Ecotaxa pentru pungile de plastic ar putea fi suspendată pentru patru luni

Comisia pentru administraţie publică şi mediu din Camera Deputaţilor va solicita Executivului suspendarea pentru trei, maximum patru luni, a aplicării Ordonanţei de urgenţă care instituie taxarea pungilor de plastic, în scopul îmbunătăţirii actului normativ.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului Ecotaxa pentru pungile de plastic ar putea fi suspendată pentru patru luni

Ecotaxa pentru pungile de plastic ar putea fi suspendată pentru patru luni

Preşedintele Comisiei, Sulfina Barbu, a declarat, miercuri, că măsura este necesară pentru a îmbunătăţii actul normativ care creează "extrem de mari dificultăţi" companiilor care produc astfel de pungi.

"Este inadmisibil ca o companie care produce de 300.000 de euro să plătească în acest moment un milion de euro cu titlu de ecotaxă, bani care de multe ori nu se mai întorc niciodată la firmă, întrucât actul normativ nu a fost corect înţeles şi nu este corect aplicat", a declarat Sulfina Barbu.

Reprezentanţii Comisiei pentru administraţie publică şi mediu din Camera Deputaţilor au participat, miercuri, la Palatul Parlamentului, la o masă rotundă pe tema ecotaxei pentru pungile de plastic. La discuţie au fost invitaţi şi reprezentanţii celor mai mari producători de pungi de plastic din România care au criticat mai multe prevederi cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă care instituie ecotaxa, dar şi Ordinul de ministru cuprizând normele de aplicare ale acesteia.

Reprezentanţii companiilor au reclamat faptul că, în multe cazuri, magazinele nu evidenţiază ecotaxa pe bonul fiscal, în acest fel ajungându-se ca banii pe care producătorii de pungi îi plătesc către stat atunci când livrează ambalajele să se piardă şi să nu mai poată fi recuperaţi niciodată. Aceştia s-au plâns şi de lipsa unor laboratoare care să certifice faptul că anumite firme produc deja ambalaje ecologice, biodegradabile, care nu ar mai trebui taxate.

"Se ajunge la situaţia în care o firmă care a investit în echipamente de producţie ecologice trebuie să plătească ecotaxa pentru pungile pe care le pune în circulaţie, deşi acestea sunt ecologice, pentru că în România nu există laboratoare care să ateste calitatea ambalajelor", a declarat Violeta Pandelescu, reprezentanta uneia dintre firmele producătoare de ambalaje de plastic.

Silvian Ionescu, şeful Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), propune suspendarea "pentru câteva luni" a taxării pungilor de plastic, aceasta fiind, în opinia sa, o măsură socială necesară pentru angajaţii celor 23 de companii ce produc pungi de plastic, care nu se pot acredita ca producători ecologici.

"În România există 23 de producători de pungi de plastic la scară industrială. Unii dintre aceştia şi-au cumpărat deja instalaţii cu care să poată produce pungi de plastic ecologice, netaxabile. Problema este însă că în România nu există un laborator care să certifice faptul că folia pe care o folosesc este ecologică, biodegradabilă, aşa că aceştia sunt într-un impas", a declarat, marţi, Silvian Ionescu.

În acelaşi timp, de când pungile de plastic au început să fie taxate, consumul acestor produse a scăzut dramatic, iar firmele româneşti produc din ce în ce mai puţin, în lipsa unei pieţe de desfacere.

Citeşte şi:

Senatorii au aprobat ecotaxa pentru pungile din plastic

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici