- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.09.2014, 10:58)
- Roxana Alexe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dumbravă: Preşedintele să verifice dacă magistraţii sunt colaboratori ai serviciilor de informaţii
Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a declarat marţi că face apel la preşedintele Traian Băsescu să îşi îndeplinească datoria constituţională şi legală şi să verifice toate declaraţiile magistraţilor, pentru a vedea dacă sunt colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii.
Urmărește
352 afișări
Dumbravă: Preşedintele să verifice dacă magistraţii sunt colaboratori ai serviciilor de informaţii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"Fac încă o dată apel la domnia sa (preşedintele Traian Băsescu, n.r.), ca acum, în ultimele zile de mandat, să îşi îndeplinească datoria constituţională şi legală şi să procedeze la verificarea tuturor declaraţiilor judecătorilor şi procurorilor, dacă sunt sau nu colaboratori sau informatori ai serviciilor de informaţii", a spus Horaţius Dumbravă, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit lui Dumbravă, aceasta este o obligaţie legală, prevăzută de articolul 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
"Aştept încă acest lucru, toate declaraţiile sunt astăzi aici, la CSM, nu are decât să le solicite şi să pornească la verificarea fiecărei declaraţii în parte şi să trimită înapoi la CSM, pentru fiecare judecător şi procuror, dacă este sau nu colaborator. Trebuia să se întâmple acest lucru de şase ani. De ce nu s-a fãcut ? Întrebaţi pe preşedinte şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării", a mai spus Horaţius Dumbravă.
Potrivit articolului 7 din Legea 303/2004 republicată, "judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora ş i personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreş ti ş i parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii".
Aceste persoane sunt obligate să completeze anual o declaraţie autentică, pe propria răspundere, din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.
"Consiliul Suprem de Apărare a Ţării verifică, din oficiu sau la sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii ori a ministrului justiţiei, realitatea declaraţiilor prevăzute la alin. (2). Încălcarea dispoziţiilor alin. (1) conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv cea de judecător sau procuror", se mai arată în articolul 7 al Legii 303/2004.
Judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în 10 septembrie, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la declaraţiile făcute de preşedintele Traian Băsescu, potrivit cărora anumite "decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important".
Judecătorul Horaţius Dumbravă preciza atunci că, în măsura în care afirmaţiile preşedintelui se dovedesc a fi reale, se impune sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în ce priveşte presupuşii procurori care au acţionat la comanda unui ziarist, fie declanşarea cercetării disciplinare faţă de aceşti procurori.
În caz contrar, arăta membrul CSM în sesizare, Inspecţia Judiciară trebuie să întocmească un raport privind aducerea atingerii independenţei justiţiei, a sistemului de justiţie reprezentat de parchete şi procurori, prin Ministerul Public.
"Nu ştiu dacă organele de urmărire penală, DNA sau Ministerul Public au fost sesizate cu privire la aceste aspecte de către domnul Preşedinte al României, obligaţie de altfel prevăzută de normele procedural penale impun sesizarea organelor de urmărire penală atunci când există indicii de săvârşire a unei infracţiuni, inclusiv de către un procuror, indiferent că este vorba de un simplu cetăţean şi cu atât mai mult de către Preşedintele României", mai arăta Horaţius Dumbravă, în sesizarea sa.
Propunerea de sesizare a Inspecţiei Judiciare formulată de Horaţius Dumbravă este pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Plenului CSM.
Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, într-o emisiune a postului B1 TV, despre o declaraţie a sa anterioară în care arăta că de zece ani este într-o dispută cu sistemul, pe care Ion Iliescu "l-a protejat" şi care "l-a înfrânt" pe Emil Constantinescu, adăugând că el a reuşit să "îngenuncheze" acest sistem.
Preşedintele a spus că, la începutul mandatului său, a găsit "un SRI în care Sorin Ovidiu Vântu ştia lista cu cei ascultaţi, iar şeful SRI mergea cu maşină de la Sorin Ovidiu Vântu”.
"SRI-ul era controlat de Vântu, ştia tot ce lucrează SRI, şi, mai mult decât atât, Timofte îi punea la dispoziţie şi informaţii din această instituţie de securitate, economice", a susţinut el.
Preşedintele a mai spus că sistemul la care a făcut referire în declaraţiile sale înseamnă şi Justiţia.
"Vă aduceţi aminte perioada în care acuzam Înalta Curte, CSM, Parchetele, era perioada când erau oamenii, judecătorii, procurorii doamnei Stănoiu. S-a curăţat şi acolo, ca şi la SRI, cu trecerea în rezervă, cu pensionarea multor judecători. Sistemul s-a curăţat", a adăugat Băsescu.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe