Duţă: Avem o tendinţă de canibalizare a fondurilor CNAS de către consumurile crescute de medicamente

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, susţine că există o "tendinţă de canibalizare" a fondurilor Casei de către consumurile crescute de medicamente, nefiind niciodată resurse destule pentru spitale şi medici pentru că sunt folosite pentru piaţa farmaceutică.

Urmărește
8 afișări

Lucian Duţă a declarat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că piaţa farmaceutică produce dezechilibre foarte mari în sistem, iar cei care resimt acest lucru sunt în final furnizorii de servicii medicale şi, mai grav, pacienţii.

"Noi avem, aşa cum am mai spus, o tendinţă de canibalizare a fondurilor CNAS de către consumurile crescute de medicamente. Ideea este nu că se consumă multe medicamente, ci faptul că această piaţă nu este reglementată de niciun fel. Chiar dacă avem variante de consum mai ieftine, medicii, în realitate, refuză să le prescrie. Acesta este principalul argument pe care eu l-am adus atunci când am denunţat relaţia de concubinaj care există între unii medici - vă rog să reţineţi, între unii medici, nu între toţi medicii - şi piaţa farmaceutică. În realitate, nu avem niciodată fonduri destule pentru spitale, pentru medici, pentru că, nereglementând piaţa de medicamente, automat aceasta are tendinţa să crească şi să consume resurse câteodată nejustificate", a spus Lucian Duţă.

O altă aberaţie a sistemului, în opinia preşedintelui CNAS, este neprioritizarea plăţilor către furnizorii de servicii medicale în raport şi cu gradul de competenţă şi pregătirea lor profesională, dar şi cu ce reprezintă cu adevărat în sistem. În acest sens, Lucian Duţă a precizat că unii medici de familie câştigă mult mai mult decât medicii specialişti şi chiar decât medicii din spitale.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţine că aceste probleme sunt "în final anvelopate de corupţia din sistem", fiind promovate de anumite grupuri de interese, în colaborare cu anumiţi medici al căror principal obiectiv este netransparentizarea sistemului, neintroducerea regulilor de piaţă şi monopolizarea şi direcţionarea fondurilor CNAS către anumite segmente care sunt "foarte profitabile nu pentru pacienţi, ci pentru anumite firme şi pentru anumiţi doctori".

Lucian Duţă a mai spus că unii medici specialişti sunt în realitate "cei mai mari producători de reţete false, reţete la morţi", ei fiind cei care interacţionează cel mai mult cu firmele de medicamente.

Ministrul Sănătăţii mai vorbeşte, în interviul acordat agenţiei MEDIAFAX, despre deficitul bugetului asigurărilor de sănătate, care în prezent este de 2,5-3 miliarde de lei, arătând că frauda din sistem ajunge la 400 de milioane de euro pe an.

Interviul acordat de preşedintele CNAS, Lucian Duţă, agenţiei MEDIAFAX va fi difuzat integral la ora 12.15.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici