- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.07.2013, 15:24)
- Eliana Radulescu
Duşa a inaugurat noul sediu al Muzeului Comunicaţiilor. 7 porumbei voiajori au fost eliberaţi
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a participat, vineri, la inaugurarea noului sediu al Muzeului Comunicaţiilor şi Informaticii, şapte porumbei voiajori fiind eliberaţi pentru a marca momentul, având loc, de asemenea, o videoconferinţă cu militari ai Batalionului 2 Manevră aflaţi în Afganistan.
Urmărește
522 afișări
Duşa a inaugurat noul sediul al Muzeului Comunicaţiilor. 7 porumbei voiajori au fost eliberaţi (Imagine: Shutterstock)
"Nu avem probleme, batalionul continuă să-şi execute misiunile conform mandatului încredinţat. Militarii batalionului continuă să-şi facă datoria la un nivel înalt, ca şi până acum", a primit asigurări ministrul de la unii dintre militari.
Duşa le-a urat "La mulţi ani" de Ziua transmisioniştilor militari, cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la înfiinţarea Armei Comunicaţii şi Informatică.
Noul sediu a fost sfinţit de un sobor de preoţi, după care ministrul Apărării a vizitat muzeul - filială a Muzeului Militar Naţional "Regele Fedinand I".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Acesta a vizitat şi expoziţia de tehnică de comunicaţii şi informatică şi Modulul NATO de Comunicaţii şi Informatică Dislocabil - DCM "E". Cu prilejul inaugurării noului sediu au fost eliberaţi din cuşti şapte porumbei voiajori.
Comandantul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii, generalul de brigadă Ion Cerăceanu a explicat că cei şapte porumbei voiajori vor zbura în cele şapte provincii istorice "să vestească deschiderea Muzeului Comunicaţiilor şi Informaticii".
"Aceşti porumbei au pe inelul de la picior Imnul naţional al României şi Tricolorul pe celălalt picior. Ziua Armei noastre se sărbătoreşte la jumătatea distanţei astronomice dintre 26 iulie, Ziua Drapelului de Sat, şi 29 iulie Ziua Imnului Naţional", a precizat Cerăceanu.
Ministrul Apărării, Mircea Duşă, i-a felicitat pe militarii transmisionişti cu ocazia Zilei Transmisioniştilor şi a împlinirii a 140 de ani de când au fost înfiinţate primele unităţi de transmisiuni.
"Militarii transmisionişti sunt mereu tineri, pentru că trebuie să-şi adapteze întreaga activitate la provocările tehnicii de astăzi, şi cum tehnica se mişcă şi se transformă destul de repede, militarii transmisionişti trebuie să ţină pasul cu aceasta", a mai spus demnitarul.
Ministrul Apărării a arătat că după intrarea României în NATO a fost nevoie ca toate sistemele de transmisiuni şi de informatică să fie compatibile cu cele ale NATO, pentru a le face operabile şi misiunile să poată fi coordonate.
"Militarii transmisionişti îndeplinesc misiuni în teatrele de operaţiuni, sunt alături de trupele terestre, fie că vorbim de Afganistan sau alte teatre de operaţii şi îşi aduc partea de misiune care vizează acest domeniu în toate acţiunile armatei României", a adăugat Duşa.
Ceremonia, care a debutat cu intonarea Imnului naţional, a inclus un serviciu religios de cinstire a eroilor transmisionişti şi conferirea Emblemelor de onoare a Armatei României.
Cu acest prilej a avut loc un ceremonial de depunere de coroane de flori la Troiţa Eroilor transmisionişti căzuţi în Războiul de Independenţă, în Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial şi s-a încheiat cu defilarea unităţilor.
După vizita la Muzeul Comunicaţiilor şi Informaticii, gazdele au organizat o masă festivă, unde au servit raţii de "hrană de război", preparate la bucătăria de campanie.
În Muzeul Comunicaţiilor şi Informaticii sunt expuse arme de foc, uniforme, tehnică de transmisiuni, piese şi componente electronice, drapele de luptă, legitimaţii, fotografii, cărţi, documente de arhivă şi colecţii de numismatică.
Cea mai valoroasă colecţie din patrimoniul său, alcătuit din peste 7.000 de exponate şi obiecte, este cea a mijloacelor de transmisiuni care cuprinde aparate şi centrale telefonice şi telegrafice, staţii radio folosite de subunităţile de transmisiuni la începutul secolului trecut, în campaniile primului război mondial, în perioada interbelică, în timpul celui de-al doilea război mondial.
Potrivit istoricului acestei arme, prima subunitate de transmisiuni din Armata României - secţia de telegrafie din cadrul Companiei Deminari a Batalionului de Geniu a fost înfiinţată prin Înaltul Decret nr. 1303 din 14 iulie 1873, considerat actul de naştere al trupelor de transmisiuni.
Citește pe alephnews.ro: Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Fără precedent: O companie aeriană folosită de milioane de români dă în judecată un pasager. Reprezentanţii companiei spun că ceea ce a făcut acesta este total inacceptabil
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe