După înregistrările cu Kovesi în care i-ar fi cerut unui procuror să "decapeze" un dosar ca să ajungă la premier, DNA decide: Dosar penal pentru folosirea informaţiilor nedestinate publicului. Au fost intercalate sintagme care nu-i aparţin

DNA anunţă că a fost deschis dosar penal pentru folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Sesizarea, pe motiv că şedinţele cu procurorii din secţii nu sunt publice.

Urmărește
5696 afișări
Imaginea articolului După înregistrările cu Kovesi în care i-ar fi cerut unui procuror să "decapeze" un dosar ca să ajungă la premier, DNA decide: Dosar penal pentru folosirea informaţiilor nedestinate publicului. Au fost intercalate sintagme care nu-i aparţin

DNA, după înregistrările cu Kovesi în care ar fi cerut : Dosar penal pentru folosirea informaţiilor nedestinate publicului

Sesizarea din oficiu a fost întemeiată "pe faptul că la şedinţele cu procurorii din secţiile operative se discută aspecte ce ţin de managementul intern al acestei unităţi de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicităţii", transmite DNA.

De asemenea, instituţia a sesizat procurorul general al României pentru a decide dacă este necesară sesizarea din oficiu pentru inducerea în eroare a organelor judiciare. DNA a sesizat şi Inspecţia Judiciară. "Sesizarea a fost întemeiată pe faptul că înregistrările ce conţin un amestec de fragmente reale cu sintagme obţinute prin colaţionare riscă să conducă la acreditarea unei idei false şi anume că procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar da ordine ca procurorii să investigheze anumite persoane sau să direcţioneze ancheta într-un anumit sens", explică DNA.

În comunicatul transmis de DNA, reprezentanţii instituţiei susţin că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice şi "conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere". "Între fragmentele care se aud pe înregistrări au fost intercalate o serie de sintagme care nu aparţin procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi anumite expresii licenţioase pe care nu le-a folosit şi nu le foloseşte", spun procurorii, dând exemplu de fragmente despre care spun că sunt nereale:

“ Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: să 'decapaţi' instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. ”
“ Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm! “
“ Eu după decizia Curţii Constituţionale mi-aş fi dorit să ieşim cu un dosar cu un ministru, că mă gândesc că totuşi presăm. Sau, mă rog... ceva dosare importante „
“ Iar colegii au dovedit că s-au depus documente în procesul legislativ şi Curtea a venit şi... aoleu, mânca-ţi-aş gura... Păţesc că (...) de la Constanţa…..”

DNA arată că o parte a înregistrărilor a fost făcută în contextul organizării a două şedinţe de analiză, ambele la data de 30 martie 2017, la care au participat, separat, procurorii din cadrul a două secţii operative din cadrul Structurii Centrale: Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. La şedinţă au participat şi cei doi adjuncţi al procurorului şef, discutându-se despre “operativitatea soluţionării cauzelor, ritmicitatea în administrarea probelor, respectarea cu stricteţe a normelor de procedură penală”, Kovesi cerând monitorizarea cauzelor mai vechi.

La una din cele două secţii s-a constatat că sunt în lucru 42 de cauze mai vechi de 4 ani de la înregistrare, 30 de cauze mai vechi de 5 ani de la înregistrare, 22 de cauze mai vechi de 6 ani de la înregistrare, 8 cauze mai vechi de 7 ani de la înregistrare şi 2 cauze mai vechi de 8 ani de la înregistrare, arată DNA, context în care la 31 martie s-a solicitat un control efectuat de Marius Iacob şi Călin Nistor, cei doi adjuncţi, fiind finalizat pe 12 mai, rezultatele fiind în curs de analiză.

Kovesi invocă Regulamentul de ordine Interioară al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde se spune că printre atribuţiile şefului DNA sunt : “conduce şi coordonează întreaga activitate a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, luând măsuri pentru buna organizare şi funcţionare a acesteia;ia măsuri […], pentru îndeplinirea la timp şi în condiţii de calitate a lucrărilor şi pentru stabilirea unor raporturi de serviciu care să asigure realizarea corespunzătoare a atribuţiilor, asigură şi verifică modul de respectare a dispoziţiilor legale, a ordinelor şi a regulamentelor de către întregul personal, exercită controlul asupra activităţii procurorilor şi a întregului personal din subordine, direct sau prin procurori anume desemnaţi;”

Precizările instituţiei vin după ce, duminică seara, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : "Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: să 'decapaţi' instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. ” , “ Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“.

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în acest caz.

Codruţa Kovesi apare într-o înregistrare audio, difuzată de România TV, în cadrul unei şedinţe cu procurorii din subordine, în care îi spune lui Jean Uncheşelu că îşi doreşte să "decapeze" instituţional dosarul cu casele şi să ajungă la premier. 

"Uncheşelu, ştiţi ce-mi doresc: să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea. Şi-am avut o discuţie la Cheile Grădiştei şi tot nu am auzit ce s-a întâmplat. Poate aşa, că suntem toţi, ne lămurim ce s-a întâmplat. Doamne, m-am uitat şi eu pe datele statistice unde parcă toată lumea ne bănuia de dimineaţa până seara şi am făcut aşa un pic o... /nu se intelege/ DNA-u aşa, adică anul trecut pe vremea asta erau 673 de persoane învinuite la 270. Adică e o discrepanţă foarte mare. Posturi în plus avem, poliţişti în plus avem, specialişti în plus avem, dosare avem. (..) M-am uitat pe situaţiile astea şi unele sunt îngrijorătoare. Sunt dosare de 6-7 ani, cu urmărirea penală începută şi nesoluţionată (..) Mă îngrijorează de ce nu îi înhăţăm", ar spune Kovesi în înregistrarea difuzată de România Tv.

"Înregistrarea conţine fragmente care au fost rostite de procurorul şef în mod public ori la şedinţele de lucru cu procurorii unei secţii operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme", este replica DNA.

Ministrul Justiţiei a anunţat că va sesiza Inspecţia Judiciară.

"Mâine dimineaţă voi sesiza inspecţia judiciară în legătură cu afirmaţiile apărute în spaţiul public referitoare la solicitarea dnei L.C. Kovesi de a se ajunge la premierul S. Grindeanu", a scris Toader pe Facebook.

"În primul rând, nu comentăm direct înregistrarea, nu ştim dacă ea este sau nu autentică. Vreau doar să demontez orice încercare de a lega numele premierului Grindeanu de acest dosar. În vremea în care a fost viceprimar, Sorin Grindeanu s-a ocupat de direcţia Tehnică, având atribuţii în domeniul infrastructură, energie sau transport în comun. Direcţia Patrimoniu nu era în subordinea domnului Grindeanu", a declarat Alina Petrescu, purtător de cuvânt al Guvernului, pentru Mediafax. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici