Dumbravă: Prezumţia de nevinovăţie în cazul averilor trebuie să fie principiul

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţiu Dumbravă, afirmă că prezumţia de nevinovăţie în cazul averilor "trebuie să fie principiul", pentru a se preveni abuzurile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
9 afișări

Preşedintele CSM, Horaţiu Dumbravă, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă la Cluj, că, în ceea ce priveşte caracterul legal al averilor, prezumţia a fost un câştig al Revoluţiei din 1989.

"Este o problemă delicată. Înainte de Revoluţie, au căzut victime ale «ilicitului» mii de oameni, această lege este un câştig al Revoluţiei. În momentul de faţă, la infractori poate fi prevăzut altceva, direct în Constituţie, dar trebuie să ne gândim la toate persoanele care pot fi supuse abuziv unui control. Trebuie să existe prezumţia că cetăţenii care au muncit legal, există un exemplu: ce se întâmplă cu oameni care au lucrat în străinătate şi au adus bani în ţară, chiar dacă au muncit la negru uneori, au însemnat un motor pentru economie, să fie supuşi la astfel de prezumţii întoarse pe dos? Există situaţii, la corupţie, trafic de droguri, unde asemenea excepţii pot fi prevăzute în textul Constituţiei. Prezumţia de nevinovăţie în cazul averilor trebuie să fie principiul, prezumţia de nevinovăţie trebuie să stea la baza oricăror acţiuni ale organelor statului pentru a preveni abuzurile. Noi avem o experienţă traumatizantă, ca popor, în acest sens, astfel că eliminarea prezumţiei dobândirii legale a averii este un regres în materia drepturilor omului", a spus el.

Dumbravă a adăugat că discuţiile despre răspunderea materială a magistraţilor ar trebui amânate cel puţin cu un an şi jumătate, altele fiind priorităţile sistemului de justiţie în acest moment.

"Proiectul de răspundere materială este o discuţie mai veche, eu nu văd oportună o discuţie pe această temă acum, avem alte priorităţi, suntem în faţa unor provocări foarte mari, introducerea noilor coduri şi, tocmai pentru a nu presa în plus, această discuţie ar fi trebui amânată cel puţin un an şi jumătate, dacă nu eliminată, pentru că multe state din Europa nu au această răspundere materială. Oricum, în momentul de faţă ne aflăm în faţa unor discuţii privind răspunderea disciplinară" a spus Dumbravă.

Dumbravă s-a aflat, marţi, la Cluj-Napoca, unde a asistat la cursul festiv al absolvenţilor Facultăţii de Drept şi a avut o întrevedere cu magistraţii Curţii de Apel şi ai instanţelor arondate acesteia.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la începutul consultărilor cu liderii USL, că imediat ce primeşte avizul CC va trimite proiectul de revizuire a Constituţiei la Parlament, precizând că este hotărât să nu renunţe la scoaterea caracterului licit al averii din legea fundamentală.

Curtea Constituţională a decis, vineri, că sunt neconstituţionale prevederi din proiectul legii de revizuire a Constituţiei, trimis de preşedintele Traian Băsescu, pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale.

Abrogarea textului privind averea dobândită licit suprimă garanţia dreptului de proprietate privată, potrivit deciziei de vineri a Curţii Constituţionale.

CC, cu majoritate de voturi, constată că eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8) din Constituţie, potrivit căreia "Caracterul licit al dobândirii se prezumă" este neconstituţională, deoarece are ca efect suprimarea unei garanţii a dreptului de proprietate, încălcându-se astfel limitele revizuirii prevăzute de art.152 alin.(2) din Constituţie, se arăta într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici