- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (18.10.2013, 17:37)
- Alina Novaceanu
Duşa, în SUA: Amplasamentul de la Deveselu, pilon important al Parteneriatului strategic România-SUA
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a afirmat, la o dezbatere a Consiliului Atlantic al SUA, că România este un susţinător activ a dezvoltării unei capabilităţi NATO de apărare antirachetă, iar amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanţi piloni ai parteneriatului strategic.
Urmărește
166 afișări
Duşa, în SUA: Amplasamentul de la Deveselu, pilon important al Parteneriatului strategic România-SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Duşa se află, de joi, într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, având programată şi o întâlnire cu omologul american, Charles Timothy Hagel, secretar al Apărării.
Ministrul român s-a întâlnit cu membrii Consiliului Atlantic al SUA, participând la o dezbatere organizată de către Consiliul Atlantic al SUA, pe tema "Stadiul programelor SUA - România", informează un comunicat al MApN remis, vineri, MEDIAFAX.
"În mesajul său, ministrul Apărării a susţinut ideea că România rămâne printre cei mai activi susţinători ai dezvoltării unei capabilităţi NATO de apărare antirachetă, programul SUA de dezvoltare a sistemului antirachetă în Europa fiind conform cu angajamentul comun privind crearea unei arhitecturi aliate corespunzătoare în domeniul apărării antirachetă.", se menţionează în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
"Amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanţi piloni ai Parteneriatului Strategic România - SUA în domeniul securităţii şi o contribuţie valoroasă la dezvoltarea capacităţilor NATO în domeniu", a transmis participanţilor ministrul român.
El a afirmat că "anul 2014 constituie un reper definitoriu pentru Alianţa Nord Atlantică". "Intrăm într-o nouă perioadă a Alianţei, odată cu procesul de retragere din Afganistan. Finalizarea celei mai mari operaţii aliate oferă oportunităţi pentru recalibrarea priorităţilor şi a angajamentelor. Mai mult, agenda NATO are nevoie de o nouă generaţie de oportunităţi la nivelul dezvoltării capabilităţilor de apărare", a mai menţionat Duşa.
Porivit MApN, la dezbatere a fost abordată problema formării unui front comun în domeniul apărării împotriva ameninţărilor cibernetice, prin sublinierea importanţei implementării conceptului de "Cyber Defence" în toate statele membre ale NATO şi, în acest sens, Mircea Duşa a punctat faptul că un atac asupra unui singur stat poate duce la slăbirea întregii Alianţe, ca urmare a stadiului actual de interconectare şi inter-relaţionare dintre acestea, fapt admis de către toţi ceilalţi participanţi la întâlnire.
"Mesajul principal al reprezentanţilor Consiliului a fost acela că este nevoie de o Alianţă activă, care să răspundă ameninţărilor precum terorismul, conflictele, ameninţările cibernetice sau traficul ilegal de arme", mai precizează MApN.
Agenda de discuţii a cuprins şi teme legate de programul de înzestrare cu avioane multirol F-16 al Forţelor Aeriene Române, bugetul M.Ap.N., situaţia de securitate din Siria şi importanţa forţelor pentru operaţii speciale.
Consiliul Atlantic este un forum academic de dezbatere (think tank) non-partizan, care promovează conducerea constructivă şi implicarea în afacerile internaţionale pe baza rolului central pe care comunitatea atlantică îl are în abordarea provocărilor globale. Fondat în SUA, în anul 1961, Consiliul oferă un forum esenţial în vederea traversării schimbărilor fundamentale, fie ele politice sau economice, prin educarea şi folosirea unei reţele unice şi influente de lideri din domeniul politic, al mediului de afaceri şi al mediului academic. Consiliul cuprinde zece centre regionale şi programe funcţionale care duc la îndeplinire misiunea organizaţiei. Consiliul a organizat la Bucuresti Summit-ul Tinerilor Atlantişti (2008), cu ocazia Summit-ului NATO al şefilor de State precum şi Black Sea Energy and Economic Forum (2009), deschis de către fostul preşedinte al Consiliului Atlantic, senatorul Chuck Hagel, actualul secretar al apărării al SUA.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe