parte, într-un comunicat remis joi MEDIAFAX, cântăreţul spune că "în «cazul» Ducu Bertzi, comanda politică se executa, nu se discuta".
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu
"Eu am fost urmărit începând din 1981, am suferit atunci şi, iată, şi astăzi tot eu am de suferit", mai spune Bertzi.
Cântăreţul precizează că a depus recurs la decizia CAB încă din data 31 ianuarie, hotărârea nefiind definitivă. Totodată, Bertzi cataloghează motivarea CAB, făcută publică de presă miercuri, astfel: "o jenantă acţiune publicitară, în cadrul unei mai ample campanii de defăimare a PNL, partid de care sunt apropiat eu, soţia mea, şi nu întâmplător a fost difuzat chiar în ziua discursului de adio al fostului premier şi a guvernului său, cum bine au remarcat o serie de specialişti în comunicare".
"Astfel, în ocultarea clară a faptelor, materialul difuzat presei nu face nici un fel de vorbire despre recursul pe care l-am înaintat încă din 31.01.2012, când a fost dată hotărârea, lăsând impresia unui proces încheiat şi a unei soluţii definitive. Ceea ce este mai mult (şi mai grav) decât un fals! În realitate, procesul continuă şi tocmai de aceea se încearcă crearea unei vinovăţii «virtuale». De altfel, ca o exemplificare a acestei stări de lucruri, Motivarea în cauză, deşi redactată acum 2 luni, a ajuns abia acum (2 mai) în presă, înainte chiar de a-mi fi comunicată şi mie, subiect «nesemnificativ» al acestei acţiuni. În această situaţie, este aproape firesc ca pe site-ul oficial al CAB nu apare nici un comunicat de presă cu privire la hotărâre", mai spune Ducu Bertzi în comunicat.
Ducu Bertzi precizează că tot din presă a aflat că între el şi securistul fabricii, care îl "monitoriza", conform dosarului CNSAS din octombrie 1981, Canacheu Claudia, judecător la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), "îi dă crezare securistului".
"Altfel spus, în cadrul unei acţiuni de «voluntariat», umblam în 1988 cu cheia în mână pe Calea Victoriei sau prin fabrică şi mă rugam de securitate să folosească locuinţa de serviciu a fabricii!", spune Ducu Bertzi.
"Probabil că, în cadrul unei campanii denigratoare care a fost începută împotriva unor membrii PNL, orice este posibil, inclusiv această înscenare îngroşată până la absurd. Este elocvent faptul că, deşi au trecut 3 luni de la hotărârea CAB, ea apare tocmai în aceste zile în întreaga media", spune cântăreţul.
Totodată, Ducu Bertzi subliniază că procesul este în desfăşurare, în faza intermediară, şi speră că adevărul va ieşi la lumină în cele din urmă.
Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, pe 31 ianuarie, că artistul Ducu Bertzi a fost colaborator al fostei Securităţi şi a admis astfel acţiunea CNSAS.
"În dosar se află Angajamentul întocmit şi semnat olograf de către pârât la data de 28 aprilie 1988, în care se menţionează că se angajează să sprijine organele de securitate, prin punerea la dispoziţie a garsonierei în care domiciliază, colaborare pe care o va desfăşura în mod conspirat şi în secret", arată judecătorul CAB, în motivarea dată publicităţii miercuri.
Instanţa mai arată că dosarul conţine un Raport cu propuneri de recrutare în calitate de gazdă a lui Alexandru Bertzi, din 27 aprilie 1988, întocmit şi semnat olograf de căpitanul T.C. de la Securitatea Municipiului Bucureşti, în care se consemnează că, "în vederea desfăşurării în bune condiţii a muncii cu reţeaua informativă, cât şi pentru conspirarea întâlnirilor cu acesta, se impune necesitatea recrutării unei gazde de întâlniri".
CNSAS a cerut în 24 februarie 2011 Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a cântăreţului Ducu Bertzi, care şi-ar fi pus locuinţa la dispoziţia Securităţii.
Ducu Bertzi a declara atunci, pentru MEDIAFAX, că decizia CNSAS este "nedreaptă", cântăreţul precizând că nu a făcut poliţie politică, nu a făcut rău nimănui şi se va apăra până la capăt.
Întrebat dacă şi-a pus la dispoziţia Securităţii locuinţa lui de la vremea respectivă, Ducu Bertzi a spus că a fost "forţat de împrejurări" şi "nu de bună voie" a făcut acest lucru.
"Eram angajat la IMUAB - fabrica de componente nucleare. Conform regulamentului intern, nu aveam voie să am relaţii cu străinii. În cazul unei întâlniri cu o persoană străină, trebuia informat securistul care se ocupa de fabrică. Eu aveam prieteni străini, mergeam la ei în casă de ani buni. Nu aveam de ascuns treaba asta, dar nici nu am informat pe nimeni oficial. În 1988, m-au strâns cu uşa. Puteam fi acuzat de spionaj sau manifestam o atitudine "prietenească". Am ales a doua variantă care s-a concretizat cu apelarea din când în când la garsoniera mea. În aprilie '89, mi s-a cerut o notă despre unul din diplomaţii străini. Am scris-o şi dacă o veţi citi veţi vedea că nu am scris absolut nimic rău despre aceea persoană. A fost singura notă pe care am scris-o, după care nu am mai fost căutat. Le-am spus prietenilor mei şi, de altfel, am rămas prieteni până azi", explica Ducu Bertzi.
Totodată, cântăreţul a mai spus că din documentul CNSAS rezultă că există două volume referitoare la urmărirea sa. "Vreau să le consult şi eu. Ştiam că sunt supravegheat încă din 1985", mai spunea Bertzi.
În plus, Ducu Bertzi preciza că nu a făcut poliţie politică. "Ştiind că nu am făcut poliţie politică, că nu am făcut rău nimănui, mă voi apăra până la capăt", mai declara Bertzi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO