Educaţia s-a bazat şi în 2020 pe manuale din 2000. Elevii de liceu, expuşi unor informaţii învechite

  • Manualele de liceu sunt învechite, fiind făcute în baza programelor şcolare din 2000
  • Elevii de clasa XI-a învaţă din manuale că România încă nu este parte a UE
  • Manualele nu conţin informaţii despre Tratatul de la Lisabona şi aderarea României la UE
  • Ministerul Educaţiei susţine că manualele sunt ca suport, iar baza e programa şcolară
Urmărește
393 afișări
Imaginea articolului Educaţia s-a bazat şi în 2020 pe manuale din 2000. Elevii de liceu, expuşi unor informaţii învechite

FOTO: Profimedia

Îţi sugerez să tragi cu ochiul prin manualele copilului tău pentru că, uneori informaţia din ele este învechită sau eronată. S-ar putea să descoperi că România încă nu este parte a Uniunii Europene, aşa cum povesteşte Silviu Morcan, elev în clasa XI-a din Bucureşti.   
 
„Sunt în derulare negocierile cu România şi Bulgaria care ar trebui să fie finalizate în ianuarie 2007. Încheierea acestor negocieri ar arăta o uniune cu 27 de state membre şi cu o populaţie de circa 500 de milioane de locuitori”, povesteşte el. Aceasta este lecţia ”Extinderea Integrării Europene după prăbuşirea comunismului” din manualul de Istorie pentru clasa XI-a, profil uman. 
 
„Nu prea folosim manualele la orele de curs tocmai pentru că sunt învechite şi profesorii ştiu asta. Ne dorim cetăţeni responsabili, bine informaţi şi gata de a se integra în societate şi pe piaţa muncii, dar de fapt ne dăm seama că manualele nu ne oferă chestia asta”, adaugă Silviu. 
 
O situaţie similară i-a fost semnalată eurodeputatului Victor Negrescu de către un elev de clasa XI-a de la profilul real. 
 
„În contextul acesta al învăţământului la distanţă, manualele au fost parte din procesul didactic. Elevul care m-a contactat pe mine mi-a trimis poza respectivă pentru că i se ceruse să citească din respectivul manual pentru un curs în pregătire. Şi atunci a constat respectiva problemă”, spune Victor Negrescu.
 
Minsterul Educaţiei recunoaşte că manualele sunt învechite de vreo 20 de ani, însă îi roagă pe oameni să mai aştepte până vor tipări altele noi. Aşa că, informaţii despre Tratatul de la Lisabona şi aderarea României la UE elevii trebuie să înveţe de la profesor sau din alte surse online. 
 
„Da, manualul este vechi de 20 de ani. După el s-a studiat şi anul trecut. Toate manualele de liceu sunt făcute după programele din 2000. Acum urmează planurile cadru, aţi văzut că există o dezbatere, planurile cadru, programe noi, automat manuale noi. Dar nu manualul este documentul definitor sau la care ne raportăm, ci programa şcolară. Un profesor la clasă nu a spus că nu suntem în UE aşa cum scrie acolo”, explică Marian Şuţă, director general al Centrullui Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie.
 
Chiar dacă manualele nu sunt tocmai cel mai bun suport de curs, cei din noua generaţie, cu acces la internet, învaţă să fie cetăţeni europeni şi ştiu că România este parte a Uniunii Europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici