După votul blocat de PSD şi PNL la CJ Suceava, Guvernul simplifică modul de adoptare a hotărârilor
Guvernul a decis, joi seara, după ce votul din şedinţa CJ Suceava pentru aprobarea modernizării unor drumuri a fost blocat din cauza absenţei consilierilor opoziţiei, să modifice Legea administraţiei publice, prin simplificarea modului în care pot fi adoptate hotărâri de consiliu local.
Conform decizie Guvernului, hotărârile de consiliu local vor putea fi adoptate cu jumătate plus unu din consilierii locali sau judeţeni prezenţi la şedinţă şi nu cu două treimi din voturi, ca până în prezent.
Votul exercitat cu două treimi din consilieri va fi obligatoriu doar pentru hotărâri privind patrimoniul.
Modificarea a fost decisă printr-un proiect de lege adoptat în şedinţa de joi a Guvernului, care modifică Legea administraţiei publice locale şi care a fost transmis Parlamentului spre dezbatere în procedură de urgenţă.
"Proiectul se referă şi la adoptarea hotărârilor în consiliul local - aici discutăm de forma de adoptare - cu excepţia patrimoniului, unde avem nevoie de două treimi din votul consilierilor, celelalte hotărâri de consiliu se adoptă cu jumătate plus unu din consilierii prezenţi la şedinţă", a spus ministrul Administraţiei, Ioan Igaş, după şedinţa de guvern.
Întrebat de MEDIAFAX dacă modificarea privind adoptarea hotârârilor în consilii locale sau judeţene rezolvă şi situaţia de la Suceava, unde proiect din Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii nu a putut fi adoptat din cauza cvorumului, ministrul a răspuns afirmativ.
"Da, rezolvă şi problema de la Suceava, pentru că se exceptează de la votul cu două treimi acele hotărâri de consiliu local care, atunci când dai în administrare temporară un drum, spre exemplu, pentru a fi executate lucrări, atunci aceste lucrări se fac cu jumătate plus unu din votul consilierilor locali sau judeţeni", a spus Igaş.
Consiliul Judeţean Suceava a fost convocat, miercuri, în şedinţă extraordinară pentru a relua votul asupra unui proiect de hotărâre respins în şedinţa de marţi, privind transferul a şapte drumuri judeţene din administrarea CJ Suceava în cea a MDRT, pe perioada modernizării acestora prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), suma totală prevăzută pentru lucrări fiind de aproximativ 247 milioane de lei (60 de milioane de euro).
De la şedinţă au lipsit însă consilierii judeţeni ai opoziţiei, cu excepţia unui membru PSD, şi nu a existat cvorumul de două treimi necesar adoptării unor hotărâri privind patrimoniul, iar proiectul nu a mai fost suspus dezbaterii.
Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că lupta politică nu trebuie să afecteze interesele locuitorilor judeţului şi a arătat că a discutat cu majoritatea consilierilor judeţeni ai opoziţiei, care i-ar fi spus că sunt de acord cu modernizarea drumurilor respective, dar că au fost opriţi de conducerea partidului să participe la şedinţă.
El a subliniat că judeţul Suceava are o reţea de drumuri judeţene de 1.136 de kilometri, din care 300 de kilometri sunt din pământ sau piatră, care este în proces de modernizare, dar pentru care este necesară atragerea de fonduri importante.
Preşedintele CJ Suceava a arătat că, deşi acest proiect a fost blocat prin lipsa consilierilor opoziţiei, va găsi soluţii pentru executarea lucrărilor.
Organizaţiile judeţene PSD şi PNL Suceava au explicat absenţa de la şedinţa CJ arătând că nu pot legitima o posibilă inginerie financiară a PDL şi a Elenei Udrea.
PSD şi PNL Suceava constată că valoarea investiţiilor este mult supradimensionată şi că indicatorii tehnico economici prezentaţi în hotărârea supusă spre aprobare Consiliului Judeţean sunt mult peste valorile normale practicate de firmele care au ca obiect de activitate lucrări de modernizare de drumuri.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, pe care l-a catalogat drept "un trădător notoriu", ar fi primit 70 de milioane de euro pentru că l-a trădat pe Vasile Blaga şi a trecut în barca lui Emil Boc.
El a adăugat că USL va demonstra şi va prezenta cifre referitoare la modul în care banii din fondul de rezervă al premierului Emil Boc au fost direcţionaţi pentru interesele pedeliştilor care vor vota la Congresul PDL din mai cu Emil Boc.
În 17 martie, Guvernul a decis începerea lucrărilor de modernizare a 300 de kilometri drumuri judeţene şi de interes local din judeţele Suceava şi Botoşani, în valoare de 100 milioane euro, reprezentând primul pachet de lucrări din Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, a anunţat ministrul de resort, Elena Udrea.
Lucrarea face parte din planul de modernizare a 10.000 kilometri de drumuri judeţene şi de interes local.
Pe lista tronsoanelor de drumuri care urmează să fie modernizate în cele două judeţe figurează, printre altele, Câmpulung Moldovenesc-Stulpicani, Suceava-Dolhasca, Botoşani-Cristeşti, Iaşi-Flămânzi, precum şi reabilitări de străzi în municipiul Rădăuţi şi oraşul Liteni.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO