Duţă: Două treimi din bugetul CNAS pentru medicamente, folosit pentru cele scumpe. Consumul lor este stimulat

Consumul de medicamente scumpe este indus şi stimulat în România, două treimi din suma de cinci miliarde de lei cât este bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru medicamente fiind cheltuite pe produse originale, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Urmărește
481 afișări
Imaginea articolului Duţă: Două treimi din bugetul CNAS pentru medicamente, folosit pentru cele scumpe. Consumul lor este stimulat

Duţă: Două treimi din bugetul CNAS pentru medicamente, folosit pentru cele scumpe. Consumul lor este stimulat (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto

"Ceea ce spun producătorii de generice şi anume că au dispărut medicamente ieftine este adevărat. Eu spun de mult acest lucru. De când am preluat conducerea CNAS spun că în România este indus şi stimulat consumul de medicamente scumpe. Două treimi din bugetul pentru medicamente, care este de cinci miliarde de lei şi mă refer aici şi la programele naţionale, se cheltuie pe produsele originale", a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

El a precizat că din bugetul total al CNAS, o treime reprezintă banii alocaţi pentru medicamente, iar din aceştia două treimi sunt pentru medicamentele originale.

De aceeaşi părere este şi vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Clara Popescu, care spune că în România nu există o cultură a medicamentelor generice care înseamnă un produs la fel de bun şi eficient precum produsul aflat sub petent, dar mult mai ieftin.

"Există o cutumă în România, toată lumea vrea cele mai noi medicamente. Nu avem o cultură a genericelor, produse la fel de bune, cu acelaşi efect terapeutic dar care sunt mai ieftine", a adăugat Clara Popescu.

Vicepreşedinte CFR consideră că medicii, farmaciştii producătorii de generice ar trebui să explice bolnavilor că aceste produse sunt la fel de bune, motiv pentru care în toate ţările, chiar şi cele mai bine situate din punct de vedere finanaciar, consumul de generice este mare.

"Având în vedere situaţia delicată în care este România, oamenii trebuie informaţi despre eficienţa medicamentelor generice. Dacă ar fi utilizate mai multe generice, numărul pacienţilor care ar putea avea acces la tratament ar fi mai mare", a adăugat vicepreşedintele CFR.

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian, afirmă că 1.500 de medicamente ieftine au dispărut de pe piaţă în ultimii trei ani, pentru că nu au mai fost cerute, asistându-se la un derapaj către cele scumpe, "evident, dintr-o proastă finanţare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici