- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Durerea acută a stomatologilor: legislaţia neclară şi echipamentele scumpe şi greu de găsit
- În Capitală doar 8 clinici private au reuşit să obţină avizele DSP pentru a asigura urgenţele în această perioadă
- DSP a cerut clinicilor echipamente de protecţie pentru personalul medical, aparate de nebulizare şi spaţierea pacienţilor în sălile de aşteptare
- Dr. Ion Nicolescu: La una dintre firmele furnizoare lista de aşteptare pentru nebulizatoare este de 500
- Pacienţii care au o urgenţă trebuie să achite şi costul echipamentelor şi dezinfectantelor folosite în cabinetele private
- Singurul loc de stat unde îţi poţi rezolva urgenţa stomatologică este la Spitalul de Stomatologie" Dan Theodorescu"
Durerea acută a stomatologilor: legislaţia neclară şi echipamentele scumpe şi greu de găsit
Ai o urgenţă stomatologică? Trebuie să ştii că până acum în Capitală doar 8 clinici private au reuşit să obţină avizele DSP pentru a asigura asistenţa stomatologică de urgenţă în această perioadă. Cei de la DSP au cerut echipamente de protecţie pentru personalul medical, aparate de nebulizare şi spaţierea pacienţilor în sălile de aşteptare. De ce atât de puţine locuri asigură acum urgenţele?
Nebulizatoarele sunt foarte greu de procurat de la firmele furnizoare, şi încă nu este clar ce fel de aparate trebuie folosite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
WSJ: Rusia este suspectată de trimiterea de dispozitive incendiare în avioanele care aveau destinaţia SUA şi Canada
-
Greva de la Boeing, încheiată cu o victorie uriaşă pentru angajaţi
-
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete cu rază scurtă de acţiune
"La una dintre firmele furnizoare lista de aşteptare este de 500. Avem nebulizatoare care sunt certificate ca aparatură medicală şi avem şi nebulizatoare de alt uz, nu sunt bine definite caracteristicile pe care trebuie să le aibe nebulizatorul", spune Dr. Ion Nicolescu.
În alte ţări europene nebulizarea nu este însă obligatorie.
"După fiecare pacient într-un interval de o oră, o oră şi ceva după ce s-a făcut nebulizarea, aerisirea, acel cabinet nu mai poate fi folosit", explică Dr. Nicolescu.
Toate echipamentele impuse de autorităţi în cabinet sunt foarte scumpe şi foarte greu de procurat. Pacienţii trebuie să achite şi costul acestora, care este în jur de 400 de lei per pacient, în afară de costul urgenţei.
"Cei care pot implementa normativele de lucru sunt blamaţi şi de către colegi, şi de care pacienţi că impun astfel de preţuri care din păcate sunt extrem de reale", spune Dr. Nicolescu.
Pe de altă parte, protocoalele de igienă stricte deja existente în cabinete ar putea fi suficiente. În acelaşi timp, medicii stomatologi spun că ar trebui definit foarte clar ce anume înseamnă o urgenţă.
"Există protocoalele de igienă, pentru că, aşa cum am spus, medicul stomatolog este obişnuit să lucreze în condiţii de risc, vorbim despre hepatită, vorbim despre TBC . Sunt disensiuni la nivel de instituţii, de foruri de conducere, dacă cu adevărat sunt necesare aceste măsuri extreme de siguranţă
Autorităţile ar trebui să adapteze această listă a urgenţelor, pentru că o urgenţă mica astăzi pe care nu vrem să o tratăm în cabinetul stomatologic şi o tratăm telefonic poate să devină o urgent cu complicaţii majore"
" Problema este că nu avem o comunicare clară, nu există informaţii pe site-urile care ne sunt accesibile astfel încât medicii să înţeleagă uşor ceea ce are de făcut astfel încât să nu încalce cadrul legal", spune Dr. Luciana Popa, medic specialist endodont.
Este adevărat însă că multe clinici nu au cerut să fie avizate pentru urgenţe.
"Foarte multe clinici nu le-au cerut, aşa este. Lucrurile nu sunt foarte mult în plus faţă de activitatea lor obişnuită, faţă de regulile care erau", explică Dr. Laura Acatrinei, directorul DSP Bucureţti.
Cert este că activitatea cabinetelor stomatologice trebuie să reînceapă cât mai curând.
"Această deschidere să se facă într-un mod gradual, pe baza unor norme care să ne ducă încet încet în nişte paşi mai mici, mai mari, depinde de decizia lor, până ajungem la normalitate", spune Dr. Nicolescu.
"Eu aş recomada ca aceste cabinete stomatologice să se deschidă cât mai curând. Nu doar acestea, ci şi alte tipuri de activităţi medicale absolut necesare. Nu este o glumă şi nu vorbim de urgenţe. Se poate ajuge la pierderea dinţilor, copiii poat avea dinţi modificaţi, mestecă mai greu", a declarat în cadrul emisiunii Marius Tuca Show Prof. Dr. Alexandru Rafila.
În urma controalelor efectuate în cabinetele stomatologice echipele DSP au descoperit că multe dintre acestea nu respectau nici regulile de bază, printre care şi prezenţa autorizaţiei de funcţionare şi au dat până acum amenzi de 210.000 lei.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO