Dumbravă: Amânarea validării membrilor CSM de Senat aduce atingere independenţei puterilor statului

Preşedintele Consiliulu Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, susţine că CSM trece printr-un "travaliu atipic", iar amânarea de către Senat a validării celor opt membri "aduce grave atingeri principiului constituţional al independenţei puterilor în stat".

Urmărește
6 afișări

"Eram convinşi că azi Consiliul Superior al Magistraturii va veni în faţa dumneavoastră, a cetăţenilor şi în faţa autorităţilor cu un altfel de mesaj decât cel pe care insuficienta determinare şi lipsa de convergenţă a clasei politice ne obligă să-l avem. În condiţiile în care actualul CSM a trecut şi continuă să treacă printr-un travaliu atipic ce a fost subiectul unor ample dezbateri atât la nivel politic, cât şi al societăţii civile şi, mai mult, a fost obiectul unor contestaţii în instanţele ordinare şi la Curtea Constituţională, asupra CSM a planat o pseudo-vulnerabilitate. Vulnerabilitatea Consiliului nu este însă consacrată constituţional - altfel, însăşi legea fundamentală ar fi vulnerabilă - şi, în respectarea principiilor şi valorilor constituţionale, am reuşit, chiar în situaţia ingrată în care ne aflam, să funcţionăm în limitele legale, ce-i drept, într-o situaţie cu totul atipică, să acţionăm şi să gândim normal, echilibrat şi consecvent", susţine judecătorul Dumbravă.

În opinia sa, ste evident că, "atât membrii aleşi în noiembrie anul trecut, cât şi cei a căror mandate se vor finaliza în viitor, au înţeles complexitatea şi consecinţele situaţiei atât din perspectiva Constituţiei României şi a legilor în vigoare, cât şi din perspectiva soluţiilor potenţiale ale instanţelor, cărora le-au fost înaintate diversele contestaţii privind alegerile şi validarea CSM". Mai mult, în format colegial, noii membri ai CSM au dezbătut multiplele faţete ale problemelor şi am conturat câteva variante legal posibile .

"În spiritul deontologiei profesionale şi cu respectarea profundă a instituţiilor statului şi a independenţei puterilor în stat, ne-am propus să ne abţinem de la orice formă de comunicare din partea noastră care ar fi putut da naştere la speculaţii, ar fi fost susceptibilă de a sugera, imprima ideea de influenţare, atât a CC cât şi a actorilor politici, a Senatului României, a colegilor care ne-au votat şi susţinut şi, nu în ultimul rând a societăţii româneşti. Unul dintre principiile promovate în campania noastră electorală şi asumat apoi în Plenul Consiliului este cel al integrităţii. Chiar dacă aceasta a presupus uneori un puternic control emoţional, pe fondul personalităţilor, construcţiilor umane diferite, am constat că formaţia şi vocaţia noastră, a celor revalidaţi şi a celor necontestaţi este comună şi creează solida premiză a realizării obiectivelor cu care ne-am angajat în faţa colegilor noştri şi în faţa justiţiei române", spune Dumbravă.

Judecătorul afirmă că, după ce Curtea Constituţională a decis asupra contestaţiilor formulate şi după intrarea în vigoare a deciziilor Curţii, odată cu publicarea acestora în Monitorul Oficial, în 3 februarie, a considerat că aplicarea soluţiei dispuse este una imperativă şi de maximă urgenţă şi importanţă, pentru toate instituţiile implicate în punerea în executare a acestora.

"Amânarea de către Senatul României a validării celor opt membri ai CSM în legătură cu care Curtea Constituţională a decis în acest fel aduce grave atingeri principiului constituţional al independenţei puterilor în stat şi creează un risc fără precedent atât pe plan intern cât şi din perspectiva angajamentelor asumate de România pe plan internaţional, cu efecte dezastruoase imediate în special legate de evaluările în cadrul monitorizării justiţiei. Atragem atenţia asupra riscurilor serioase în ceea ce priveşte conţinutul Raportului de Ţară al Comisiei Europene. Chiar şi pentru profani, decizia şi motivarea Curţii Constituţionale este neechivocă şi indică clar limitele de responsabilitate cu care este investit Senatul României. Acesta «are îndatorirea constituţională să procedeze la validarea celorlalţi membri aleşi cu respectarea legii». Am citat exact din decizia Curţii Constituţionale. Orice rediscutare a fondului în orice fel de format sau indiferent în ce comisii este un non-sens, o tergiversare nejustificată şi excede limitelor stabilite prin decizia Curţii", spune sursa citată.

În acest context, şeful Consiliului face apel la responsabilitate şi deplin discernământ din partea clasei politice şi cere Senatului României să se pronunţe de urgenţă pe subiectul validării CSM, neexistând nicio raţiune de amânare sau tergiversare.

"CSM, respectând prevederile Constituţiei României, a Deciziilor Curţii Constituţionale, a legilor organice şi speciale nu înţelege să susţină şi să întreţină o stare de nesiguranţă, să alimenteze incertitudini cu privire la funcţionarea CSM. Consiliul Superior al Magistraturii funcţionează şi îşi îndeplineşte rolul constituţional de «garant al independenţei justiţiei» şi cere Senatului României să îşi exercite neîntârziat prerogativele cu care aceeaşi Constituţie l-a investit, motiv pentru care asigurăm fiecare judecător şi procuror, întreg sistemul judiciar, că avem determinarea consecvenţa şi forţa necesară menţinerii CSM pe coordonatele constituţionale", a mai spus Dumbravă.

Curtea Constituţională a stabilit, în 25 ianuarie, că, având în vedere imperativul constituţional referitor la organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, până la reluarea şi finalizarea alegerilor pentru cele trei demnităţi (judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea-n.r.) ce au atras viciul de neconstituţionalitate, Senatul are îndatorirea constituţională să procedeze la validarea celorlalţi membri aleşi cu respectarea legii.

Totodată, CC a decis că este neconstituţională hotărârea Senatului privind validarea reprezenţanţilor societăţii civile în CSM, deoarece a fost dată fără verificarea prealabilă a îndeplinirii condiţiilor legale, în special a celor legate de interdicţii şi incompatibilităţi în ceea ce-l priveşte pe Victor Alistar.

"Există o variantă avansată cu privire la validarea celor opt membri ai CSM care nu au făcut obiectul obiecţiunilor CC şi a reprezentantului societăţii civile care nu a fost obiectul unei astfel de contestări. Există, de asemenea, şi o abordare cu privire la maniera în care ansamblul CSM ar trebui să intre într-o fază de intrare în normalitate. Nu pot să anticipez votul de mâine, dar pot să vă asigur că mâine vom găsi o soluţie, astfel încât CSM să funcţioneze, astfel încât alegerile şi deciziile CSM cu privire la instanţele din subordinea CSM să poată să continue. Nu ne putem permite să ţinem CSM-ul blocat", a declarat, marţi, preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

Marţi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a semnalat din nou necesitatea punerii în executare a dispozitivului Curţii Constituţionale privind validarea celor opt candidaturi legale la Consiliul Superior al Magistraturii.

"Orice întârziere în validarea magistraţilor legal aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii aduce deservicii justiţiei şi poate prejudicia Raportul de ţară pe Justiţie şi prin aceasta aduce atingere intereselor Romaniei în concertul european", a spus ministrul Predoiu.

În urma scrutinului din 1 noiembrie 2010, cei 11 membri aleşi de magistraţi în CSM au fost Lidia Bărbulescu şi Mircea Bucurel Aron, din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Dan Lupaşcu, Alexandru Şerban şi Nicolae Horaţius Dumbravă, din partea curţilor de apel, Adrian Toni Neacşu, din partea tribunalelor, Marius Tudose Badea şi Cristi Vasilică Danileţ, din partea judecătoriilor, George Bălan, din partea parchetelor de pe lângă curţile de apel, Oana Schmidt Haineală, din partea parchetelor de pe lângă tribunale, şi Dan Nicolae Chiujdea, din partea parchetelor de pe lângă judecătorii.

Această listă a fost validată de Senat în decembrie 2010, ulterior fiind conterstată de 30 de senatori PDL la Curtea Constituţională.

De asemenea, în decembrie 2010, Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani. Şi această hotărâre a fost contestată la CC de către senatorii PDL.

În urma deciziei Curţii Constituţionale, dată cu cinci voturi "pentru" şi patru "împotrivă", judecătorii Bărbulescu şi Lupaşcu, precum şi procurorul Chiujdea au părăsit CSM, la fel şi Victor Alistar, liderul Transparency International.

După ce Senatul va valida cele stabilite de CC, CSM va trebui să organizeze alegeri pentru desemnarea magistraţilor în locul celor trei invalidaţi, respectiv la instanţa supremă.

Şedinţa de plen a Senatului s-a terminat, miercuri, problema Consiliului Superior al Magistraturii nefiind abordată, după ce, la începutul dezbaterilor, PDL a solicitat amânarea discuţiilor până la întocmirea unui raport de către Comisia juridică.

Rezolvarea problemei Consiliului Superior al Magistraturii trebuia să fie abordată de senatori în jurul orei 11.00, însă, la începutul programului, liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, a solicitat amânarea dezbaterilor spre finalul ordinii de zi, invocând faptul că nu există un raport al Comisiei juridice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici