Echipa care a coborât în subteran la Mina Uricani a ieşit la suprafaţă, stabilind că zona e sigură

Prima echipă de salvatori minieri care a intrat, miercuri, în subternul Mineri Uricani, unde au avut loc două explozii, prima soldată cu cinci morţi, pentru a analiza o zonă adiacentă locului în care s-a produs deflagraţia a ieşit la suprafaţă, măsurătorile indicând "concentraţii de gaz normale".

Urmărește
13 afișări

Echipa formată din opt salvatori şi doi cercetători care a intrat, miercuri, în subteranul Minei Uricani, unde au avut loc două explozii, pentru a analiza o zonă adiacentă locului în care s-a produs deflagraţia a ieşit la suprafaţă după aproximativ trei ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani şi ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (ISNSEMEX), prima etapă a programului de lucru a fost finalizată în condiţii normale.

Astfel, potrivit specialiştilor, măsurătorile făcute de salvatori în subteran, în zona verificată, indică nişte "concentraţii de gaz normale", care permit desfăşurarea activităţii în subteran.

Reprezentanţii comandamentului care gestionează lichidarea avariei de la Mina Uricani a aprobat pasul doi al programului de lucru, respectiv intrarea salvatorilor în subteran, pe o altă cale de acces, în vederea verificării unei alte zone adiacente locului în care au avut loc exploziile.

La ora transmiterii acestei ştiri, are loc o a doua intrare a salvatorilor în subteranul Minei Uricani.

O echipă formată din opt salvatori şi doi cercetători a intrat, miercuri, în subteranul Minei Uricani, unde au avut loc două explozii, prima soldată cu cinci morţi, pentru a analiza o zonă adiacentă locului în care s-a produs deflagraţia.

Echipa formată din şase salvatori profesionişti de la Staţia Centrală de Salvare Minieră din Petroşani, doi salvatori de la Mina Uricani şi doi cercetători de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) a verificat primii doi kilometri de lucrări subterane, într-o zonă adiacentă locului în care au avut loc exploziile.

Specialiştii INSEMEX şi ai Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani deciseseră, marţi seară, să amâne pentru miercuri dimineaţă intrarea în subteranul Minei Uricani, unde a avut loc explozia soldată cu cinci morţi, pentru a fi eliminat orice risc la care ar putea fi expuse primele echipe ce vor intra în mină.

Reprezentanţii Companiei Naţionale a Huilei (CNH) şi experţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani conveniseră, luni, în baza situaţiei existente în subteranul Minei Uricani, asupra unui program de lucru care să asigure sănătatea în muncă a salvatorilor care urmau să coboare în mină, după împlinirea a 72 de ore de la cea de-a doua explozie produsă în subteranul Minei Uricani.

Singurele măsurători care au putut fi făcute luni au fost la staţiile de ventilatoare, la ieşirea aerului din mină, acestea indicând o scădere a concentraţiilor de gaze.

Programul de lucru stabilit de specialiştii CNH şi ai INSEMEX presupune o analiză pas cu pas a zonelor adiacente locului în care s-a produs deflagraţia.

Cercetătorii de la INSEMEX sunt cei care vor efectua expertiza tehnică în cazul evenimentului petrecut la Mina Uricani, expertiză care îi va sprijini pe procurori şi pe inspectorii de muncă să stabilească vinovăţiile şi cauzele producerii deflagraţiilor.

Cinci mineri au murit, sâmbătă după-amiază, în urma unei explozii care a avut loc la Mina Uricani din Valea Jiului, în momentul cuplării la reţeaua electrică a tabloului, după o revizie a acestuia.

Cei cinci mineri au fost înmormântaţi marţi, în localităţile Lupeni şi Uricani, ziua respectivă fiind declarată zi de doliu în judeţul Hunedoara, printr-un ordin al prefectului Dezsi Attila.

Procurorii Parchetului Tribunalului Hunedoara care cercetează cauzele exploziei de la Mina Uricani i-au audiat, luni, pe salvatorii minieri care au intrat în subteran, sâmbătă, după producerea deflagraţiei în urma căreia cinci mineri şi-au pierdut viaţa.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, luni, că acumulările de gaze persistă la Mina Uricani, iar din acest motiv ancheta va dura, probabil, 30 de zile.

Medicii legişti din judeţul Hunedoara au finalizat, luni după-amiază, necropsiile în cazul tuturor celor cinci mineri care şi-au pierdut viaţa în explozia de la Mina Uricani, stabilind că trei dintre ei au murit pe loc în urma traumatismelor, iar ceilalţi doi s-au intoxicat cu monoxid de carbon.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici