Dunărea a depăşit cotele de inundaţie la Calafat
Dunărea a depăşit, luni, la Calafat cota de inundaţie, circulaţia pe fluviu defăşurându-se cu viteză redusă şi restricţii de tonaj, armatorii fiind anunţaţi că debitul crescut şi curenţii pun în pericol navele şi încărcătura.
Dunărea a depăşit cotele de inundaţie la Calafat (Imagine: Darisu Mitrache/Arhiva Mediafax foto)
În zona Gruia, cotele Dunării au ajuns la 646 de centimetri, aproape de cota de inundaţie care este de 700, în timp ce la Calafat s-a depăşit cu doi centimetri cota de inundaţie de 600, aceasta fiind de 602 centimetri.
Directorul Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că nivelul Dunării a depăşit cota de inundaţie la Calafat şi este aproape de cota de inundaţie la Gruia, fapt ce a impus restricţii de circulaţie pe fluviu.
"Se diminuează cu mult viteza de înaintare pentru amonte şi creşte pentru aval, ceea ce este un pericol pentru nave în ceea ce priveşte influenţa curenţilor asupra stabilităţii navelor. Am luat măsuri, navele sunt anunţate, îşi reduc barjele la mărimea şi tonajul care le permit să circule cu o viteză limită de şase kilometri pe oră, aşa este dată regula de navigaţie pentru zona Cazanelor, unde sunt zonele periculoase şi unde am avut accidente cu pierderi de marfă şi nave", a explicat Ghiba.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Potrivit sursei citate anterior, dacă în condiţii normale un împingător are şase barje cu încărcătură, în condiţiile actuale se transportă doar două barje.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor Române Mehedinţi, Magda Dincă, tendinţa Dunării este de uşoară creştere până în jurul datei de 20 martie, când este prognozat un debit de 11.000 de metri cubi pe secundă, urmând ca după această dată să fie în uşoară scădere la 10.700 - 10.800 de metri cubi pe secundă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO