Dulceaţa de napi, lansată la fabrica din Topoloveni
Dulceaţa de napi a fost lansată, luni, la fabrica din Topoloveni, judeţul Argeş, iar producătorii se aşteaptă la cereri din întreaga lume, după ce au avut succes cu magiunul de prune, medaliat şi certificat ca brand de ţară la Bruxelles.
Dulceaţa de napi, lansată la fabrica din Topoloveni
Potrivit reprezentanţilor fabricii din Topoloveni, procesul de fabricaţie al dulceţii de napi, care nu conţine zahăr, este exclusiv manual.
"Se taie sub formă de cuburi, sunt «trase» cuburile în suc de măr, sunt ţinute apoi la difuzie o anumită perioadă pânâ când sucul de măr intră în bucăţile de tubercul, iar procesul de producţie se realizează manual. Mai multe nu putem să vă spunem, ţin de secretul reţetei", a declarat directorul tehnicii al fabricii, Cerasela Găgeanu.
Patronul fabricii din Topoloveni, Bibiana Stanciulov, a declarat că napii au un conţinut mare de inulină, această substanţă stimulând, potrivit specialiştilor, sistemul imunitar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
"Este nap, topinambur sau măr de pământ, cea mai bună legumă, cu un conţinut foarte mare de inulină, fără de care nu ar fi viaţă de pământ. Nimeni nu a mai făcut niciodată până acum dulceaţă de napi. Am înregistrat dulceaţa de legume în principiu şi pe cea de topinambur la OSIM. Se fierbe cu tot cu pieliţă în suc natural de măr, iar pe borcane este trecută provenienţa fiecărei componente, respectiv napii şi sucul de măr, este sută la sută marfă indigenă, românească. Acest tominambur, nap, măr de pământ, cum vreţi să-i spuneţi au foarte multe fibre alimentare şi are cea mai mare cantitate de inulină, cea care duce la scăderea glicemiei la şase", a declarat Bibiana Stanciulov.
Ea a mai spus că napii nu cresc în culturi şi a făcut apel la fermierii care găsesc napi în pământ să vină la fabrica din Topoloveni şi să-i vândă.
"Napii nu cresc într-o cultură, sunt spontani, aceasta determinând calităţile extraordinare ale acestui aliment sănătos. Nu sunt cultură, deci nu cresc cu îngrăşăminte. Atunci când se brăzdează pământul ies napii sporadici, noi i-am depistat la Cluj, anul acesta «cultura» s-a terminat. Facem apel pentru toţi cei care anul viitor vor găsi napi în pământ să-i aducă la noi la fabrică, vom negocia cu fiecare în parte, nu avem un preţ, fiecare ştie cât l-a costat ca să-i găsească, să-i protejeze, să nu-i calce cu tractorul, napii trebuie aduşi întregi", a afirmat Bibiana Stanciulov.
Preţul de producător pentru un borcan de 270 de grame cu 70% topinambur şi 30% suc concentrat de măr ar fi de 22 de lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO