- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Eclipsa totală de Lună vizibilă din România a durat aproape şase ore
Românii au putut urmării, în noaptea de miercuri spre joi, o eclipsă totală de Lună care a durat aproape şase ore, un eveniment astronomic similar fiind aşteptat să se producă pe 15 iunie 2011, potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
Eclipsa totală de Lună vizibilă din România a durat aproape şase ore (sursa:MediafaxFoto)
Aceasta a fost prima eclipsă totală de lună vizibilă din România în anul 2008 şi a durat 5 ore, 42 de minute şi 18 secunde.
Eclipsa a început joi, la ora 2:34, când Luna a intrat uşor în penumbra Pământului. După primele 10-15 minute, partea din stânga a discului lunar a devenit mai palidă. Luna a început să intre în umbră începând cu ora 3:42, când discul acesteia a început să se înroşească cu fiecare minut. În următoarele 78 de minute, umbra Pământului a acoperit discul lunar. La ora 5:00, Luna s-a aflat în totalitate în umbra Pământului. Maximul eclipsei s-a produs la ora 5:25, când culoarea Lunii a devenit carămizie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
"Cu cât culoarea este mai închisă, cu atât atmosfera Pământului este la poluată", a spus un specialist de la Observatorul Astronomic.
Contrar eclipselor de Soare, eclipsele lunare nu prezintă niciun risc pentru ochi.
Culoarea discului lunar nu a fost una uniformă, partea de nord a corpului ceresc fiind mai închisă la culoare pentru că s-a aflat afundată mai adânc în umbră. Chiar dacă Luna s-a aflat în umbră, ea nu a fost complet întunecată pentru că atmosfera Pământului a deviat razele de lumină ce vin de la Soare.
În momentul când a început să iasă din umbra Pământului, Luna a început să apună. Fazele următoare ale eclipsei vor putea fi urmărite din vestul Europei, America de Sud şi America de Nord.
Luna s-a aflat în constelaţia Leului. Deasupra ei s-a situat steaua Regulus, cea mai strălucitoare din această constelaţie. La est de Lună (în stânga), nu foarte departe, s-a putut vedea planeta Saturn.
Specialiştii de la Observatorul Astronomic din Bucureşti au urmărit în detaliu întregul fenomen cu ajutorul unui telescop perfomant. Telescop Meade LX200R este cel mai mare telescop accesibil publicului din ţara noastră. Telescopul Meade LX200R, cu un diametru de 305 mm, poate mări de 750 de ori un obiect, ceea ce înseamnă că se pot vedea pe Lună cratere cu diametrul de 700 de metri şi detalii foarte fine, inaccesibile cu vechile instrumente.
Cei interesaţi de fenomen au putut urmări evoluţia eclipsei de la telescopul Meade, Observatorul Astronomic fiind deschis publicului cu ocazia acestui eveniment de miercuri, ora 21.00 şi până joi la ora 6.00.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO