Dumbravă: Ne-am propus să meargă la instanţa supremă oameni integri şi profesionişti
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, a declarat, luni seara, după încheierea procedurii de numire a magistraţilor la Înaltă supremă, care a durat 12 ore, că CSM şi-a propus ca la ICCJ să meargă oameni integri şi adevăraţi profesionişti.
"A fost o zi lungă şi grea pentru noi toţi. La capătul ei au fost promovaţi la Înalta Curte cinci judecători: doi la Secţia Civilă, unul la Secţia Comercială şi doi la Secţia Penală - sperăm - cei mai buni dintre cei care au candidat. Ce ne-am propus în primul rând: să meargă la Inalta Curte oameni integri şi adevăraţi profesionişti. Desigur, era mai bine dacă nu am fi fost nevoiţi să ne limităm la persoanele care şi-au depus candidatura în martie. Ştiu că printre colegii noştri există numeroşi candidaţi de valoare, în care avem încredere, de care Înalta Curte are nevoie şi pe care îi aşteptăm la viitoarele selecţii", a spus Dumbravă.
Şeful CSM a sublijniat că unii dintre noii judecători ai Înaltei Curţi a"u primit girul CSM, deşi au venit cu aviz consultativ negativ din partea comisiei ICCJ". "Unii dintre cei care au beneficiat de aviz favorabil n-au convins plenul CSM la interviu. Exact asta ne-am propus: audieri serioase, cu întrebări poate incomode, dar edificatoare pentru persoana, personalitatea fiecărui candidat, toate într-o deplină transparenţă. Iar aplicarea cu consecvenţă a criteriilor de integritate înseamnă un drum pe care trebuie să îl impunem a fi urmat pe viitor", a explicat Horaţius Dumbravă.
Judecătorul Dumbravă a arătat că, în ceea ce îl priveşte, a criticat procedura anterioară de numire, iar schimbarea ei a reprezentat o prioritate, încă din primele zile sale de mandat (preluat în luna ianuarie anul acesta-n.r.).
"Ştim cu toţii ce parcurs a luat această iniţiativă a CSM şi, mai ales, ce finalitate. Consensul presupune şlefuire, ajustare şi, cateodată, chiar compromis. Nu voi face compromisuri însa, în ceea ce priveşte principiile şi valorile în care cred. Şi pe care le voi promova, chiar dacă, procedura de azi nemulţumeşte mai mult din neînţelegerea a ceea ce s-a întâmplat azi. Departe de a fi ideal, modul în care CSM a decis să valorifice procedura de promovare la ICCJ declanşată în martie, şi faţă de care, personal m-am opus, a dus la numirile corecte - sper - de azi", a adăugat Dumbravă.
Potrivit şefului CSM, deciziile de promovare a unor judecători de luni s-au bazat, în premieră, pe instrumente noi de evaluare: fişe profesionale ale candidaţilor, raport consultativ al unei comisii de la ICCJ şi prezenţa la interviu a unui psiholog şi a preşedinţilor secţiilor vizate de candidaţi, iar multe dintre aceste elemente de noutate se regăsesc în proiectul de lege al Ministerului Justiţiei.
De asemenea, procedura a fost una publică şi transparentă, a mai spus sursa citată.
"Personal, am împărtăşit punctele de vedere exprimate de reprezentanţi ai societăţii civile, ai magistraţilor, de procurorul general Kovesi şi am votat exact în acest sens în iulie, când s-a aprobat continuarea acestei proceduri. Am ales însă singura modalitate de deblocare a situţiei resurselor umane de la ICCJ, în condiţiile în care avea un deficit de 15 magistraţi, cu atât mai mult cu cât Hotărârea din 21 iulie 2011 trebuie respectată şi eu trebuie să fiu primul care o respectă, deşi am votat împotrivă. Putem închide acum un capitol. Şi putem deschide unul care să nu permită, pe viitor, ca astfel de conjuncturi să ne guverneze şi să bulverseze un sistem care trebuie să asigure existenţa statului de drept şi care să facă justiţie. Sper ca oamenii din sistem, societatea civilă să perceapă corect deciziile noastre de astăzi, pentru că reforma justiţiei se poate face numai cu voinţa, în parteneriat, şi, mai ales, cu bună credinţă", a spus Dumbravă..
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO