- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.08.2011, 15:22)
- Elvira Gheorghita , Livia Ispas ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Echipament care identifică în maxim opt ore cauza septicemiilor severe, la Institutul "Matei Balş"
Institutul "Matei Balş" va pune în funcţiune, din toamna acestui an, un echipament unic în România şi al şaptelea din UE, care permite identificarea, în maxim opt ore, a germenilor care provoacă maladii grave, inclusiv septicemia severă, a anunţat, luni, managerul unităţii, Adrian Streinu-Cercel.
Urmărește
453 afișări
Echipament care identifică în maxim opt ore cauza septicemiilor severe, la Institutul "Matei Balş" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
"Institutul dispune de aparatură de ultimă generaţie în dotarea laboratoarelor şi a secţiilor de terapie intensivă, care permit diagnosticul precoce şi de mare precizie, şi respectiv salvarea de vieţi. Suntem încă la început în utilizarea tehnicilor PCR de identificare a virusurilor HIV, HBV, HCV, CMV, HPV, micobacteriilor TB atipice şi a altor germeni. Echipamentul pe care l-am achiziţionat costă aproximativ 600.000 de euro şi este primul din România şi al şaptelea în Uniunea Europeană", a spus managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală, profesorul Adrian Streinu Cercel, în conferinţa organizată cu ocazia acreditătii unităţii sanitare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Incendiu violent în Los Angeles: 30.000 de oameni au fost evacuaţi
-
NATO trimite 10 nave în Marea Baltică pentru a păzi cablurile submarine
-
Ion Cristoiu: Ana Pauker sau legea ţapului ispăşitor
El a precizat că noua tehnologie permite stabilirea unui diagnostic în cel mult opt ore în cazul unui pacient critic sever, chiar şi în şocul toxicoseptic.
"Fără un tratament adecvat, un astfel de bolnav pierde 7,3 la sută şansa de supravieţuire pe oră. O astfel de investigaţie costă 125 de euro, dar tratamentul până la stabilirea unui diagnsotic fără o analiză de acest tip costă 2.000 de euro pe zi", a mai spus managerul Institutului "Matei Balş".
Un alt pas în dezvoltarea medicală a institutului îl reprezintă diversificarea tehnicilor de genetică moleculară (PCR), ca principală modalitate de diagnostic a tuturor infecţiilor, dar şi în scop de stabilire a patogenităţii agenţilor infecţioşi şi a prognosticului, de monitorizare a tratamentului specific şi cercetare epidemiologică, concomitent cu asigurarea gradului de protecţie a personalului şi a mediului într-o reţea integrată de boli infecţioase.
Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" este între primele patru spitale din România care au fost acreditate.
"Acreditarea este un pas foarte important în viaţa unui spital, respectiv a unui institut, care certifică calitatea serviciilor. Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Prof. Dr. Matei Balş» este prima unitate sanitară de stat din România certificată ISO 9001:2000 pentru calitatea serviciilor de asistenţă medicală de specialitate, în prezent certificată ISO 9001:2008. De asemenea, laboratoarele au fost acreditate, astfel că acreditarea de către Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), instituţia responsabilă cu definirea şi implementarea procesului de acreditare a spitalelor, a venit pe un drum neted", a precizat profesorul Streinu-Cercel.
Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" este afiliat instituţiilor internaţionale de supraveghere a bolilor infecţioase (ECDC, EuroAIDS etc.) şi este parte din planul internaţional de măsuri privind emergenţa şi reemergenta bolilor infecto-contagioase (SARS, gripă etc.), în sensul intervenţiei rapide în caz de situaţii speciale, conform Întâlnirii G8.
De asemenea, institutul coordonează, din partea Ministerului Sănătăţii, Programul de gripă - intervenţie pre-pandemică şi are ca prioritate întărirea capacităţii de intervenţie rapidă în caz de atac bio-terorist, a adăugat medicul.
În viitor, investiţiile se adresează pacienţilor dar şi personalului, întrucât numai în ultimele două săptămâni au plecat două asistente, ceea ce înseamnă foarte mult în politica secţiilor unde au lucrat, a mai spus Streinu-Cercel.
La spital sunt investigaţi zilnic aproximativ 500 de pacienţi, spitalul funcţionând cu 700 de paturi.
Secţie de preterapie a fost realizată în patru luni, fiind schimbate toate ţevile, cablurile electrice şi sistemul de menţinere a oxigenului cu presiune crescută.
Totodată, în secţie există un laborator pentru investigaţii rapide, acestea fiind realizate în 10-20 de minute, reprezentând o nouă abordare a pacientului, înainte de a fi necesară ventilaţia mecanică la terapie intensivă.
În institut se desfăşoară activitate de învăţământ post-universitar şi academic, iar cercetarea ştiinţifică în domeniul bolilor infecţioase vizează dezvoltarea şi eficientizarea compartimentelor de imunologie, biologie celulară, genetică moleculară, epidemiologie, hepatologie, neuroelectrofiziologie, prin utilizarea tehnicilor de vârf, de ultimă generaţie, precum şi îndrumarea metodologică, supravegherea şi monitorizarea bolilor infecţioase, inclusiv a infecţiei HIV/SIDA.
De asemenea, în spital funcţionează Academia Europeană de HIV/SIDA şi de Boli Infecţioase, care dezvoltă o serie de programe de formare şi de educaţie, având avantajul că oferă acces direct la pacienţi, experţi, echipamente performante şi cele mai avansate proceduri.
Tot din toamnă, în Institutul "Matei Balş" ar putrea fi demarate studii clinice pe voluntari sănătoşi, aceasta fiind o etapă importantă în cercetarea unor medicamente noi, a mai spus Streinu-Cercel.
Citește pe alephnews.ro: Meta a decis să elimine utilizarea „fact-checking-ului” independent pe Facebook și Instagram. Ce influență are această decizie asupra social media
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Orașul din România în care va ninge 4 zile fără oprire, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Nu e un banc! Ce bacșișuri au ajuns să lase IT-iștii din Cluj-Napoca în restaurante și în baruri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe