Duţă: Aproape 50% dintre medici au semnat contractul. Vom face publice listele nominale cu cei care au semnat
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, spune la RFI că ar putea publica listele nominale cu medicii care au semnat contractul-cadru, pentru ca pacienţii să se poată îndrepta către ei, dacă ceilalţi medici refuză să semneze contractul.
Duţă: Aproape 50% dintre medici au semnat contractul. Vom face publice listele nominale cu cei care au semnat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Duţă mai declară că aproape jumătate dintre medicii de familie au semnat contractul până acum. Pe de altă parte, "doar infuzia privată de bani poate salva sistemul sanitar de la colaps", afirmă el la RFI.
Aproape 50 la sută dintre medicii de familie au semnat până acum contractul-cadru, anunţă Lucian Duţă.
"Ultimele date pe care le avem arată că ne îndreptăm spre procentul de 50 la sută al medicilor care deja au semnat cu noi. Eu sper că vom debloca această situaţie până marţi", spune preşedintele CNAS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
-
Un general polonez a fost demis după ce mine antitanc dispărute au fost găsite în depozitul IKEA
Lucia Duţă a precizat că, dacă nu se va debloca situaţia şi dacă restul de medici nu vor dori să semneze în continuare contractul cu CNAS, atunci instituţia va face publice listele nominale cu medicii care au semnat "şi pacienţii se pot îndrepta către acei medici şi se pot duce să-şi ia reţetele ca şi până acum, gratuite".
"Acum o lună şi jumătate, am fost mandatat în Guvern ca până la anul să vin cu o variantă de pachet de servicii de bază. Eu am spus că definirea acestui pachet de servicii de bază înseamnă standardizarea actului medical, înseamnă reguli reale, care se vor introduce în piaţă, înseamnă un fapt foarte important, acela că statul cu banii pe care-i are va putea spune ce servicii poate acorda populaţiei, numărul şi mai ales calitatea acestora. Ce nu va putea oferi ori ca număr ori ca şi servicii propriu-zise va trebui preluat de către o piaţă privată de asigurări. Doar infuzia privată de bani în sistemul sanitar la ora aceasta poate salva sistemul sanitar de la colaps", explică şeful CNAS.
Din 1 iunie, medicii de familie nu au mai putut să prescrie pentru pacienţi reţete compensate şi bilete de trimitere către specialişti, în condiţiile în care aceştia nu au semnat noul contract-cadru, iar cel din 2010 a expirat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO