- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Efectul ascuns al poluării: mai multe internări pentru boli psihice în zonele poluate
Expunerea îndelungată la poluarea aerului creşte semnificativ riscul de internare în spital, atât pentru boli fizice, cât şi pentru probleme de sănătate mentală.
Efectul ascuns al poluării: mai multe internări pentru boli psihice în zonele poluate
Un studiu amplu realizat în Scoţia, publicat în revista BMJ Open, a urmărit peste 200.000 de persoane cu vârste de peste 17 ani, analizând legătura dintre nivelurile de poluare din zona lor de reşedinţă şi internările în spital între 2002 şi 2017.
Cercetătorii au monitorizat patru poluanţi principali proveniţi din trafic şi industrie: dioxid de azot (NO2), dioxid de sulf (SO2), particule mari cu diametrul de 10 micrometri (PM10) şi particule fine cu diametrul de 2,5 micrometri sau mai mic (PM2,5).
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
PSD a decis. Nu îl susţine pe Nicuşor Dan la preşedinţie. Adrian Ţuţuianu: "A înşelat aşteptările bucureştenilor”
-
Războiul din Ucraina. Bătălia pentru Pokrovsk, locul unde s-ar putea decide soarta războiului. Mina cheie pentru industria Ucrainei este pe cale să cadă în mâna ruşilor
-
Când guvernul/România are nevoie de 250 mld. lei, adică 50 mld. euro în 2025 doar pentru a trece anul, Coaliţia vine în faţa publicului cu restructurarea a două ministere şi 2/3 secretari de stat. În acest mod, nu va mai trece mult timp şi vom fi aruncaţi în categoria „junk”
Rezultatele sunt îngrijorătoare. Practic, o creştere minimă a particulelor fine PM2,5 duce la o creştere cu 4% a internărilor pentru boli respiratorii. Creşterea dioxidului de azot cu o unitate determină o creştere cu 1% a internărilor. Dioxidul de sulf este asociat în principal cu probleme respiratorii, iar dioxidul de azot este legat direct de un număr crescut de internări pentru probleme de sănătate mentală.
Deşi nivelurile medii anuale pentru majoritatea poluanţilor au fost sub limitele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 2005, ele depăşesc noile limite mai stricte stabilite în 2021.
Cercetătorii recomandă reglementări de mediu mai stricte, planificare pe termen lung, trecerea la energie regenerabilă şi crearea mai multor zone cu emisii zero în oraşe.
Studiul are şi limitări, neputând lua în calcul factori precum stilul de viaţă, greutatea corporală, poluarea fonică sau absenţa spaţiilor verzi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO