Echipe mobile pluridisciplinare pentru copii cu dizabilităţi, într-un proiect de 2,9 milioane euro

Direcţiile de protecţia copilului din 18 judeţe şi din două sectoare ale Capitalei au echipe mobile pluridisciplinare care oferă sprijin la domiciliu pentru copiii cu dizabilităţi şi familiile acestora, printr-un proiect de peste 2,9 milioane de euro, cu finanţare de la Spaţiul Economic European.

Urmărește
29 afișări

Proiectul "Creşterea capacităţii autorităţilor publice locale din România în vederea sprijinirii copiilor cu dizabilităţi în cadrul propriilor familii" a început în martie 2010 şi a vizat crearea a 20 de echipe mobile pluridisciplinare, formate din logoped, kinetoterapeut, terapeut ocupaţional, medic pediatru, educator specializat, asistent social, precum şi formarea unor specialişti care interacţionează permanent cu aceşti copii.

Echipa mobilă desfăşoară activităţi de recuperare şi reabilitare a copiilor cu dizabilităţi, aflaţi în propriile familii, contribuind astfel la integrarea socială a copiilor.

Serviciile oferite sunt kinetoterapie, logopedie, suport psihologic, asistenţă socială, activităţi educaţionale precum dezvoltarea de abilităţi cognitive, capacitatea de învăţare şi socializare.

Pentru desfăşurarea activităţilor de recuperare şi reabilitare a copiilor cu dizabilităţi, echipele mobile au fost dotate cu câte un autoturism special în care sunt echipamente medicale şi de recuperare psiho-motorie a copilului cu dizabilităţi (echipamente pentru kinetoterapie, logopedie, materiale de stimulare cognitivă şi pluri-senzorială, teste psihologice), cu care se vor deplasa şi în localităţile în care nu există servicii de recuperare.

Judeţele care au echipe mobile pliridisciplinare sunt: Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Sălaj, Satu Mare, Vaslui şi sectoarele 4 şi 6 din Capitală.

În cadrul proiectului s-a asigurat şi formarea personalului care interacţionează permanent cu copiii cu dizabilităţi, din cadrul Serviciilor de Evaluare Complexă de la Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, personalul medical din secţiile de obstetrică-ginecologie şi de pediatrie, personalul didactic din grădiniţe şi şcoli gimnaziale, membrii comisiilor interne de evaluare continuă din unităţile de învăţământ sau ai comisiilor pentru protecţia copilului de la nivelul tuturor judeţelor din ţară.

În total au fost organizate 114 sesiuni de formare şi au fost specializaţi 2.750 de profesionişti.

Proiectul, finanţat de guvernele Islandei, principatului Liechtenstein şi Norvegiei, prin mecanismul financiar al Spaţiului Economic European, a fost derulat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, iar autorităţile locale şi-au luat angajamentul de a susţine echipele mobile pe o perioadă de cel puţin cinci ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici