Dumbravă: Dacă performanţele sistemului cresc, discuţiile despre răspunderea magistraţilor scad

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, a susţinut, luni, că în măsura în care performanţele sistemului judiciar ar creşte pe toate palierele, are convingerea că discuţiile despre răspunderea magistraţilor vor scădea în intensitate.

Urmărește
7 afișări

"Această temă a răspunderii magistraţilor nu domină numai în România discuţiile în ce priveşte justiţia, ci este o temă larg dezbătută şi în ţările europene", a afirmat şeful CSM, la conferinţa româno-franceză privind răspunderea magistraţilor, organizată de Asociaţia Franco-Română a Juriştilor, desfăşurată la Biblioteca Centrală Universitară din Capitală.

În primul rând, a spus Dumbravă, ar trebui văzut care sunt cauzele acestor dezbateri, de ce se discută atât de mult despre răspunderea magistraţilor.

"Este necesară o sancţionare mai aspră pentru o conturare a unei răspunderi disciplinare, e nevoie de răspundere materială sau sunt cauze mult mai profunde care fac ca această răspundere a magistratului să domine discuţiile în raport cu justiţia, la nivel european ? Sigur am putea discuta diferite cauze la nivel de aparenţă", a spus judecătorul Horaţius Dumbravă (fost preşedinte al Curţii de Apel Târgu Mureş-n.r.).

Dumbravă a afirmat că, din punctul de vedere "al unui trăitor al sistemului", cu amendamentul că ar putea greşi, a avansat o teză, respectiv: "În măsura în care performanţele sistemului judiciar pe toate palierele ar creşte, eu am certa convingere că discuţiile în ce priveşte răspunderea magistraţilor vor scădea în intesitate".

El a susţinut că justiţia se află în faţa unor multiple provocări, în primul fiind nevoie de a satisface nevoile societăţii româneşti şi chiar a clasei politice.

Instituţia răspunderii magistraţilor este strâns legată de performanţele sistemului judiciar.

"Ce înseamnă performanţă judiciară? Unificarea practicii unitare, unirea schemelor de personal, o conlucrare cu Executivul şi Legislativul în acele domenii în care justiţia ar putea fi ajutată. Cu Legislativul, o conlucrare în ce priveşte coerenţa legislativă, în ce priveşte explicarea necesităţilor sistemului. De ceva timp, există această conlucrare. O conclucrare cu Executivul, pe resurse umane, financiare, raţională şi fără patimă", a spus Dumbravă.

Şeful CSM a susţinut că mai sunt şi alte provocări, în raport de care justiţia trebuie să facă faţă şi care au indirect influenţă la nivelul performnaţei sistemului judiciar.

În acest context, Dumbravă a spus că societatea a trebuit să facă faţă unei crize economico-finaciare care s-a tradus la nivelul justiţiei în creşterea numărului de cauze. Şeful CSM şi-a exprimat speranţa că după depăşirea acestui prag, numărul de cauze să scadă.

"Creşterea numărului de cauze aduce atingere şi performaneţelor sistemului de a face faţă provocărilor cu care este confruntat", a susţinut şeful CSM, adăugând că o altă provocare este intrarea noilor Coduri.

În opinia preşedintelui CSM, discuţia privind răspunderea magistraţilor apare tocmai pentru că se pune în discuţie performanţa sistemului judiciar.

"Poate nici noi sistem nu reuşim să facem cunoscute performanţele sistemului", a adăugat judecătorul Dumbravă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici