Duţescu, asociat cu Marius Petcu, reclama la DNA, în 2007, că CNAS nu încheie contract cu clinica sa

Avocatul Dan Duţescu (PNL), asociat în patru firme cu liderul sindical Marius Petcu, a depus în 2007 o plângere penală împotriva ministrului Sănătăţii de la acea vreme Eugen Nicolăescu şi a şefului CNAS Vasile Ciurchea, pe motiv că CNAS "refuza abuziv" să încheie contract cu una din clinicile sale.

Urmărește
647 afișări

Într-o plângere penală împotriva lui Eugen Nicolăescu şi a lui Vasile Ciurchea, care a fost depusă la DNA în iunie 2007, avocatul craiovean Dan Duţescu susţinea că firma în care este asociat, Renamed, a investit peste zece milioane de euro în ridicarea a trei centre de hemodializă, în Drobeta-Turnu Severin, Craiova şi Oradea, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Avocatul Dan Duţescu acuza în plângere refuzul "abuziv" al preşedintelui CNAS de la acea vreme Vasile Ciurchea de a încheia contract cu clinica pe care a ridicat-o în 2007 la Drobeta-Turnu Severin, prin firmele Renamed Medical Service II şi Renamed Farma, la prima dintre ele fiind asociat şi Marius Petcu, liderul Federaţiei Sanitas şi al CNSLR-Frăţia, cercetat de DNA pentru luare de mită.

"Imediat după amenajarea centrului privat din Drobeta-Turnu Severin, am făcut demersurile necesare pentru intrarea în relaţii contractuale cu CNAS. Cu toate că nu am solicitat niciodată un preţ mai mare pe serviciul medical de hemodializă de la CNAS, instituţia, prin preşedintele său, refuză abuziv să încheie contract cu firma", se arăta în plângerea depusă de Duţescu la DNA.

Dan Duţescu specifica în plângerea penală că prin centrul de la Drobeta-Turnu Severin fuseseră asigurate toate condiţiile pentru tratarea pacienţilor.

"Am încheiat contracte cu firme specializate în transportul bolnavilor, catering, recuperarea şi distrugerea deşeurilor rezultate, curăţenie şi dezinsecţie, protecţie şi pază şi am obţinut toate avizele necesare pentru a încheia un contract valabil, inclusiv «Decizie de evaluare provizorie» de la CNAS", se mai arăta în plângere.

Avocatul menţiona în documentul transmis procurorilor anticorupţie că plângerea penală este susţinută de o sută de persoane care suferă de insuficienţă renală şi care şi-ar fi manifestat "dorinţa de a primi tratament prin dializă în centrul de la Drobeta-Turnu Severin".

Potrivit documentului citat, anterior depunerii plângerii penale Dan Duţescu făcuse demersuri inclusiv la Preşedinţie şi Guvern, răspunsurile primite "convingându-l" că ar fi mai bine să se adreseze direct DNA.

Avocatul liberal preciza în documentul înaintat procurorilor anticorupţie că refuzul Casei Naţionale de a încheia contract cu clinica sa provoacă firmei pierderi de ordinul milioanelor de euro.

"Sub povara unor dobânzi foarte mari pe care trebuie să le plătim băncilor, ne-am decis să formulăm plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Patrimoniul societăţilor noastre suportă pagube de milioane de euro, reprezentate de contravaloarea investiţiilor, a creditelor bancare şi a dobânzilor şi de aceea infracţiunea îmbracă forma calificată", nota Duţescu în plângerea către DNA.

Potrivit declaraţiei de interese a lui Marius Petcu, preşedintele CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas, liderul de sindicat are calitatea de asociat în societăţile Renamed Medical Service II SRL, Renamed Nefrodial SRL, Renamed Dialcare şi Renamed Nefrodiamed, toate cu sediul în Craiova.

În anul 2007, trei dintre societăţile în care este asociat Marius Petcu, Renamed Dialcare, Renamed Medical Service II şi Renamed Nefrodial, au deschis în colaborare cu firma Renamed Farma, deţinută de soţii Dan şi Sofia Duţescu, trei clinici la Craiova, Oradea şi Drobeta-Turnu Severin. La celelalte societăţi, soţii Duţescu sunt asociaţi cu alte persoane fizice.

În februarie 2011, Consiliul Concurenţei anunţa însă că analizează preluarea firmelor Renamed de către compania de servicii de dializă Fresenius.

"Consiliul Concurenţei analizează operaţiunea de concentrare economică prin care Fresenius Nephrocare România preia controlul asupra societăţilor Renamed Medical Service II, Renamed Dialcare, Renamed Nefrodial şi Renamed Nefrodiamed”, se menţiona în comunicatul autorităţii de concurenţă.

Consiliul Concurenţei va evalua operaţiunile de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acestora cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri seară, cercetarea în libertate a liderului CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, prins luând mită 40.000 de euro, o parte din banii ceruţi omului de afaceri Petre Scrieciu pentru ca firma acestuia să execute lucrările la un centru pentru sindicate din Snagov.

Marius Petcu, eliberat vineri noapte din arestul Direcţiei de Cercetări Penale, are interdicţie de a părăsi ţara, plus o serie de alte obligaţii impuse prin decizia instanţei. Procurorii anticorupţie au declarat recurs la această decizia, care se va judeca la instanţa supremă.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în perioada anilor 2009-2010, Marius Grigore Petcu, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, a primit de la directorul unei societăţi comerciale aproximativ 20.000 de euro lunar, reprezentând circa 20 la sută din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate, pentru a atribui acestei firme un contract de execuţie lucrări.

Contractul are ca obiect executarea obiectivului "Centrul de educaţie, perfecţionare şi recreere - Snagov", preţul negociat al contractului fiind de 9.234.570 de lei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 de lei, fără TVA, notează procurorii în documentul citat.

De asemenea, în 1 februarie 2011, Marius Petcu a primit, prin intermediar, un imobil tip vilă situat în staţiunea Predeal în valoare de circa 200.000 euro.

Marius Petcu negocia mita primită de la omul de afaceri Petre Scrieciu, ei vorbind inclusiv despre moneda în care banii ar fi trebuit să-i fie daţi lui Petcu, susţine Realitatea TV, care citează din referatul procurorilor cu propunerea de arestare a sindicalistului.

Averea lui Marius Petcu este verificată de Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

În 16 februarie, Agenţia Naţională de Integritate informa că 15 lideri sindicali sunt vizaţi în verificările sale, printre aceştia fiind Marius Petcu, Vasile Marica, Bogdan Hossu, Marius Nistor, Ion Popescu, Anton Hadăr, Gheorghe Isvoranu, Vasile Lincu, Ion Albu, Liviu Luca şi Dumitru Costin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici