Edilul din Şelimbăr şi angajaţi ai Primăriei ar fi primit foloase necuvenite de 114 MILIOANE de EURO

Primarul din Şelimbăr, Daniel Maricuţa, mai mulţi angajaţi ai Primăriei şi notari publici din Sibiu sunt vizaţi de ancheta DNA pentru obţinerea de foloase necuvenite de peste 114 milioane de euro, anchetatorii spunând că un constructor i-a oferit edilului, ca mită, apartamente de 2 milioane de euro.

Urmărește
4662 afișări
Imaginea articolului Edilul din Şelimbăr şi angajaţi ai Primăriei ar fi primit foloase necuvenite de 114 MILIOANE de EURO

Edilul din Şelimbăr şi angajaţi ai Primăriei ar fi primit foloase necuvenite de 114 MILIOANE de euro (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Surse care citează documente ale anchetatorilor au declarat, miercuri, că mai mulţi angajaţi ai Primăriei Şelimbăr, judeţul Sibiu, sunt vizaţi de ancheta DNA, fiind suspectaţi că au dobândit terenuri din comună de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi că au vândut aceste terenuri investitorilor la preţ mare.

Potrivit surselor citate, percheziţiile se desfăşoară atât la domiciliile persoanelor vizate, cât şi la sediul Primăriei Şelimbăr şi la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sibiu.

Persoanele vizate sunt primarul comunei Şelimbăr, Daniel Maricuţa, secretarul comunei, specialistul în cadastru, consilierul personal al primarului Maricuţa, dar şi alţi consilieri locali şi foşti aleşi ai comunei Şelimbăr. De asemenea, sunt vizaţi mai mulţi notari publici din Sibiu, printre care Victoria Bianu, Radu Bucşa, Mariana Tolciu, Tudor Tolciu şi Dorin Suciu, arată sursele citate.

În plus, sunt verificate sediile mai multor societăţi comerciale din judeţ conduse, potrivit anchetatorilor, de primarul Daniel Maricuţa, prin interpuşi.

Potrivit documentelor citate, în cauză se fac cercetări "sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, în legătură cu dobândirea de terenuri pe raza comunei Şelimbăr de la persoane îndreptăţite la reconstituire şi la eliberarea titlurilor de proprietate, membrii grupului creându-şi un avantaj patrimonial estimat la 114.340.750 euro".

De asemenea, sursa citată arată că Daniel Maricuţa deţine din anul 2000 funcţia de primar al comunei Şelimbăr şi ar fi constituit, împreună cu persoane din Primăria Şelimbăr, o grupare infracţională "ce avea ca scop dobândirea de terenuri aflate pe raza comunei Şelimbăr de la persoane care erau îndreptăţite la reconstituire şi vânzarea acestor terenuri investitorilor la preţ mare".

"Daniel Ioan Maricuţa, consilierii Elena Scumpu şi Marica Melniciu fac parte, încă din anul 2000, din comisia comunală Legea 18/1991. Ioan Iuga a deţinut funcţia de consilier personal al primarului, fiind persoana de încredere a acestuia. Maricuţa, Elena Scumpu şi Marica Melniciu sunt suspectaţi că au modificat şi falsificat numeroase documente de punere în posesie pentru a putea face modificările în ceea ce priveşte amplasamentul şi suprafaţa atribuită fiecărei persoane, astfel ca prin interpuşi să devină proprietari ai unor terenuri aflate în zona comercială sau zona de centură a oraşului Sibiu, pe care le-au valorificat ulterior la preţuri foarte mari. Iuga Ioan valorifica terenurile pentru sume mari de bani şi despăgubea persoanele care şi-au câştigat dreptul în instanţă sau care în procesele intentate aveau şanse la o soluţie favorabilă, răscumpărându-le acestora terenurile", se arată în document.

Conform aceloraşi surse, primarul şi Elena Scumpu indicau potenţialilor cumpărători de teren să cumpere de la Ioan Iuga, asigurându-i că astfel nu vor avea probleme cu obţinerea documentelor de construcţie - PUG, PUZ, certificate de urbanism, autorizaţii de construire.

În timp, la reţeaua înfiinţată de Daniel Maricuţa au aderat şi alte persoane, printre care consilierul local Pavel Nicolae Mustaţă, consilierul şi fostul viceprimar din Şelimbăr Constantin Deac, fostul primar din aceeaşi localitate Ioan Tatu.

"Între membrii grupării infracţionale există relaţii încă din anul 2003, mulţi dintre aceştia dobândind teren pe amplasamentul centurii ocolitoare, ajutaţi fiind de Ioan-Daniel Maricuţa, Elena Scumpu şi Marica Melniciu, care au identificat terenurile, au pus într-un timp scurt persoanele apropiate în posesie fie pe locuri neatribuite sau pe amplasamentul altor persoane şi au înaintat documentele pentru eliberarea titlurilor, pentru ca apoi Elena Scumpu să se ocupe de scoaterea parcelelor din circuitul agricol în baza unui proiect de construire parc auto şi târg auto, pentru maximizarea profitului", mai arată sursa citată.

Potrivit aceleiaşi surse, Daniel Maricuţa "a fost beneficiarul sumelor de bani încasate şi cel care lua deciziile în cadrul grupului infracţional, singurul criteriu fiind interesele patrimoniale personale sau ale membrilor grupului".

"Astfel, în aplicarea prevederilor legale, la nivelul anului 1991, pe raza comunei Şelimbăr, s-a făcut punerea în posesie pentru persoanele care îşi cunoşteau limitele proprietăţii şi vechiul amplasament, eliberându-se în acest sens adeverinţe de proprietate şi au luat efectiv în posesie terenurile, le-au stabilit limitele prin ţăruşi, unii le-au chiar îngrădit, lucrându-le timp de mai mulţi ani, iar pentru parcelele luate în posesie s-a putut reconstitui planul parcelar. La momentul în care a devenit primar nu erau eliberate titlurile de proprietate şi nici întocmite procesele-verbale de punere în posesie, astfel că Daniel Ioan Maricuţa, Elena Scumpu, Maria Melniciuc şi Ioan Iuga au văzut posibilitatea îmbogăţirii ilicite, avându-se în vedere faptul că localitatea Şelimbăr se află în imediata apropiere a municipiului Sibiu", se arată în documentele citate de sursele judiciare.

Conform aceloraşi surse, sumele de bani rezultate din valorificarea terenurilor au fost supuse unor acţiuni de reciclare prin transferuri succesive între conturile oamenilor de încredere ai lui Maricuţa, investite în acţiuni la fonduri de investiţii.

"De asemenea, sume mari de bani au fost scoase în numerar, parte dintre acestea fiind depuse în conturile numitului Ioan Daniel Maricuţa, societăţilor controlate de acesta cu diferite titluri (împrumut, creditare societate, depunere numerar). Extragerile de numerar s-au întins pe parcursul mai multor ani, scopul acestor operaţiuni succesive a fost acela de a pierde urma banilor proveniţi din infracţiuni pentru ca aceştia să dobândească aparenţa unei provenienţe licite", mai arată sursele menţionate.

Reprezentanţii grupului infracţional identificau persoane care aveau dreptul la reconstituirea sau la constituirea dreptului de proprietate pentru suprafeţe mari de teren, "dar care din cauza vârstei înaintate, a imposibilităţii de deplasare, a faptului că locuiau în străinătate şi prin cererile formulate li s-a spus de la nivelul Primăriei Şelimbăr că nu mai există teren, că vor primi teren într-o zonă greu accesibilă, că vor fi propuşi pentru despăgubiri, determinându-le astfel să renunţe la terenuri pentru sume derizorii".

Potrivit surselor citate, valoarea totală a bunurilor dobândite prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor ce le reveneau în calitate de membri ai comisiei comunale constituită în temeiul art. 12 din Legea 18/1991 în scopul stabilirii dreptului de proprietate prin reconstituire sau constituirea acestuia, atribuirii efective a terenurilor celor îndreptăţiţi şi eliberării titlurilor de proprietate este estimată la 114.340.750 euro.

În plus, anchetatorii au stabilit că în comuna Şelimbăr s-au construit mai multe cartiere de case şi blocuri şi au administrat probe potrivit cărora niciun dezvoltator nu putea obţine autorizaţie de construire, avize decât dacă gruparea infracţională condusă de primarul Daniel Maricuţa obţinea foloase materiale.

Conform surselor citate, în schimbul eliberării autorizaţiei, avizelor, documentelor pentru întabulare un dezvoltator care a construit mai multe blocuri i-a oferit lui Daniel Maricuţa, "cu titlul de mită, apartamente
în valoare de aproximativ 2 milioane euro".

Miercuri, procurorii DNA Alba fac percheziţii în 61 de locuri din judeţele Sibiu, Braşov, Ilfov şi Neamţ, inclusiv la Oficiul de Cadastru Sibiu, la Primăria Şelimbăr şi la locuinţa primarului, într-un dosar vizând fapte de corupţie din perioada 2005-2015, care ar avea legătură cu retrocedarea unor terenuri.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Alba fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2005-2015.

Surse locale declarau, corespondentului MEDIAFAX, că în judeţul Sibiu percheziţiile DNA vizează Primăria Şelimbăr, Oficiul Judeţean de Cadastru, dar şi locuinţa primarului din comuna Şelimbăr, Daniel Maricuţa.

Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sibiu, Puiu Fesan, afirma ca instituţia pe care o conduce a fost solicitată să pună la dispoziţia DNA documente legate de retrocedarea unor terenuri în comuna Şelimbăr, probabil în urma unor reclamaţii venite de la cetăţeni. Potrivit acestuia, anchetatorii s-au prezentat la sediul instituţiei din Sibiu cu o listă de nume şi au solicitat documente care vizează aceste persoane.

"Au venit dânşii cu vreo 10-15 nume şi am dat la Carte Funciară să scoată încheierile, să scoată titlul de proprietate, procesul-verbal de punere în posesie, tot absolut", a spus Puiu Fesan.

Potrivit acestuia, nu este pentru prima dată când reprezentanţii DNA solicită astfel de documente de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sibiu.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici