Efectele încălzirii globale: Pentru prima dată în istorie, Oceanul Arctic va rămâne fără gheaţă în următorii trei ani
- Pentru prima dată în istorie, Oceanul Arctic ar putea avea o zi complet lipsită de gheaţă în următorii trei ani.
- Regiunea arctică se încălzeşte de patru ori mai rapid decât restul lumii, transformându-se dintr-un „frigider" într-un „radiator" al planetei.
Efectele încălzirii globale: Pentru prima dată în istorie, Oceanul Arctic va rămâne fără gheaţă în următorii trei ani
Cercetătorii au descoperit că gheaţa marină arctică se topeşte într-un ritm accelerat şi pierde 12% din suprafaţă în fiecare deceniu.
În prezent, suprafaţa acoperită de gheaţă a scăzut dramatic de la 6,85 milioane de kilometri pătraţi (media între 1979-1992) la doar 4,28 milioane de kilometri pătraţi în 2024.
Folosind 11 modele climatice diferite şi rulând 366 de simulări, oamenii de ştiinţă au constatat că regiunea arctică va ajunge sub pragul critic de 1 milion de kilometri pătraţi de gheaţă, moment în care zona este considerată „fără gheaţă".
ULTIMELE ȘTIRI
-
ONU: Mii de oameni au fost ucişi în oraşul Goma ocupat de rebelii congolezi
-
Fritz: Majoritatea PSD-PNL a votat ieri un amendament care pedepseşte oraşele performante
-
Războiul din Ucraina, ziua 1079. Ucraina loveşte locul de lansare al dronelor de tip Shahed / Azerbaidjanul va livra Ucrainei ajutor umanitar de un milion de dolari / Zelenski: Operaţiunea Ucrainei în regiunea Kursk ar putea deveni „parte importantă” a procesului de negocieri / Reuters: Ucraina observă o îmbunătăţire a preciziei rachetelor nord-coreene lansate de Rusia
Cele mai pesimiste nouă simulări arată că acest lucru s-ar putea întâmpla în următorii trei până la şase ani.
Pierderea gheţii arctice are consecinţe grave pentru întreaga planetă. Gheaţa marină joacă un rol crucial în reglarea temperaturii globale, menţinerea ecosistemelor marine şi direcţionarea curenţilor oceanici. Mai mult, regiunea arctică se încălzeşte acum de patru ori mai rapid decât restul lumii, transformându-se dintr-un „frigider" într-un „radiator" al planetei.
Alexandra Jahn, co-autor al studiului şi climatolog la Universitatea Colorado Boulder, subliniază că singura veste bună este că o reducere drastică a emisiilor de carbon ar putea încetini semnificativ acest proces şi ar reduce impactul asupra sistemelor planetare, arată studiul publicat în revista Nature Communications.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:46
-
astăzi, 11:21
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1079. Ucraina loveşte locul de lansare al dronelor de tip Shahed / Azerbaidjanul va livra Ucrainei ajutor umanitar de un milion de dolari / Zelenski: Operaţiunea Ucrainei în regiunea Kursk ar putea deveni „parte importantă” a procesului de negocieri / Reuters: Ucraina observă o îmbunătăţire a preciziei rachetelor nord-coreene lansate de Rusia