Video Duţă: Medicii care preiau pacienţii celor care refuză să semneze contracte, plătiţi pentru servicii

Medicii de familie care preiau pacienţii doctorilor care refuză să semneze contractele vor fi plătiţi pentru serviciile prestate, aşa cum prevede legislaţia, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate, Lucian Duţă.

Urmărește
1237 afișări

"Noi aşteptăm medicii de familie să vină să semneze, ăia care într-adevăr înţeleg, pentru că - încă o dată vă spun - există un potenţial de creştere la 50% - 60% la unii medici în actualele condiţii ale acestei norme. Medicii care vor prelua pacienţii doctorilor care refuză să semneze contractele vor fi plătiţi per serviciu şi vor prescrie reţete şi trimiteri", a susţinut preşedintele CNAS.

Potrivit lui Lucian Duţă, medicul va fi plătit aşa cum prevăd normele contractului - cadru, adică per serviciu.

"Cu alte cuvinte, va face mai multe servicii şi i se vor plăti bani. Este legal şi putem să facem lucrul acesta. Ce vreau eu să vă spun este că mie, la ora aceasta, mi se pare absolut imoral ca noi să cedăm la şantajul, atenţie!, nu al medicilor de familie, ci al celor de care sunt reprezentaţi", a adăugat preşedintele CNAS.

Lucian Duţă a apreciat că liderii organizaţiilor medicilor de familie se raportează la veniturile lor când spun că "unii iau mai puţini bani".

"Şi am să vă spun ceva: am vorbit de mai multe ori cu medicii de familie şi reprezentanţii medicilor de familie. Atunci când ei spun că nu sunt bani şi că unii îşi iau mai puţin bani, în realitate ei îşi calculează şi se raportează la veniturilor lor, ale celor care conduc. Probabil că dacă am lua măsuri care nu le-ar fi afectat de niciun fel, veniturile atunci am fi fost foarte buni", a mai spus Duţă.

Preşedintele CNAS a menţionat că până acum doi ani, medicul era plătit în funcţie de numărul persoanelor înscrise pe liste, şi nu pentru servicii.

"Aş vrea să vă mai spun ceva foarte interesant. Până acum doi ani, un medic de familie nu era foarte stimulat să interacţioneze cu pacientul, să aibă grijă de pacient, să-şi desfăşoare activitatea pentru care este plătit. El era plătit doar pentru listă. Era un fel de, ca să folosesc un alt termen, erau un fel de listaci. Aveai listă, te duceai la CNAS şi-ţi luai banii", a mai spus preşedintele CNAS.

Potrivit acestuia, în piaţa de servicii există un monopol în ceea ce priveşte medicina de familie.

"Faptul că noi am încercat să schimbăm regulile în sistem şi să spunem «vă luaţi doar o parte din bani pe listă şi o parte vă luaţi pe servicii», adică pe munca prestată efectiv cu pacientul, a generat şi sunt convins că va genera multiple tensiuni. Pe de altă parte, nimeni nu vrea să vorbească despre monopolizarea pieţei în ceea ce priveşte medicina de familie. Toţi pacienţii la ora aceasta sunt încadraţi doar pe listele medicilor de familie, au un monopol, şantajează statul, pe când medicii tineri pe care noi am încercat să-i ajutăm prin faptul că nu mai plătim decât până la 2200 pacienţi per capita nu au acces în sistem", a adăugat Lucian Duţă.

În acest context, preşedintele CNAS a susţinut că medicina de familie este un sistem ermetic.

"Aşa cum se întâmplă şi pe alte paliere, medicina de familie este un sistem ermetic, este un sistem închis, în care nu au acces decât cei care vor anumiţi doctori", a adăugat preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

El a mai spus că listele cu medicii de familei care semnează actele adiţionale vor fi afişate la casele de asigurări de sănătate şi că, în prima zi, 10% dintre doctori. au semnate contractele.

"Eu v-am spus foarte clar, noi vom afişa listele cu medici la nivelul caselor judeţene. Pacienţii se pot duce să se înscrie pe listele medicilor care au încheieat contract cu CNAS şi în felul acesta îşi pot lua reţetele, îşi pot lua biletele de trimitere, medicii vor fi plătiţi... Noi aşteptăm medicii de familie să vină să semneze, ăia care într-adevăr înţeleg, pentru că, încă o dată vă spun, există un potenţial de creştere (a veniturilor - n.r.) la 50% - 60% la unii medici în actualele condiţii ale acestei norme", a subliniat Lucian Duţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici