Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Ionel Arsene, au ajuns, joi, în zona barajului Bicaz, unde voluntarii adună deşeurile care s-au adunat în urma ploilor torenţiale din ultima perioadă.
„Am venit aici pentru a inspecta lucrările de ecologizare efectuate de Administraţia Naţională Apele Române (ANAR), în colaborare cu RNP Romsilva, Hidroelectrica S.A, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, Jandarmeria, dar şi persoane fizice, în regim de voluntariat. A început ecologizarea Lacului Izvorul Muntelui, de la Bicaz, din judeţul Neamţ”, a scris joi, pe pagina sa de Facebook, ministrul Ioan Deneş.
Directorul General al ANAR, Victor Sandu, este cel care coordonează operaţiunea de ecologizare a Lacului Bicaz. ANAR a început de luni acţiunile de ecologizare a unor zone ale Lacului Bicaz în colaborare cu RNP Romsilva, Hidroelectrica SA, Consiliul Judeţean şi Prefectura Judeţului Neamţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, reprezentanţi ai Jandarmeriei din acelaşi judet, precum şi cu alte instituţii deconcentrate, respective Garda de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.
ANAR utilizează pentru această operaţiune şapte bărci cu motor, două bărci simple, două buldoexcavatoare, precum şi 18 persoane din cadrul Formaţiei de Lucru SGA Neamţ.
Sunt angrenate şi mijloace logistice ale altor instituţii, precum o barcă cu motor şi o basculantă de la ISU Neamţ.
„Pe Lacul Bicaz, cu preponderenţă în zona barajului şi în zona viaductului de la Poiana Largului, din cauza ploile torenţiale căzute din ultima perioadă, s-a acumulat o cantitate importantă de pet-uri şi alte deşeuri plutitoare aduse de râul Bistriţa, care reprezintă un pericol iminent la adresa mediului, dar creează şi un disconfort vizual miilor de persoane care vizitează această zonă turistică. Până acum am strâns 2,9 tone de lemne şi 50 de saci cu PET-uri“, a declarat joi, corespondentului MEDIAFAX, Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ.