Educaţie sanitară deficitară: Din 10.000 de bolnavi cu cancer pulmonar, 9.000 au murit

Aproape 9.000 de bolnavi cu cancer la plămân în stadiu avansat, dintr-un total de 10.000 de pacienţi, au murit în 2008, terapia fiind dificilă pentru boala avansată, chiar dacă există tratamente ţintite, a declarat joi managerul Institutului Oncologic Bucureşti (IOB), prof dr. Rodica Anghel.

Urmărește
732 afișări
Imaginea articolului Educaţie sanitară deficitară: Din 10.000 de bolnavi cu cancer pulmonar, 9.000 au murit

Educaţie sanitară deficitară: Din 10.000 de bolnavi cu cancer pulmonar, 9.000 au murit (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Există multe terapii ţintite în bolile oncologice. Administrate în stadiul incipient, bolile pot fi vindecate. În stadii avansate se vorbeşte însă de supravieţurire la un anumit interval de timp", a adăugat managerul IOB cu ocazia conferinţei Societăţii Române de Radioterapie şi Zilele Medicale ale Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" Bucureşti, organizate în perioada 17-19 noiembrie, la Bucureşti.

Potrivit medicului, din păcate, cancerul pulmonar este depistat în stadii foarte avansate. Astfel că, în 2008, din 10.000 de bolnavi au murit 9.000. Incidenţa şi mortalitatea atât de apropiate indică faptul că bolnavii au ajuns la medic în stadii foarte avansate, în care terapia încă nu este benefică.

"Terapia încă nu este benefică pentru aceste stadii avansate. Şi în cancerul pulmonar există terapii ţintite, dar răspunsul la tratament este scăzut, iar supravieţurirea sub acest tratament este redusă la un an, un an şi ceva", a mai spus managerul IOB, Rodica Anghel.

Medicul a precizat că, în ultimii ani, au crescut incidenţa şi mortalitatea prin cancer colorectal şi prin cancer al prostatei.

"Nu există suficientă educaţie sanitară. Oamenii nu cunosc semnele bolii şi vin foarte târziu la medic. Orice boală în stadiul incipient poate fi vindecată total, în stadiul patru supravieţuirea poate fi de zece la sută, la cinci ani. Oamenii trebuie să mergă periodic la control", a mai spus medicul.

La manifestările ştiinţifice organizate de Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alex. Trestioreanu" şi de Societatea Română de Radioterapie sunt discutate subiecte privind tratamentul multidisciplinar complex al afecţiunilor neoplazice, cu accent deosebit pe tratamentele molecular ţintite, tehnicile moderne de iradiere şi procedeele chirurgicale inovatoare utilizate în tratamentul pacienţilor cu afecţiuni neoplazice. De asemenea, sunt abordate toate localizările neoplazice cu impact major asupra stării de sănătate a populaţiei, cum ar fi cancerul pulmonar, cel mamar, al colului uterin şi cancerele tubului digestiv, a explicat medicul.

"În mod particular, este de menţionat sesiunea de cancer pulmonar, care beneficiază de contribuţia a doi invitaţi de marcă de la Universitatea din Viena, respectiv prof. Thomas Brodowicz şi prof. Walter Klepetko, ca şi sesiunea dedicată tehnicilor moderne de iradiere, care îl are ca invitat pe prof. Kayihan Engin din Turcia. În cadrul sesiunii alocate tratamentelor molecular ţintite, vom fi onoraţi de prezenţa prof. Cristoph Zielinski, care va ţine o prelegere legată de tratamentul modern cu anticorpi monoclonali. În cadrul comunicărilor ştiinţifice, se va desfăşura sesiunea de medicină nucleară, ce va aborda tema integrării medicinei nucleare în oncologia medicală, având ca invitat de marcă pe dr. Savvas Frangos, secretar EANM din cadrul departamentului de medicină nucleară al centrului Oncologic din Cipru, Nicosia", a adăugat prof. Anghel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici