Editura Publisol anunţă apariţia celui de-al treilea roman al Sofiei Nădejde, Părinţi şi copii

Ştefan Baghiu: „Nădejde e poate primul nostru autor cu conştiinţă reală de reporter, cu adevăratinteresat de descrierea mediilor mai necunoscute ale epocii ei din punct de vedere social. De aceea, proza ei rămâne, dincolo de moralismul pregnant, o dare de seamă asupra situaţiilor de gen şi clasă în epocă.”

Urmărește
158 afișări
Imaginea articolului Editura Publisol anunţă apariţia celui de-al treilea roman al Sofiei Nădejde, Părinţi şi copii

Tache Serafim rămâne singur cu cei patru copii – Zoe, Magda, Georgică şi Ilie, după ce soţia lui, Eliza, moare dând naştere celui mai mic dintre ei. Încurajat să se însoare din nou, Tache refuză, mai ales pentru că nu poate avea încredere că o altă femeie îi va creşte corect copiii. Preferă, astfel, sacrificiul fiicei celei mari, Zoe, care renunţă la tot pentru a-şi creşte fraţii şi surioara, dar care asistă neputincioasă la eşecul constant al fraţilor, căci Georgică ajunge medic doar pentru a vedea că nu poate să rezolve nimic din cauza unui sistem erodat pe toate părţile, Magda ajunge să fure, iar Ilie este urmărit de poliţie. Cu o prefaţă semnată de Ştefan Baghiu, „Părinţi şi copii, este, citându-l pe acesta, „un roman cinic dar care, totuşi, este o pledoarie consistentă pentru fidelitate, învăţătură şi cinste.”

Cartea va fi disponibilă din 21 martie, la preţul de 42,90 lei pe publisol.ro, în Librării şi în magazinele online (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, bookcity.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc).

Sofia Nădejde (14 septembrie 1856, Botoşani – 11 iunie 1946, Bucureşti) a fost o publicistă, prozatoare şi autoare dramatică română, susţinătoare a feminismului. A fost soţia lui Ioan Nădejde, mama a şase copii şi sora pictorului Octav Băncilă.

A fost prima femeie din România căreia i s-a permis să dea examenul debacalaureat la un liceu de băieţi, prima femeie care a condus o revistă literară la noi, prima femeie care a vorbit la Clubul Muncitorilor, prima care a condus congresul unui partid muncitoresc. Într-un sondaj al României literare din 1895, Sofia Nădejde a fost votată cea mai cultivată româncă a timpurilor ei de către personalităţile culturale contemporane.

În cei 60 de ani cât a fost activă, adică până la 89 de ani, a publicat sute de articole pe diverse teme, foiletoane, discursuri care au la bază emanciparea femeii, dar şi schiţe, nuvele, recenzii şi traduceri din literatura universal în Femeia română, Contemporanul, Lumea nouă ştiinţifică şi literară, Evenimentul literar (publicaţie pe care a şi condus-o), Adevărul sau Dimineaţa.

Este autoarea a patru romane: Patimi (1903), Irimel, întâmplările unui tânăr român în Moldova, Rusia şi Japonia (f.a.), Robia banului (1906) şi Părinţi şi copii (1907). Un al cincilea roman al său, Tragedia Obrenovicilor, a apărut doar în foileton în ziarul Universul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici