- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.06.2014, 19:31)
- Liviu Dadacus
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dumbravă (SRI): Suntem criticaţi că devenim exportator de vulnerabilitate în UE prin cartelele pre-pay
Generalul SRI Dumitru Dumbravă a susţinut, miercuri, la Comisia de IT din Camera Deputaţilor, că partenerii din UE critică România pentru faptul că devine exportator de vulnerabilitate în Uniune din cauza faptului că permite achiziţionarea de mijloace de comunicare nenominale.
Urmărește
11045 afișări
Dumbravă (SRI): Suntem criticaţi că devenim exportator de vulnerabilitate în UE prin cartelele pre-pay (Imagine: Shutterstock)
"Suntem criticaţi de parteneri că România devine un exportator de vulnerabilităţi în UE, adică s-a dus vestea printre băieţii răi că în România pot fi achiziţionate mijloace de comunicare la liber, fără a-ţi declara identitatea, şi băieţii răi le iau şi le utilizează în scopuri malefice, antisociale, în UE. Parteneri din UE mă întreabă cine e în spatele cartelei suspecte şi nu pot da răspuns util", a spus Dumbravă.
El a arătat că susţine fără echivoc necesitatea adoptării unui proiect de act normativ prin care achiziţionarea de cartelele prepay trebuie făcută numai în baza unui act de identitate. "E o chestiune stringentă de securitate naţională, cu atât mai mult în actualitate ţinând cont de ultimele evoluţii vizavi de frontiera externă a UE", a spus Dumbravă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
El a arătat că problema cartelelor preplătite a apărut prima dată în România în 2008, odată cu pregătirile pentru summitul NATO. "Au trecut atâta timp, trei proiecte de acte normative, două hotărâri CSAT, o hotărâre de Guvern, multe acte normative, şi suntem exact în acest punct, când 67% din piaţa utilizatorilor de telefonie mobilă din România e ocupată de aceste cartele care sunt anonime, anonimizate, folosite de fiecare cum vrea în scopuri benefice, dar şi malefice", a spus Dumbravă, care s-a întrebat, retoric, dacă nu există voinţa politică adoptării unei astfel de reglementări.
Dumbravă a fost însă contrat de deputatul PNL Daniel Iane. "Numai de când sunt eu în această comisie am respins de două ori această iniţiativă pentru că nu ne-aţi convins cu adevărat că aceste ameninţări pe care le amintiţi generic există cu adevărat. Am cumpănit deranjul cetăţeanului, supracostul pe care ar trebui să-l plătească operatorului de telefonie în implementarea acestui mecanism. (...) Înseamnă costuri pentru operator, pentru beneficiar, iar beneficiul e foarte mic în raport cu costurile implicate", a spus Iane.
Dumbravă a evocat, în sprijinul poziţiei sale, discuţia avută cu unul dintre omologii săi dintr-o ţară europeană, în condiţiile în care acesta i-a expus faptul că România nu are reglementat legislativ acest domeniu. "Replica unuia dintre parteneri a fost: domnule comandant, nu mai insistaţi, aşteptaţi până la primul atac terorist şi pe urmă solicitaţi. O să vă dea Parlamentul toate legile necesare", a spus Dumbravă.
Iane i-a replicat că rolul SRI este de a preveni astfel de lucruri. "Rolul dumneavostră - şi sunteţi plătit de către noi - e ca să preveniţi aceste lucruri", a spus Iane.
"Da, dar am nevoie de mijloace, inclusiv legislative", a spus, la rândul său, Dumbravă, Iane precizând că este convins că SRI are aceste mijloace.
"Încercăm să ne facem treaba cu ce avem", a mai spus Dumbravă.
Proiectul de lege privind completarea OUG 111/2011 privind comunicaţiile electronice, discutat miercuri în Comisia de IT din Camera Deputaţilor, propune instituirea aceluiaşi regim juridic pentru utilizatorii de cartele preplătite ca pentru abonaţi.
"Prin acest proiect de lege, pe baza mandatului primit anterior de la CSAT, se propune stabilirea unui cadru juridic mai clar pentru a putea să luptăm în domeniul criminalităţii organizate, în special a formelor sale grave, cu caracter transfrontalier, precum şi a actelor de terorism", a spus Irina Alexe, secretar de stat în MAI.
Ea a arătat că prin actul normativ se propune instituirea unor norme privind înregistrarea utilizatorilor de cartele preplătite, precum şi colectarea şi stocarea datelor utilizatorilor în condiţii similare cu legislaţia generală în domeniu.
Dezbaterile asupra proiectului de lege urmează să continue şi săptămâna viitoare în cadrul Comisiei de IT din Camera Deputaţilor, părţile interesate, inclusiv operatorii de telefonie, urmând să transmită amendamente la textul iniţial. Camera Deputaţilor este for decizional.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe