Duţă: Sunt surprins, medicii spun că 81% nu vor semna contractul - cadru, eu ştiu de 20-25 %

Doar 20-25% dintre medicii de familie au spus că nu vor semna contractul - cadru, nu 81% aşa cum spun liderii organizaţiilor de profil, acest nou contract garantând veniturile celor care muncesc şi oferă servicii de calitate pacienţilor, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Duţă: Sunt surprins, medicii spun că 81% nu vor semna contractul - cadru, eu ştiu de 20-25 %

Duţă: Sunt surprins, medicii spun că 81% nu vor semna contractul - cadru, eu ştiu de 20-25 % (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Sunt surprins de această declaraţie, potrivit căreia 81% dintre medicii de familie nu vor semna contractul - cadru. Din datele mele, numai aproximativ 20%-25% nu vor semna contractul. Eu fac apel la medicii de familie care sunt corecţi să înţeleagă că fondurile pentru 2011 sunt aceleaşi ca în 2010 şi să semneze contractul - cadru. Aşa cum este făcut, contractul - cadru garantează faptul că doctorii care muncesc, făcând servicii către pacienţi, vor fi şi plătiţi corect", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă.

Acesta a subliniat că noul contract - cadru nu face altceva decât să vină în sprijinul celor care respectă pacientul şi cheltuirea banilor, iar toate acestea contribuie la sistemul de sănătate.

"CNAS afirmă din nou hotărârea de a continua informatizarea sistemului, ca singură măsură prin care putem garanta că banii asiguraţilor sunt folosiţi corect. Practic, sistemul informatic nu va mai permite celor care au fraudat să facă acest lucru. Informatizarea vine să sprijine munca acelor medici care îşi desfăşoară activitatea cinstit. Adevărul este că vor fi mai supăraţi cei care s-au obişnuit să trăiască din muncă necinstită şi fraudarea sistemului", a conchis preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

Peste 80 la sută din medicii de familie au anunţat că nu vor semna contractele-cadru la 1 aprilie, astfel că, după această dată, bolnavii nu vor putea primi reţete compensate, gratuite şi trimiteri către specialişti, a spus, miercuri, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Doina Mihăilă.

Medicii au cerut suspendarea actelor care vizează aspecte privind informatizarea, respectiv achiziţionarea a două sisteme de internet în bandă largă 3G de către medicii de familie, achiziţionarea de cititoare şi inscripţionare de card. "Nu ne putem, asuma achiziţionarea unor astfel de sisteme după care am putea fi acuzaţi că nu am luat ceea ce trebuia. Aceste echipamente trebuie cumpărate de către Casa Naţională care să-şi asume partea tehnică, funcţionarea sistemului", a spus preşedintele FNPMF.

Aceasta a precizat că medicii de familie au cerut autorităţilor găsirea unor soluţii prin care actualul contract - cadru să fie prelungit încă o lună până la 1 mai, iar în acest interval să fie făcute modificările pe care le solicită reprezentanţii celor două organizaţii.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că autorităţile au căzut de acord ca noul contract-cadru să intre în vigoare peste două luni, respectiv din 1 iunie. Astfel, din 1 aprilie, când trebuia să intre în vigoare noul contract-cadru, vor fi întocmite acte adiţionale care vizează prelungirea cu încă două luni a actului normativ din 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici