- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Dumbravă: Una din principalele vulnerabilităţi ale justiţiei este creşterea numărului dosarelor noi
Preşedintele CSM, Horaţiu Dumbravă, afirmă că una din principalele vulnerabilităţi ale justiţiei din România este creşterea alarmantă a numărului de dosare noi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Dumbravă a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută după bilanţul Curţii de Apel Cluj, că una din principalele vulnerabilităţi ale justiţiei din România este creşterea alarmantă a numărului de cauze, atât la parchete, cât şi la instanţe.
"Ceea ce întâmplă la Curtea de Apel Cluj se întâmplă în toată ţara. Vulnerabilităţile cu care se confruntă justiţia din România, atât la instanţe, cât şi la parchete o reprezintă creşterea alarmantă a numărului nou de cauze înregistrate. Doar la Curtea de Apel Cluj cauzele au cunoscut o creştere de peste 19,87 la sută în 2010, faţă de 2009, şi peste 30 la sută, faţă de 2008. Sigur că aici se pune problema dimensionării corecte a schemelor de personal, dar este vorba în primul rând de calitatea actului de justiţie şi aici este sarcina instanţelor, dar şi a CSM de a asigura un act de justiţie de calitate", a spus Dumbravă.
Conform sursei citate, este foarte greu să se vorbească de un act de justiţie de calitate, în condiţiile în care schemele de personal sunt din 1993, cu mici reajustări în 2003.
"Este greu să ai performanţele la care se aşteaptă societatea românească, cu scheme de personal gândite în 1993 şi ajustate în 2003. Aceasta este nota generală în care se află justiţia", a precizat Dumbravă.
Preşedintele CSM a arătat că este nevoie de un studiu de impact privind introducerea noilor coduri, penal şi civil.
"Suntem la momentul în care se pune în discuţie implementarea codurilor, data pe care şi-o doresc puterea legislativă şi puterea executivă este sfârşitul lui 2011 - începutul lui 2012. Acum este necesar să discutăm despre studiul de impact şi măsurile luate pentru a implementa efectiv aceste patru coduri. Sunt instrumente moderne, europene, dar este nevoie de măsuri financiare şi umane care să le acompanieze", a spus Dumbravă.
Conform sursei citate, din cauza numărului mic de judecători, la nivelul Curţii de Apel Cluj, dacă s-ar implementa în acest moment noile coduri, şase judecătorii ar trebui închise.
"Dacă nu s-ar interveni şi la nivelul schemelor de persoanal, la nivelul Curţii de Apel Cluj şase judecătorii nu ar putea funcţiona. Prin codurile noi se introduc două noi instituţii: judecătorul de cameră preliminară şi judecătorul în materie de drepturi şi libertăţi, care trebuie să asigure funcţionarea unor instanţe. La schemele de personal de acum, şase judecătorii nu ar putea funcţiona. Este vorba de judecătoriile cu un număr foarte mic de judecători, care nu ar mai putea face faţă sarcinilor prevăzute de aceste coduri", a spus Dumbravă.
Este vorba de judecătoriile Şimleu Silvaniei, Dragomireşti, Jibou, Huedin, Şomcuta Mare şi Târgu Lăpuş.
Pe raza Curţii de Apel Cluj funcţionează 17 judecătorii şi cinci tribunale, în judeţele Cluj, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO