După Centură şi metrou, Primăria Capitalei mai cere CEVA de la Guvern

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va solicita Guvernului să emită o hotărâre prin care să transmită „Aşezământul Brătianu", amplasat în strada Biserica Amzei, în administrarea sa pentru amenajarea unui spaţiu cultural şi educaţional.

Urmărește
972 afișări
Imaginea articolului După Centură şi metrou, Primăria Capitalei mai cere CEVA de la Guvern

După Centură şi metrou, Primăria Capitalei mai cere CEVA de la Guvern

„Se solicită Guvernului României emiterea unei hotărâri pentru transmiterea imobilului situat în strada Biserica Amzei, nr. 5-7, sector 1 Bucureşti din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în domeniul public al municipiului Bucureşti şi administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi declararea acestuia din bun de interes naţional în bun de interes public local”, se arată într-un proiect de hotărâre care a fost aprobat în şedinţa de miercuri a CGMB.

Conform proiectului, acest imobil va fi destinat amenajării unui spaţiu cultural şi educaţional, iar în cazul în care nu va fi respectat scopul imobilului, acesta va reveni în domeniul public al statului.

Sursa citată susţine că imobilul are nevoie de “restaurări şi consolidări urgente”.

“În prezent, situaţia Aşezămintelor Brătianu este precară deoarece clădirea necesită restaurări şi consolidări urgente, pentru a evita distrugerea unei astfel de bijuterii a culturii româneşti şi a Bucureştiului. Întârzierea acestor lucrări ar însemna pierderea uneia dintre cele mai reprezentative mostre a simţului estetic şi a culturii româneşti”, se mai arată în proiect.

Potrivit sursei citate, imobilul amplasat pe strada Biserica Amzei, nr. 5-7 face obiectul a trei dosare constituite în temeiul Legii 10/2001, nesoluţionate până în prezent, precum şi al mai multor dosare aflate pe rolul instanţelor de judecată.

În proiect se arată că imobilul a fost construit în perioada 1908-1947 sub îndrumarea lui Petre Antonescu. Acesta adăposteşte o colecţie fabuloasă de cărţi româneşti, stampe, hărţi, fonduri de arhivă personale, fotografii, foi valante sau manuscrise. De asemenea, sălile sunt decorate cu fresce de mozaic auriu, au candelabre de Murano şi mese din lemn masiv. Grădina interioară a imoblilului, unde a fost păstrat pavajul original, este una dintre cele mai vechi din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici