- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.03.2009, 17:05)
- Ioan Dornescu - Mediafax , Ioan Dornescu - Mediafax ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
E.ON Gaz a avut în primul trimestru pierderi de 38 mil.lei ca urmare a menţinerii preţului de ANRE
E.ON Gaz România a înregistrat în primul trimestru pierderi de 38 milioane lei ca urmare a faptului că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amânat decizia de a implementa noile tarife de furnizare începând cu 1 ianuarie 2009, a anunţat marţi compania.
Urmărește
14 afișări
"Suplimentar faţă de pierderile înregistrate în 2008 şi nerecuperate până în prezent, din cauza faptului că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a amânat decizia de a implementa noile tarife de furnizare începând cu data de 1 ianuarie 2009, E.ON Gaz România a înregistrat în primul trimestru al acestui an pierderi din tariful reglementat în valoare de 38 milioane lei", se arată într-un comunicat al E.ON Gaz România.
ANRE a decis să menţină şi după 1 aprilie tariful la gazele naturale furnizate populaţiei, au declarat, săptămâna trecută, agenţiei MEDIAFAX, surse din cadrul instituţiei.
"Decizia este ca tariful la gazele naturale pentru populaţie să rămână nemodificat în al doilea trimestru al anului", au afirmat sursele citate.
Potrivit E.ON Gaz, ANRE a decis ca preţul final al gazelor naturale să rămână la valoarea stabilită la data de 1 iulie 2008.
"Pentru a permite însă furnizorilor să recupereze o parte din costurile de achiziţie a gazelor naturale neacoperite din anul 2008, ANRE a ajustat structura preţului final, fapt care nu afectează consumatorul final", se menţionează în comunicat.
Distribuitorul şi furnizorul de gaze consideră că ultima ajustare a preţului final, din luna iulie a anului trecut, nu a fost suficientă pentru a acoperi în totalitate costurile înregistrate de E.ON Gaz România pentru achiziţia gazelor naturale. Astfel, la sfârşitul anului trecut, diferenţele suportate de către companie, numai din neacoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale, se ridicau la aproximativ 97 de milioane lei.
"Pentru a putea asigura continuitatea şi securitatea furnizării gazelor naturale către clienţii săi, E.ON Gaz România a apelat anul trecut la linii de credit bancar. De aceea, compania a solicitat în repetate rânduri ANRE aplicarea riguroasă a metodologiei de stabilire a preţului final al gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, metodologie, care presupune recunoaşterea cheltuielilor furnizorilor efectuate in mod prudent", se arată în comunicat.
Astfel, E.ON Gaz România a depus la ANRE toate documentele justificative, argumentând că este absolut necesar ca structura preţului final al gazelor naturale să reflecte costurile neacoperite pentru achiziţia gazelor naturale din anul 2008, precum şi cheltuielile cu achiziţiile curente de gaze naturale ale companiei.
"Având în vedere pe de o parte faptul că scăderea estimată a preţului de achiziţie a gazelor naturale din import începând cu trimestrul al doilea al acestui an va fi atenuată într-o anumită măsură de evoluţia crescătoare a ratei de schimb valutar leu/dolar şi analizând pierderile suportate de E.ON Gaz România în anul 2008, în baza documentelor justificative depuse de către furnizor, Comitetul de Reglementare al ANRE a decis ca preţul final al gazelor naturale să rămână la valoarea stabilită la data de 1 iulie 2008", potrivit sursei citate.
E.ON Gaz România menţionează că va putea să recupereze doar o parte din costurile de achiziţie a gazelor naturale din anul 2008, deoarece Autoritatea a luat în considerare în calculele sale pentru structura preţului final costurile neacoperite înregistrate de companie doar în valoare de 66 de milioane lei.
"Presiunea asupra preţurilor în 2009 rămâne considerabilă", se mai arată în comunicat.
Directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, a declarat la începutul lunii februarie că preţul gazelor naturale destinate consumului populaţiei ar trebui să crească la 1 aprilie, iar pe tot anul este improbabil ca preţul să scadă.
Tariful gazelor naturale şi al electricităţii furnizate populaţiei au rămas nemodificate şi în primul trimestru al acestui an, în timp ce preţul electricităţii plătit de consumatorii industriali a crescut cu circa 1,5%, de la 1 ianuarie, din cauza intrării în reparaţii planificate a unor grupuri hidroelectrice şi a volatilităţii prognozei consumului de energie electrică pentru anul 2009, în contextul crizei financiare.
Tariful gazelor naturale a crescut anul trecut de două ori, respectiv cu 8,5% din luna februarie şi cu 12,5% de la 1 iulie.
Companiile deţinute de grupul german E.ON pe piaţa românească, E.ON Gaz România Holding şi E.ON Energie România, au fuzionat într-o nouă societate. Fuziunea a avut loc la 1 ianuarie şi a avut ca scop optimizarea activităţilor E.ON în România, atât din domeniul gazelor naturale, cât şi din domeniul energiei electrice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe