- Home
- Social
- (27.06.2019, 17:03)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video INTERVIU INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”: Dacă e ales altcineva decât Dăncilă o luăm de la capăt. Dublă comandă, moţiune împotriva propriului premier
Ion Cristoiu face o analiză a congresului extraordinar al PSD de sâmbătă, considerându-l un moment de răscruce în viaţa partidului. La emisiunea “Gândurile lui Cristoiu”, jurnalistul nu a exclus ipoteza ca un eşec al Vioricăi Dăncilă la şefia PSD să ducă la căderea Guvernului.
Urmărește
3256 afișări
Ion Cristoiu a explicat că un alt preşedinte în afara Vioricăi Dăncilă ar putea revendica funcţia de premier sau se va crea o dublă comandă, cum s-a întâmplat în mandatul lui Liviu Dragnea . “Dacă ajunge altcineva preşedinte şi vrea ea să fie premier, Ecaterina Andronescu de exemplu, deci avem două situaţii, se mulţumeşte cu funcţia de preşedinte şi atunci avem iar dubla comandă pentru că va avea şi ea, ca şi Dragnea, camarila ei şi va vrea să impună punctul de vedere sau se va ajunge la situaţia că ea vrea să fie premier, spre deosebire de Dragnea poate, că nu e penală. Ca să devină premier trebuie ca 1.- partidul să depună moţiune de cenzură împotriva propriului premier, sau să demisioneze Viorica Dăncilă”, a susţinut jurnalistul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Acesta a afirmat că numărul mare de candidaţi dă bine la imaginea partidului, altfel, un candidat unic ar fi fost “ o reluare a afacerilor lui Dragnea”. Totuşi, analistul politic a remarcat că niciun candidat nu şi-a prezentat programul cu care intră în congres.
“Întorcându-ne la concurenţa la şefie, nu e un semn bun al revigorării partidului, deoarece cel puţin eu, dar bănuiesc că şi dumneavoastră, aţi auzit până acum cei care candidează zicând ceva? Nu, nu mimează democraţia, este expresia mortăciunii partidului (...)”, a susţinut Ion Cristoiu.
În opinia sa, o direcţie în care ar trebui să meargă partidul ar fi reînvierea mândriei de a fi pesedist. “PSD e într-un moment de răscruce, adică poate să o ia în jos sau poate să o ia în sus, este un moment de răscruce ca partid. El ar trebui să promoveze sau să reabiliteze mândria de a fi PSD-ist, adică există la ora actuală, a fi PSD-ist, dacă aţi observat, e considerat ca fiind, aşa, ceva groaznic, o ruşine”, a afirmat jurnalistul.
De asemenea, Ion Cristoiu a susţinut ideea ca aripile existente în partid să fie recunoscute statutar şi a subliniat necesitatea ca viitoarea echipă de la conducerea PSD să conţină nume neimplicate în scandaluri sau legate de baronii locali.
“În legătură cu echipa, eu cred că un moment foarte important îl va constitui oamenii din echipă, adică dacă sunt baroni iar s-a terminat, părerea mea că ar trebui să fie pe lângă Viorica Dăncilă, ea nu e baroneasă, să fie totuşi nume mai puţin implicate în scandaluri şi mai puţin recunoscute ca baroni locali”, a spus jurnalistul.
Cât priveşte tensiunile din PNL şi ratarea şefiei organizaţiei Bucureşti de Rareş Bogdan, Ion Cristoiu a dezvăluit că preşedintele Iohannis nu ar fi străin de ele. “Circulă şi zvonul că de fapt totul a pornit de la Klaus Iohannis, e greu de presupus că Orban îşi permitea această ofensă adusă lui Rareş Bogdan fără aprobarea Cotroceniului. Pot să fie două explicaţii: una că Klaus Iohannis s-a închinat sau s-a înclinat în faţa deciziei partidului, dar există şi zvonul, şi îl iau în serios, că de fapt Rareş Bogdan cu Klaus Iohannis s-a certat”, a spus analistul politic.
Ion Cristoiu a adăugat că există şi zvonul că Iohannis ar putea fi propus preşedinte al Consiliului European, iar în acest caz şeful statului nu ar mai fi interesat de PNL.
“Dacă rămâne Iohannis, este preşedintele în exerciţiu şi el zdrobeşte toată dreapta. (...) Doi, dacă Klaus Iohannis pleacă, în acel moment vom avea clar că la dreapta... o întrecere cine să fie candidatul dreptei şi cine e mai candidat al dreptei, deci e clar că indiferent pe cine ar pune PNL va fi pe acelaşi plan de egalitate cu candidatul USR”, a explicat jurnalistul ce se va întâmpla în cursa prezidenţială dacă Iohannis va pleca sau nu la Bruxelles.
Redăm principalele idei ale lui Ion Cristoiu:
Despre alegerile pentru conducerea PSD: Faptul că sunt mai mulţi candidaţi dă bine. (...) PSD e într-un moment de răscruce. O poate lua în jos sau în sus. Partidul ar trebui să reabiliteze mândria de a fi pesedist. A fi pesedist acum e ceva groaznic, o ruşine. PSD a făcut o mare greşeală în aceşti doi ani: s-a ocupat doar de burta oamenilor, nu şi de minte. Nu au reuşit, ca USR, să aibă oameni care să creadă cu adevărat în partid.
Despre puciştii din PSD: Nu au venit ca o aripă a partidului. Eu dacă aş fi PSD, aş recunoaşte, în statut, aripile partidului. Temele interne ar trebui să fie teme de discuţie între diversele facţiuni din PSD. Cum ar fi, dacă s-ar uni USR + PNL, USR aripa civică a partidului şi PNL partea liberală.
Despre Viorica Dăncilă: Nu ştim de ce candidează pentru şefia PSD. Candidatul principal nu şi-a prezentat până acum programul. Nici intern.
Despre noul lider al PSD: Dacă ajunge altcineva preşedinte la PSD şi vrea să devină premier, trebuie ca: partidul să depună moţiune de cenzură împotriva lui Dăncilă ori ea să demisioneze. În momentul în care Dăncilă a demisionat, opoziţia realizează ce şi-a propus şi n-a reuşit la moţiune.
Cine ar putea candida la prezidenţiale: Klaus Iohannis în toate sondajele e pe primul loc, dar este un loc fals, deoarece e singurul candidat oficial. Când vor anunţa şi alţii că sunt candidaţii unei formaţiuni, lucrurile se vor schimba. (...) Dacă se confirmă zvonurile că Iohannis va merge la preşedinţia Consiliului UE, în locul lui Tusk, în acel moment candidatul PSD are şansa numărul unu. Asta deoarece candidaţii de dreapta se vor măcina în primul tur. În a doua variantă, în cazul în care Iohannis candidează pentru un nou mandat, din câte se ştiu se merge foarte mult pe varianta unui candidat de-al PSD, dar din afara partidului. Nu cred că va fi candidat comun PSD + ALDE.
Despre Mihai Gâdea: Este sondat de PSD şi PNL ca posibil candidat la prezindenţiale, chiar dacă el ştie sau nu. Eu cred că Gâdea ar fi, dintre toţi, cel mai bun pentru PSD.
Despre Rareş Bogdan, după ce a pierdut cursa pentru şefia PNL Bucureşti: A primit o lecţie de viaţă extraordinară. Presa şi politica sunt lumi diferite. Vii din una în care eşti vedetă, iar în cealaltă nu contezi, acolo sunt alte reguli. Circulă zvonul că totul a pornit de la Iohannis. E greu de crezut că Orban îşi permitea această ofensă la adresa lui Bogdan fără acord de la Cotroceni.
Despre greşeala pe care o face PNL: Se adresează electoratului USR, pe care nu îl vor lua în veci. Ei ar trebui să ţintească oamenii de afaceri, cu care USR nu are nicio treabă.
Despre scrisoarea USR-PLUS pentru opoziţie: Arată că USR este hotărât să ia din electoratul PNL. Războiul nu va fi între PSD şi PNL până la aceste alegeri prezidenţiale, ci între aceste două partide, USR şi PNL.
Cazul Sorina: Trebuie modificată legea adopţiei, iar copilul să fie luat la o vârstă fragedă. Contează faptul că fata e prea mare. E o nebunie să iei un copil de 9 ani, cu toate obiceiurile lui, tradiţia lui şi care nu vrea. După asta, pe parcursul vieţii, apar probleme.
Editorialul săptămânii, potrivit lui Cristoiu: „Bulevardul Kiseleff trebuie urgent rebotezat”, scris de Vasile Ernu. Textul este despre propunerea lui Andrei Caramitru de a schimba denumirea Străzii Kiseleff.
Topul politicienilor în această săptămână:
5. Ana Birchall - Nu ştiu dacă tot acest tărăboi cu adopţia nu îşi are originea unei vizite făcute de ea în SUA.
4. Şerban Nicolae - Acum candidează la toate funcţiile, la şefia PSD şi prezidenţiale. Nu cred că ia în serios candidaturile.
3. Rareş Bogdan - Care a primit o lecţie de viaţă. Este la Bruxeless şi tot aşteaptă să revină să facă politică în România.
2. Ludovic Orban - Trebuia să demisioneze deoarece eşecul moţiunii a fost eşecul PNL.
1. Viroica Dăncilă - Eu nu cred că pierde şefia PSD. Se duce cu mari avantaje la Cronges. E premier, a supravieţuit moţiunii de cenzură, merge la Bruxelles de unde va veni cu vrei binecuvântare şi este preşedintele PSD cel mai convenabil pentru baronii locali.
Redăm în continuare interviul integral:
Monica Mihai: Bun găsit la o nouă ediţie a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu” , alături de mine analistul şi jurnalistul Ion Cristoiu, bine aţi venit domnule Cristoiu.
Ion Cristoiu: Bine v-am găsit, acum am devenit şi analist, deci este un atribut în plus, sunt şi analist. Dacă mai facem emisiuni împreună cred că devin şi scriitor şi filozof, că văd că e la modă acum, filozoful Ion Cristoiu.
Monica Mihai: Am să mă gândesc la propunerea dumneavoastră, am avut în această săptămână mai multe teme importante, una dintre ele care este mult aşteptatul eveniment al PSD, congresul PSD care va avea loc în acest weekend. Mai avem 6 luni până la alegerile prezidenţiale, trebuie să vedem cine s-a înscris până în acest moment în cursa pentru alegerile prezidenţiale din acest an, scandal şi tensiuni la vârful PNL, care este miza urmează să dezbatem în ediţia de astăzi, mult şi controversatul caz al fetiţei Sorina care trebuia să fie adoptată de o familie de români stabilită în America, avem nişte moment hazlii pe care le vom discuta în emisiune, editorialul săptămânii şi top 5 politicieni ai săptămânii, rubricile noastre obişnuite. Haideţi să începem cu poate cel mai important şi aşteptat moment al săptămânii congresul PSD, un congres la care ar trebui cei din partid să îşi aleagă conducerea, după ce Liviu Dragnea a ajuns la puşcărie, s-au înscris mai multe persoane pentru şefia PSD, dar şi pentru funcţia de preşedinte executiv şi pentru cel de secretar general. Toate aceste nume, toate aceste persoane din PSD care s-au înscris au apărut relativ pe ultima sută de metri, până acum două săptămâni se vehicula că ar fi în cursă doar Viorica Dăncilă pentru şefia partidului, ce s-a schimbat? Sau de unde acest suflu de candidaţi?
Un singur candidat părea un fel de reluare a afacerilor cu Dragnea
Ion Cristoiu: Nu ştiu dacă cei care au apărut sunt urmarea unei comedii a democraţiei, dar, din punct de vedere al imaginii, dă bine deoarece un singur candidat părea un fel de reluare a afacerilor cu Dragnea unde la congres tot extraordinar din martie 2018, bine Dragnea nici măcar nu a mai fost ales, trebuie precizat că va avea loc o modificare de statut, preşedintele era ales în stil Ceauşescu, adică erau alese persoane care nu sunt membrii de partid, acum se va modifica statutul în primă parte a şedinţei şi apoi se va trece la vot. Aşa cum am scris, eu am primit invitaţie(...) nu PSD dar nici alte partide...
Monica Mihai: Cine v-a invitat?
Ion Cristoiu: Din conducerea PSD, am primit o invitaţie, mă duc pentru că e aşa cum am scris, e un congres, cel puţin pentru mine, foarte important care depăşeşte aceste alegeri, este foarte important deoarece aşa cum am scris şi cum am mai spus PSD e într-un moment de răscruce, adică poate să o ia în jos sau poate să o ia în sus, este un moment de răscruce ca partid.
Monica Mihai: Ce ar trebui să facă ca să nu o ia în jos?
Ion Cristoiu: El ar trebui să promoveze sau să reabiliteze mândria de a fi PSD-ist, adică există la ora actuală, a fi PSD-ist dacă aţi observat e considerat ca fiind aşa ceva groaznic, o ruşine, partidul are militanţi...
Monica Mihai: Care nu au recunoscut în sondaje că au votat cu PSD la alegeri.
Ion Cristoiu: Da, cum am arătat eu este înfiorător că un sondaj post-electoral au răspuns numai 4,7% că au votat cu PSD. PSD în aceşti 2 ani au făcut principala greşeală pe care o face, a făcut-o şi FSN, adică s-a ocupat numai de burta oamenilor şi nu s-a ocupat de minte, adică nu a reuşit deloc să creeze, dacă facem o raportare ca USR, acel militantism, acea să promoveze acei sau nu, să aibă oameni care să creadă în...
Monica Mihai: Cu adevărat în PSD.
Ion Cristoiu: În partid, să se ducă, contracareze #rezist din proprie iniţiativă, nu puşi. A fost un partid la guvernare şi care la un moment dat a uitat că mai e şi partid, că are şi viaţă de partid şi atunci are o mare problemă, chiar dacă el e acum la guvernare, poate să o ia în jos de tot.
Concurenţa la şefie nu e un semn bun al revigorării partidului, este expresia mortăciunii partidului
Monica Mihai: Avem 6 candidaţi pentru şefia PSD, avem 4 candidaţi pentru funcţia de preşedinte executiv şi aproximativ 5 dacă nu mă înşel pentru cea de secretar general.
Ion Cristoiu: Da, întorcându-ne la concurenţa la şefie, nu e un semn bun al revigorării partidului, deoarece cel puţin eu, dar bănuiesc că şi dumneavoastră, aţi auzit până acum cei care candidează zicând ceva?
Monica Mihai: Credeţi că mimează democraţia în partid?
Ion Cristoiu: Nu, nu mimează, este expresia mortăciunii partidului, eu care candidez normal era ca aceste candidaturi să se anunţe mai devreme şi să se dea posibilitatea sau unei dezbateri, unei confruntări, adică să vină Şerban Nicolae...
Monica Mihai: Sau Ecaterina Andronescu care este veteran în partid.
Ion Cristoiu: Da, dar nu că veteran, ea s-a înscris, parcă s-ar fi înscris să cumpere seminţe sau la coadă la lapte pe vremuri. Păi normal nu era... în momentul în care eu mă înscriu şi vreau să ajung preşedinte şi concurez cu Viorica Dăncilă atunci eu trebuie să am o platformă că altfel nu văd de ce m-am înscris. Nici unul din ei nu i-am văzut până acum zicând...
Monica Mihai: Păi şi ce vă face să credeţi asta? Că, de fapt, nu sunt reali aceşti concurenţi?
Ion Cristoiu: Mă face să cred că ei încă merg în jos, că nu au descoperit, că nu au descoperit să spunem viaţa de partid, credinţa de partid, este aceeaşi obiecţie pe care am avut-o şi la pucişti, adică eu nu au venit că o aripă a partidului, eu aş constitui ca primul semn, dacă aş fi consilierul PSD, primul semn de schimbare la faţa partidului, aş recunoaşte statutar aripile.
Monica Mihai: Ecaterina Andronescu este una dintre cei care...
Ion Cristoiu: Ea nu... , deci partidele socialiste, cel puţin cel din Franţa, are oficial aripă, de ultra stânga, de centru şi de dreapta normal ar...
Monica Mihai: Şi asta lipseşte în PSD.
Ion Cristoiu: Da, şi cu atât mai grav este cu cât PSD este singurul partid de stânga, un asemenea partid ar trebui ca o serie de decizii sau problemele partidului să fie subiect, temă de confruntare între diferitele aripi, ale partidului de ultra stângă să spună - nu suntem de acord cu- de exemplu hai să luăm o controversă, desemnarea pentru un nou mandat pentru Mugur Isărescu, da? dacă aţi observat cei care contestă din interiorul partidului nu contestă cu argumente nu ştiu, ideologice, adică de ce nu...
Monica Mihai: Ci de ordin personal mai degrabă.
Ion Cristoiu: Da, adică dacă aveam aripi, aripa de ultra stângă ar fi spus, domne noi nu vrem pentru că el e reprezentantul băncilor străine, a multinaţionalelor, la ora actuală în partid dacă aţi observat nu avem tocmai pentru că e un partid foarte mare, mai degrabă am în partea aialaltă la dreapta controverse.
Monica Mihai: Mai degrabă ceva în genul cum e în UDMR în momentul de faţă?
Ion Cristoiu: Nu, cam cum este opoziţia... dacă s-ar uni USR cu PNL. Deci dacă ar fi un partid, am avea USR aripa civică a partidului şi PNL... ori din acest punct de vedere nu, nici UDMR nu are, partidele socialiste cel din Franţa, adică aripă recunoscută statutar, cei din partid care nu fac parte din partid, dar care îşi spun punctul de vedere şi atunci noi ştim că ei nu sunt de acord cu anumite decizie din perspectiva lor şi s-a dezvoltat, dar ei deja s-a ratat că mai sunt cât, 2 zile? S-a ratat acest moment de... acest congres nu trebuia să se concentreze numai pe alegeri, el trebuia, chiar candidaţii trebuiau să vină, nici Viorica Dăncilă nu a venit până acum, ea a venit până acum cu programul?
Monica Mihai: Dar ştiţi ce nu regăsesc eu pe listele pentru candidaţii anumite nume grele din PSD, dumneavoastră cum vedeţi? Nu vi se pare interesant faptul că lipseşte poate Paul Stănescu sau Marian Oprişan?
Ion Cristoiu: Nu, să ne întoarcem şi să facem observaţia că nici Viorica Dăncilă care e candidatul principal nu şi-a prezentat până acum programul. Ce vrea ea de la partidul ăsta, în afară de faptul...
Monica Mihai: Credeţi că nici intern nu şi l-a prezentat?
Ion Cristoiu: Nu, dar trebuia să ni-l prezinte, păi nu nici intern, normal era ea să faciliteze posibilitatea ca fiecare candidat să trimită o scrisoare în care...
Monica Mihai: Dar în PSD nu există acest obicei, ştim foarte bine că...
Ion Cristoiu: Păi eu de ce am zis că sunt consilierul lor pe gratis, adică dacă vrei să reînvigorezi partidul poţi...
Monica Mihai: Poţi trimite o scrisoare.
Ion Cristoiu: Nu, dai drumul la dezbatere şi dezbaterea, concurenţa nu poate fi decât politico-ideologică ori, ne-am dat seama că de faptul că până acum mâine şi poimâine, noi nu avem, de ce candidează Viorica Dăncilă? Bun, am înţeles vrea să fie preşedinte, dar în momentul în care candidezi la o funcţie trebuie să vi cu un program „vreau să candidez pentru că...”, dar nu îl prezinte mie numai în congres pentru că la congres nu vir fi toţi PSD-iştii şi nici opinia publică, aşa era foarte frumos. Se ducea sau aranja la o televiziune de ştiri ca toţi ăştia să spună ceva, dar trimitea o scrisoare fiecare din ei, o scrisoare publică către membrii de partid unde: „domne vreau să candidez...” Şerban Nicolae „vreau să candidez deoarece unu eu cred că PSD... eu cred că PSD, ajung... fac din PSD” ori nu este această dezbatere.
Candidaţii sunt atât de puţini autentici, mi s-a părut că ei cred că s-au înscris, aşa, la plesneală
Monica Mihai: Cu ce credeţi că va rămâne PSD după acest congres?
Ion Cristoiu: Şi acum să mă întorc să nu uit întrebarea, de ce s-au înscris aşa de puţini? Pentru că ...
Monica Mihai: Sunt puţini din punctul dumneavoastră de vedere?
Ion Cristoiu: Sunt puţini, adică sunt atât de puţini autentici, mi s-a părut că ei cred că s-au înscris aşa la plezneală, vă spun de ce: 1. – partidul are o foarte mare problemă acuma, dacă e ales altcineva decât Viorica Dăncilă o luăm de la capăt.
Monica Mihai: Mai rămâne Viorica Dăncilă premier dacă e ales altcineva?
Ion Cristoiu: Păi şi cum să schimbe, ca să o schimbe trebuie să ajungă la mâna preşedintelui, nu. Marea problemă a guvernării anterioare a constat în faptul că preşedintele partidului nu a putut să fie premier, tradiţia post-decembristă la toate partidele este că premierul este şi preşedinte şi atunci imaginaţi-vă că acum ar ieşi altcineva decât Viorica Dăncilă, da? Viorica Dăncilă nu poate să ... ăla nu poate să devină premier ca să devină premier, Viorica Dăncilă trebuie să demisioneze şi ajunge la ... în acel moment PSD poate să îşi ia adio de la guvernare.
Monica Mihai: Şi atunci oarecum Viorica Dăncilă are nevoie să fie reconfirmată...
Ion Cristoiu: Acum ne dăm seama, dacă ajunge altcineva preşedinte şi vrea ea să fie premier, Ecaterina Andronescu de exemplu, deci avem două situaţii, iar se mulţumeşte cu funcţia de preşedinte şi atunci avem iar dubla comandă pentru că ea va avea şi ea ca şi Dragnea camarila ei şi va vrea să impună punctul de vedere sau va ajunge la situaţia că ea vrea să fie premier, spre deosebire de Dragnea poate că nu e penală. Ca să devină premier trebuie ca 1.- partidul să depună moţiune de cenzură împotriva propriului premier, sau să demisioneze Viorica Dăncilă. În momentul în care a demisionat Viorica Dăncilă, opoziţia a realizat ceea e nu a realizat la moţiunea de cenzură, deci din punctul acesta de vedere trebuie să fii absolut iresponsabil să nu votezi pe Viorica Dăncilă, cel puţin acum, acum cât partidul trebuie să iasă din această menghină pe care o reprezintă...
Monica Mihai: Şi să îşi aleagă candidatul pentru prezidenţiale la congresul viitor.
În echipă să fie totuşi nume mai puţin implicate în scandaluri şi mai puţin recunoscute ca baroni locali
Ion Cristoiu: Da, ajungem şi la prezidenţiale. În legătură cu echipa, eu cred că un moment foarte important îl va constitui oamenii din echipă, adică dacă sunt baroni iar s-a terminat, părerea mea că ar trebui să fie pe lângă Viorica Dăncilă, ea nu e baroneasă, să fie totuşi nume mai puţin implicate în scandaluri şi mai puţin recunoscute ca baroni locali. Să nu uităm un lucru, că totuşi în momentul în care Viorica Dăncilă devine preşedinte plin, greul va fi pe preşedintele executiv, pentru că ea nu poate să fie şi premier şi preşedinte, trebuie să fie un foarte bun...
Monica Mihai: Să aibă echipă foarte bună cu preşedintele executiv.
Ion Cristoiu: Cu care să e înţeleagă, că dacă îi vine Codrin Ştefănescu care e a lui Dragnea, partidul...
Monica Mihai: Codrin Ştefănescu, dacă nu mă înşel, a aplicat pentru funcţia de secretar general al partidului.
Ion Cristoiu: Da, eu nu cred, cunoscând foarte bine acest partid nu cred că vor risca acum mişcări bruşte, de fapt o să transmit la Mediafax, de aia mă şi duc la congres, am fost de exemplu, e foarte important să de duci la faţa locului...
Monica Mihai: Să simţi atmosfera, să vezi oamenii, să stai de vorbă cu ei.
Ion Cristoiu: Lăsând la o parte faptul că am fost la congresul de ruperea a frontului, am fost la toate. De exemplu la un congres istoric la care am fost, am fost congresul la care a câştigat Geoană pe neaşteptate în raport cu Ion Iliescu şi Năstase, nu o să uit, cred că eram în direct la o televiziune şi când a ieşit Geoană, în primul rând că am fost, am asistat la cele două... deci pentru mine este şi va fi şi acum, testul este reacţia sălii la cuvântare, deci vă pot spune după cuvântarea, bănuiesc că o să vorbească Viorica Dăncilă.
Monica Mihai: Cine iese preşedinte al partidului.
Ion Cristoiu: Da, adică voi vedea, deci acolo a fost o chestie extraordinară, când a vorbit Iliescu a fost sala rece, foarte interesant şi când a vorbit Geoană... nu ştiu poate erau din ăia urători prin sală, dar tensiunea şi nu o să uit că eram în direct când s-a terminat partea cu Geoană, a ieşit şi am spus în direct Mircea Geoană va fi preşedinte, cum a zis că era o reporteriţă. Deci este foarte important să văd şi temperatura sălii, dar să văd şi dacă partidul ăsta mai are şanse sau nu...
Monica Mihai: Dacă mai are suflu democratic sau nu.
Ion Cristoiu: Nu, dacă mai are şanse să o ia în sus.
Klaus Iohannis e pe primul loc în sondaje, dar după părerea mea este un loc fals
Monica Mihai: În acest an au loc alegerile prezidenţiale, mai sunt luni până ar trebui românii să meargă la urne să voteze şi să îşi aleagă şeful statului de data aceasta, nu avem încă nişte candidaţi oficiali. Îl avem pe Klaus Iohannis care şi-a manifestat intenţia, în rest există doar supoziţii, doar bănuieli, cine ar putea să fie, dacă vor fi din rândul partidelor sau dacă ar fi oameni aduşi din afară. Haideţi să vedem care ar putea să fie candidaţii pentru preşedinţia României?
Ion Cristoiu: Într-adevăr avem o situaţie, eu nu cred... sigur Klaus Iohannis în toate sondajele, inclusiv şi ale PSD şi interne pe care le fac partidele, e pe primul loc dar după părerea mea este un loc fals, deoarece...
Monica Mihai: E singurul candidat.
Ion Cristoiu: Păi da, el este singurul candidat, este foarte important, toţi ceilalţi sunt „ ce ar fi dacă”, în momentul în care se vor înscrie oficial, adică vor anunţa nu în campanie, oficial că sunt candidaţii unei formaţiuni, lucrurile se vor schimba. Deocamdată noi ştim sigur, singurul care candidează care e sigur, este Iohannis. El are un mare avantaj este în sondaje acuma, pentru că dacă aţi observat sondajele pun e de la ăla, sondorii pun pe Dan Barna, pe Ion Popescu, pe Gică de la sculărie cum le trece prin cap, ori ăia nu sunt, adică nu sunt identificaţi de electorat ca fiind candidaţi.
Monica Mihai: Doar ca nişte presupuneri...
Ion Cristoiu: Da, aşa cu presupuneri „ce ar fi dacă, nu ştiu, apostolul Pavel ar candida?”.
Monica Mihai: Haideţi să vedem, deci avem din partea PNL destul de clar preşedintele Klaus Iohannis care şi-a manifestat deja intenţia de a candida pentru un al doilea mandat, din partea PSD, după părerea dumneavoastră din ce aţi discutat din ce aţi analizat şi din experienţa pe care o aveţi, cine credeţi că va fi candidatul la prezidenţiale?
Ion Cristoiu: Nu putem discuta despre prezidenţiale fără un dar, care este situaţia lui Klaus Iohannis. Dacă se confirmă zvonurile, informaţiile şi iată o să se confirme în scurt timp sau o să se infirme, că va merge la preşedinţia Consiliului European în locul lui Tusk, acolo va fi clar un loc pentru est, această funcţie care este decorativă e pentru est, Polonia nu mai are cum că a avut loc şi nu cred că următoarea ţară din est care ar trebui să candideze la funcţia asta este România, deci în momentul în care noi trebuie să discutăm în totdeauna două ipoteze până când...
Dacă Iohannis merge la Consiliul European, în acel moment candidatul PSD, indiferent cine ar fi el, are şansa numărul unu. Dacă pleacă, dreapta ia o lovitură straşnică
Monica Mihai: Până când nu se confirmă una sau se infirmă alta...
Ion Cristoiu: Probabil că în maximum o lună ştim. În momentul în care se vor face jocurile la nivel de Comisie Europeană probabil că se şi stabileşte, chiar dacă el nu va fi, ştim sigur că nu mai are cum să candideze sau chiar dacă va candida că va pleca. Deci să luăm prima ipoteză, ipoteza este că Klaus Iohannis merge. În acel moment candidatul PSD, indiferent cine ar fi el, are şansa numărul unu. Dacă pleacă Iohannis. Din mai multe motive: unu, Klaus Iohannis este identificat candidat al dreptei, dreapta ia o lovitură straşnică plecând el.
Monica Mihai: Nu s-ar unii toată dreapta în spatele altui candidat propus de PNL? În asociaţie poate cu USR-PLUS?
Ion Cristoiu: În primul rând că niciodată USR-ul nu va accepta un candidat care e al PNL-ului.
Monica Mihai: Nici în cazul în care ar pleca Iohannis?
Ion Cristoiu: Dacă rămâne Iohannis este preşedintele în exerciţiu şi el zdrobeşte toată dreapta. E clar că degeaba e manipulare asta că o să intre, că o să aibă şanse Cioloş sau Barna. Nu, e clar, preşedintele în exerciţiu al dreptei este greu de presupus că electoratul, chiar electoratul USR îl va vota pe Barna şi nu pe Iohannis. Nu, n-are cum, nu există nicio diferenţă. Deci din punctul acesta de vedere. Doi, dacă Klaus Iohannis pleacă, în acel moment vom avea clar că la dreapta... o întrecere cine...
Monica Mihai: Cine să fie candidatul dreptei.
Ion Cristoiu: Cine să fie candidatul dreptei şi cine e mai candidat al dreptei, deci e clar că indiferent pe cine ar pune PNL va fi pe acelaşi plan de egalitate cu candidatul USR. Bătălia dintre ei va fi mult mai dură, adică o bătălie acum între Barna sau Cioloş şi Iohannis e greu de presupus că vor avea curaj să-l atace.
Monica Mihai: Păi şi scrisoarea publică pe care a trimis-o...
Ion Cristoiu: Nu, eu vorbesc de atacat, în sensul că o campanie, cel puţin pentru primul tur, una este între un piţifelnic de la USR, că e un piţifelnic în raport cu Klaus Iohannis...
Monica Mihai: Care deja are un mandat în spate.
Ion Cristoiu: Eu vorbesc de dreapta, scoatem stânga. Deci avem partea dreaptă, la partea dreaptă Klaus Iohannis domină zdrobitor, după părerea mea restul candidaţilor, indiferent cine or fi, de dreapta, este o fantezie.
Monica Mihai: Chiar şi aşa că n-a făcut ce-a promis la alegerile europarlamentare? Că am discutat amândoi aici că va fi taxat de electorat. Dacă nu dă jos guvernul, de exemplu.
Ion Cristoiu: Poate că preşedintele în exerciţiu nu câştigă în raport cu adversarul de stânga, poate, în turul doi. Dar în primul tur este greu de imaginat că preşedintele în exerciţiu de dreapta nu domină dreapta. Dacă aţi fi USR-ist, păi de ce să-l votezi pe Barna, votezi pe... adică nu e mare diferenţă între ideologia celor doi, şi atunci îl votezi pe preşedintele în exerciţiu...
În lumea politică e lansată o diversiune foarte gravă pentru PSD. Că PSD-ul nu are nicio şansă
Monica Mihai: Pe care deja l-am mai avut.
Ion Cristoiu: L-am mai avut, e trecut în toate sondajele, eu am şi alte sondaje ca fiind principalul adversar al PSD, şi în acel moment, în condiţiile în care cei de la dreapta se vor măcina în primul tur are foarte mari şanse candidatul PSD. Asta e prima variantă. A doua variantă cu Klaus Iohannis, în lumea politică e lansată o diversiune foarte gravă pentru PSD.
Monica Mihai: Care?
Ion Cristoiu: Este o diversiune lansată chiar de oamenii lor şi anume că PSD-ul n-are nicio şansă...
Monica Mihai: Că nu intră în turul doi.
Ion Cristoiu: Este o prostie. Nu are cum. Nu există... eu am studiat, după primele tururi, din 2004 am..., PSD-ul a avut întotdeauna 4 milioane chiar dacă a pierdut în al doilea. Adică e greu de presupus acum că nu intră în turul doi pentru că electoratul până la urmă se va împărţi în două. Îşi imaginează cineva că electoratul ăla, nu ştiu, poate că nu vor fi 4 milioane, poate vor fi 3, pentru că una sunt europarlamentarii, una sunt prezidenţialele, ei se vor mobiliza. Şi alea 3 milioane să-l voteze pe Barna? Hai să fim serioşi. Sau pe Iohannis? Păi nu pentru că acel electorat PSD, atenţie, el va vota ură faţă de electoratul dreptei. Deci electoratul PSD nu va vota în primul tur, hai să vedem cine e mai bun, deci nu contează cine e de la PSD, în primul tur.
Monica Mihai: Contează ce reprezintă, reprezintă stânga.
Ion Cristoiu: Alegerile prezidenţiale la noi sunt alegeri de respingere. Adică votez pe x ca să nu votez pe y, da? În aceste condiţii electoratul PSD va vota cu ăla de la PSD indiferent cine o fi ca ură faţă de candidatul dreptei.
Monica Mihai: Va fi candidat comun PSD-ALDE?
Ion Cristoiu: Nu cred şi nici n-ar fi bine pentru că ar trebui ca să aibă unul din cei doi candidaţi în turul doi să poată să dea. Din câte ştiu eu se merge foarte mult pe varianta unui candidat de-al PSD, dar din afara PSD.
Citește mai departe:
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe