- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (01.11.2018, 09:41)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Echipament prin care se obţine apă potabilă din bălţi, realizat de cercetători clujeni
O echipă de cercetători clujeni a realizat un echipament mobil prin care apa reziduală este purificată, putându-se obţine apă potabilă din bălţi sau fântâni colmatate după inundaţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
1341 afișări
Echipament prin care se obţine apă potabilă din bălţi, realizat de cercetători clujeni
Călin Tomoiag, membru al echipei de cercetători clujeni, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că noul echipament este compact, nu are dimensiuni foarte mari, nu are consumabile costisitoare, dedurizează apa, elimină manganul şi fierul, reduce nitraţii şi nitriţii, dar şi bacteriile.
”Am depus anul trecut, prin intermediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest Cluj, la un organism finanţat de către Comisia Europeană, la Bruxelles, trei proiecte, acestea fiind declarate finanţabile, cu sume cuprinse între 37.000 de euro şi 60.000 de euro, în cadrul cărora am dezvoltat un echipament românesc pentru tratarea şi purificarea avansată a apei. Acesta poate fi folosit în mici fermele de animale, în gospodăriile populaţiei din mediul rural, unde apa din fântâni conţine nitriţi care sunt cancerigeni, dar şi de către ISU în zonele în care au avut loc calamităţi naturale, inundaţii, unde fântânile sunt colmatate, nu mai există surse de apă, astfel că se poate trata apa din bălţi şi se oferă apă potabilă. Echipamentul este mobil, compact, având dimensiuni de 1,50x 1,2x 0,80 m, nu are consumabile costisitoare, dedurizează apa, elimină manganul şi fierul, reduce nitraţii, nitriţii dar şi bacteriile obţinând, în final, o apă potabilă, de puritate ridicată”, a spus Tomoiag.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ancheta preliminară confirmă că o rachetă rusească a provocat prăbușirea Azerbaijan Airlines în Kazahstan
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
Potrivit acestuia, echipamentul poate fi transportat în diverse zone unde situaţia o impune şi păstrează parametrii de ieşire indiferent de calitatea apei de intrare, debit sau presiune.
”Funcţionează în regim automat, softul este scris de noi, electronica este făcută de noi, are o capacitate de 800 de litri pe oră, dar putem să ajungem şi la 2.000 de litri pe oră. Un astfel de echipament încercăm să îl producem la un preţ de sub 2.000 de euro şi avem capacitatea de a realiza două-trei asfel de echipamente pe lună”, a explicat cercetătorul clujean.
În cadrul proiectelor este testată şi eficienţa unui polimer, brevetat de parteneri italieni, care dezinfectează apa având efect asemănător clorului dar care se dezintegrează complet în apă şi nu lasă urme nocive, o purifică după care dispare.
”Ne preocupă şi recuperarea apei provenită din dejecţii de la fermele de vaci şi reutilizarea ei pentru spălat grajdurile. De asemenea, o altă temă se referă la bălegarul rezultat de la ferme de animale care este colectat şi folosit ca îngrăşământ natural, fiind bogat în nutrienţi, dar şi de contaminanţi biologici, cum sunt E-coli, salmonela, viermi intestinali, giardia. Dacă noi reuşim să demonstrăm că polimerul este eficient în dezinfecţia apei, ne putem gândi la o dozare suplimentară astfel încât să dezinfectăm şi gunoiul de grajd, care să se întoarcă pe câmp plin de nutrienţi dar lipsit de contaminanţii biologici”, a explicat Călin Tomoiag.
Un alt proiect al cercetătorilor clujeni se referă la reducerea poluanţilor din apa reziduală rezultată prin procesarea cărnii la un producător de mezeluri din judeţul Cluj.
Citește pe alephnews.ro: Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: VIDEO - Dragnea, izbucnire nervoasă în Parlament: Mi-a ajuns! Sunt şi eu om. Vorbiţi cu Iohannis să dea decret să mă împuşte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe