Video E.ON Gaz cere amânarea demolării blocului afectat de explozia din Zalău

Conducerea E.ON Gaz Distribuţie solicită autorităţilor amânarea demolării blocului din Zalău afectat de explozia de săptămâna trecută, în vederea determinării concrete a cauzelor care au dus la producerea deflagraţiei.

Urmărește
1 afișare

Reprezentanţii E.On Gaz susţin că rezultatele preliminare ale investigaţiei efectuate de experţii independenţi TUV Germania pun sub semnul întrebării posibilitatea ca explozia de la Zalău să fie urmare a fisurării conducetei de gaz.

Într-un comunicat transmis, joi, de Departamentul Relaţii Publice şi Comunicare al E.ON Gaz Distribuţie SA se precizează că, la cinci zile după începerea anchetei oficiale de către organele de cercetare penală, nu a fost numit un expert în instalaţii de gaze sub presiune.

"Doar un asemenea expert poate să tragă concluzii bazate pe situaţia de fapt reală existentă în incinta imobilului afectat. Pentru a remedia această situaţie, E.ON Gaz Distribuţie a solicitat un raport de expertiză din partea unor specialişti independenţi, internaţional recunoscuţi, în vederea elucidării cauzelor care au condus la explozia de la Zalău. Pe baza constatărilor făcute de experţi la faţa locului în data de 18 septembrie nu se poate considera ca dovedit faptul că coroziunea din conducta de gaz din faţa imobilului ar fi dus la producerea exploziei. În lumina situaţiei de fapt la momentul actual, nu poate fi exclusă producerea exploziei la nivelul parterului, din alte motive", se precizează în comunicat.

Pentru determinarea cauzelor reale care au dus la producerea exploziei, se impune conservarea în starea actuală a imobilului, cel puţin în ceea ce priveşte pivniţa, parterul şi etajul întâi, susţin reprezentanţii E.ON Gaz. “În acest sens, trebuie ridicate şi păstrate instalaţiile tehnice de gaz şi ţevile de gaz din imobil, inclusiv cele de la etajele superioare, pentru a fi supuse unei analize tehnice detaliate. De asemenea, trebuie investigat cu mare atenţie şi canalul de termoficare", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii E.ON Gaz mai susţin că, indiferent de rezultatele anchetei oficiale, E.ON Gaz Distribuţie a acordat un ajutor financiar în valoare totală de 1.267.000 RON, fiecare familie afectată de explozie primind sume cuprinse între 43.000 şi 73.000 de lei, în funcţie de numărul de membri. Formalităţile necesare pentru transferul banilor către familiile afectate au fost încheiate în 18 septembrie.

O explozie puternică s-a produs, vineri dimineaţă, în blocul E24 din cartierul Dumbrava din Zalău, din cauza acumulării de gaze în subsol, incidentul soldându-se cu doi morţi şi nouă răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici